Ελλάδα

Τα ψεκασμένα φρούτα: Δείτε τη λίστα Dirty Dozen 2019

Τα ψεκασμένα φρούτα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές και κάθε χρόνο βγαίνει η λίστα Dirty Dozen.

Ο βιομηχανικός τρόπος με τον οποίο παράγεται η τροφή μας έχει δώσει προτεραιότητα στην ποσότητα και την ταχύτητα αλλά όχι στην ποιότητα.

Το πρόβλημα αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων της Greenpeace αλλά και από το γεγονός πως αρκετές φορές, ελληνικά προϊόντα για εξαγωγή έχουν θεωρηθεί ακατάλληλα και δεν έχουν γίνει δεκτά από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της Environmental Working Group, οι φράουλες συνέχισαν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ ακολουθεί το σπανάκι.

Περισσότερο από το 90% των δειγμάτων φράουλας, μήλων, κερασιών, σπανακιού, νεκταρινιώνκαι φρούτων είχε υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων.

Dirty Dozen 2019

  • Φράουλα
  • Σπανάκι
  • Λαχανίδα
  • Νεκταρίνια
  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Ροδάκινα
  • Κεράσια
  • Αχλάδια
  • Ντομάτες
  • Σέλινo
  • Πατάτες

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια καλύτερη, πιο ποιοτική, πιο ασφαλή διατροφή. Είναι παρόμοιες με τις συμβουλές που θα μας έδιναν οι γιαγιάδες μας που ήξεραν να διαλέξουν μέσα από την ατελείωτη ποικιλία των φρούτων και λαχανικών της ελληνικής γης το σωστό για κάθε εποχή και γνώριζαν και πώς είχε καλλιεργηθεί. Συστήνουμε να τις ακολουθήσετε σε συνδυασμό, αφού το πρόβλημα των φυτοφαρμάκων είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε με μία μόνο κίνηση.

Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους

Ντομάτες και πιπεριές μέσα στο χειμώνα; μήλα, πορτοκάλια και αχλάδια όλο το χρόνο; Όταν βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, αυτό μπορεί να σημαίνει 3 πράγματα:

– Τα φυτά έχουν αναγκαστεί να παράξουν εκτός εποχής και ενάντια στη φύση τους, σε θερμοκήπια

– Η συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία για μήνες μέχρι να τα αγοράσουμε

– Ποικιλίες που δεν διατηρούνται σε ψυγεία, έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο αφού έχουν καλλιεργηθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες, ίσως μάλιστα με φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύονται στην ΕΕ και στη χώρα μας.

Ένα φυτό που μεγαλώνει στις αγαπημένες του συνθήκες, έχει λιγότερες ανάγκες για φυτοφάρμακα. Επίσης, το εποχικό προϊόν δεν θα έχει συντηρηθεί για μήνες, θα είναι φρέσκο. Η εποχικότητα δεν μας εξασφαλίζει απολύτως. Ακόμα και στα εποχικά, γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων. Φανταστείτε, όμως τι συμβαίνει σε ένα καλοκαιρινό είδος το οποίο αναγκάζεται να μεγαλώσει το χειμώνα ή σε ένα είδος που καλλιεργείται σε χώρα όπου δεν απαγορεύονται πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Ας ξαναγνωρίσουμε, λοιπόν, τις εποχές φρούτων και λαχανικών.

Προτιμάμε τοπικά είδη

Ξέρετε με ποιο τρόπο καλλιεργήθηκαν τα εισαγόμενα φρούτα και τα λαχανικά από μακρινές χώρες, εκτός ΕΕ; Η πιο πιθανή απάντηση είναι όχι. Διαλέγοντας τοπικά είδη μπορούμε να αποφύγουμε τα τοξικά φυτοφάρμακα που επιτρέπονται σε κάποιες άλλες χώρες, παρόλο που απαγορεύονται στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

Η ομορφιά δεν είναι κριτήριο

Τα φρούτα και τα λαχανικά που διαλέγετε είναι συμμετρικά, αψεγάδιαστα, γυαλιστερά αλλά απολύτως άνοστα; Μετά από ένα μήνα στο ψυγείο, μοιάζουν σαν να μην πέρασε μια μέρα; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η φύση δεν παράγει ολόιδια φρούτα, όλο το χρόνο. Αντιθέτως, μερικά από τα πιο νόστιμα, αληθινά λαχανικά και φρούτα της Ελλάδας μπορεί να φανούν παράξενα στα μάτια των περισσότερων, πχ ντομάτα Μπατάλα.

Με πλούσια χρώματα, αρώματα και γεύσεις, ανόμοια μεταξύ τους, νόστιμα και θρεπτικά, εξελίχθηκαν για αιώνες και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, επιβιώνοντας χωρίς να χρειάζονται τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Η ‘ανάγκη’ για φυτοφάρμακα, υβρίδια και μεταλλαγμένα είναι τεχνητή και ξεκινάει κυρίως από εκείνους που κερδοφορούν από την πώλησή τους: τις εταιρείες που τα παράγουν. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν οι εταιρείες διευκολύνονται από αδιάφορες και ανίκανες κυβερνήσεις, όπως στην Ελλάδα, που δεν ξέρουν καν ποια και πόσα φυτοφάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποια καλλιέργεια, που δεν εμποδίζουν την χρήση των παράνομων και πολύ επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, που δεν κάνουν αναλύσεις στα προϊόντα, που δεν φροντίζουν να εκπαιδεύσουν σωστά τους αγρότες.

Όπως και στα μεταλλαγμένα δεν περιμέναμε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα αλλά αγωνιστήκαμε μαζί για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, έτσι οφείλουμε να ασχοληθούμε και με τα φυτοφάρμακα και τα υβρίδια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων
Παγκόσμια ημέρα νερού 2019
Chevron Right