Ελλάδα

Πότε κλείνουν τα Πανεπιστήμια για Χριστούγεννα – Η αγωνία για τις διαγραφές

Αναβρασμός στους φοιτητές λόγω των επικείμενων διαγραφών από τα πανεπιστήμια.

Με την ελπίδα ότι ο νόμος για τις διαγραφές δεν θα εφαρμοστεί θα φύγουν από τα πανεπιστήμια οι φοιτητές για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Αυτή την περίοδο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στον φοιτητικό πληθυσμό λόγω των επικείμενων διαγραφών και κάποιοι μάλλον θα εκμεταλλευτούν τις διακοπές των Χριστουγέννων για διάβασμα προκειμένου να προετοιμασθούν για τα μαθήματα που «χρωστάνε» καθώς από τη μία ελπίζουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος από την άλλη όμως ξέρουν ότι μπορεί να μην έχουν άλλη ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους. Για την ώρα πάντως , οι φοιτητές αναμένεται να σταματήσουν από τα μαθήματα την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024.

Σε ορισμένα ιδρύματα, ωστόσο, τα μαθήματα θα συνεχιστούν έως και την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου για να καλύψουν όποιο διδακτικό κενό αφού κάθε εξάμηνο έχει διάρκεια δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Με την επιστροφή τους στα πανεπιστήμια, αμέσως μετά την εορτή των Φώτων (Θεοφάνια) που πέφτει στις 6 Ιανουαρίου 2025, οι φοιτητές θα βρεθούν από τις 07 Γενάρη σε ρυθμούς…εξετάσεων καθώς ξεκινά η εξεταστική περίοδος για το χειμερινό εξάμηνο, η οποία σε ορισμένα Πανεπιστήμια διαρκεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Οι δύο εξεταστικές περίοδοι που έρχονται (χειμερινή και εαρινή) φέτος μάλλον θα είναι οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών για τους φοιτητές με δεδομένη την απειλή για τις διαγραφές, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης και θέλουν να πάρουν πτυχίο θα πρέπει να προετοιμασθούν σκληρά ώστε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για να το αποκτήσουν αφού δεν έχουν άλλα περιθώρια.

Η ακαδημαϊκή χρονιά ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, έως την ημερομηνία αυτή θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου.

Η προετοιμασία για τις διαγραφές

Μέχρι αυτή τη στιγμή πολλά ΑΕΙ  ή μεμονωμένα τμήματα έχουν ήδη ενημερώσει ότι οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το όριο σπουδών πρέπει να προετοιμασθούν για διαγραφές και τους ζητούν να προσέλθουν μαζικά στις εξεταστικές ώστε να περάσουν τα μαθήματα που χρωστάνε. Από την άλλη υπάρχουν ΑΕΙ και καθηγητές που δείχνουν απροθυμία να διώξουν φοιτητές από τα τμήματα τους.

Αν και το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι ο νόμος για τις διαγραφές θα εφαρμοστεί χωρίς καμία παρέκκλιση πολλοί καθηγητές των ιδρυμάτων δηλώνουν ότι οι διαγραφές θα προκαλέσουν αδικίες και ανισότητες  και επιπλέον θα μετατρέψουν το  ρόλο των ακαδημαϊκών δασκάλων, οι οποίοι, αντί να ασχολούνται με την εκπαίδευση των φοιτητριών τους, καλούνται να λάβουν αντι-ακαδημαϊκές και μη-τεκμηριωμένες αποφάσεις για το μέλλον τους. Επιμένουν επίσης ότι η συγκεκριμένη διάταξη φέρνει τεράστια αναστάτωση στη λειτουργία των ΑΕΙ λόγω:

  • Των έκτακτων εξεταστικών περιόδων και αντίστοιχων μέτρων, στα οποία πολλά Τμήματα θα καταφύγουν, προκειμένου να βοηθήσουν τις/τους φοιτήτριες/ές που κινδυνεύουν με διαγραφή.
  • Της εύλογης πίεσης που θα εξασκηθεί από τις/τους διαγραφόμενες/ους φοιτήτριες/ές  προς τις Διοικήσεις των Τμημάτων, που θα εκδώσουν την πράξη διαγραφής τους, αλλά και προς όλα τα μέλη ΔΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
3 σούπες βελουτέ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κυριακή 15/12 με ανοιχτά μαγαζιά: Το ωράριο των καταστημάτων, τι ισχύει με σούπερ μάρκετ
Chevron Right