Ιδιαίτερα αισθητή έγινε σε Σαντορίνη και Αμοργό η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 21:05, σε θαλάσσια περιοχή, 15 Χλμ. ΝΝΑ της Αμοργού.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 41,3 χιλιόμετρα.
Το εστιακό βάθος του σεισμού στην Αμοργό υπολογίζεται στα 11,2 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα, εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρσεκίνης.
Στις 21:16 σημειώθηκε νέος σεισμός στην Αμοργό, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ ενώ το βράδυ της Κυριακής καταγράφηκε άλλη μία ισχυρή δόνηση των 4,1 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος. στις 21:25 καταγράφηκε ακόμη ένας σεισμός των 3,9 Ρίχτερ στην Αμοργό, με το εστιακό του βάθος να βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρό του 24 χιλιόμετρα νότια της Αρσεκίνης.
Eίχαν προηγηθεί σήμερα άλλοι τέσσερις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Συγκεκριμένα, στις 13:54 καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 19 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 13:59 σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακολούθησε στις 17:16 το απόγευμα σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, 21 χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 19:18 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Παπαζάχος: «Έχει μειωθεί αλλά δεν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στις Κυκλάδες»
Μεγάλη ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί σε Σαντορίνη και Αμοργό, σχετικά με τους ατελείωτους σεισμούς στην περιοχή, με τον Κώστα Παπαζάχο να αναφέρει ότι το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού έχει απομακρυνθεί.
Οι σεισμολόγοι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν έχει γίνει ο κύριος σεισμός και κατά πόσο το φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα εκτονωθεί, την ώρα που πολλοί κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και μένουν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στη Νέα Μάκρη.
«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. Και χθες είχαμε σεισμούς 4 Ρίχτερ κτλ. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο.
Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, έχει και μία προληπτική έννοια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είδα στα social media “έκρηξη ηφαίστειου τώρα”.
Λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ενημερώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα είναι πολύ έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα.
Θα είναι μία δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες, έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί, οι επόμενες βδομάδες δυστυχώς θα είναι ανάλογες.
Το ηφαίστειο είναι ξεχωριστό φαινόμενο, το παρακολουθούμε ξεχωριστά. Υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε», σημείωσε ο Κώστας Παπαζάχος.