Ο ίδιος αναγνώρισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ αναγνώρισε πως για να ληφθεί η τελική απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί η διαβούλευση των ελληνικών αρχών με τους άλλους επίσημους πιστωτές, δηλαδή με τον ESM.
«Είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, αν χρειάζεται», ανέφερε προσθέτοντας πάντως πως μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ESM πολλαπλάσιου κόστους (4,8% μέσο επιτόκιο), ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.
Κουλτούρα πληρωμών
Ο Τζέρι Ράις ρωτήθηκε και αναφορικά με τις πρόσφατες επισημάνσεις του ΔΝΤ σχετικά με την μη ύπαρξη κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ίδιος σημείωσε ότι «γενικά η Ελλάδα, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι τόσο αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», εξήρε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των ελληνικών αρχών στην προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη του ΔΝΤ για τη συνέχισή τους.
Έπαινος
Επαίνεσε τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Και τα εύσημα για αυτό (καλύτερη πορεία) πηγαίνουν στις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι έχουν επιδείξει μεγάλη επιμονή και υπομονή για να προωθήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν το βάθος της κρίσης που βρέθηκε μπροστά του», σημείωσε ο Τζ.Ράις.