Ελλάδα

Αγριεύει ο καιρός με κρύο – Ο πολικός αεροχείμαρρος ρίχνει κατακόρυφα τη θερμοκρασία

Ο καιρός των επόμενων ημερών σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια μετά και το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ.

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αυτή την εβδομάδα στη χώρα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως σημειώνει, αναμένεται «σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από αύριο», ενώ όσον αφορά τα χιόνια «θα είναι λίγα και περισσότερο ατμοσφαιρικά».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για πτώση θερμοκρασίας μέχρι και 12 βαθμούς, με πιο κρύα ημέρα την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τα χιόνια, ο μετεωρολόγος σημειώνει ότι θα εκδηλωθούν κυρίως εκτός από τα ηπειρωτικά ορεινά και σε χαμηλότερα υψόμετρα (ενδεικτικά 500 μέτρα) την Τετάρτη και την Πέμπτη στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. 

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Ο πολικός αεροχείμαρρος (polar jet stream ) φέρνει ψύχος διαρκείας…»

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα στη χώρα, αφού το ποτάμι αέρα που βρίσκεται περίπου 10 Km πάνω από την επιφάνεια της γης ευνοεί τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας Μάλιστα το κρύο φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικότερα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή την εβδομάδα από αυτή την ψυχρή εισβολή θα είναι:

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από αύριο, σταδιακά από βορρά προς νότο μέχρι και 12 βαθμούς. Πιο κρύα ήμερα θα είναι η Πέμπτη 6/2 με τα θερμόμετρα π.χ στο κέντρο της Αθήνας να μην ξεπερνούν τους 7-8 βαθμούς.

Αξιοσημείωτη θα είναι και η εμμονή των βοριάδων στα ανατολικά πελάγη που από αύριο Τρίτη 4/2 και όλη την εβδομάδα θα πνέουν πάνω από 8 μποφόρ ,δίνοντας μεγαλύτερη αίσθηση του κρύου.

Σχετικά με τα χιόνια σε γενικές γραμμές θα είναι λίγα και περισσότερο “ατμοσφαιρικά”. Θα εκδηλωθούν κυρίως εκτός από τα ηπειρωτικά ορεινά και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( ενδεικτικά 500 μέτρα) την Τετάρτη και την Πέμπτη στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.(συμπεριλαμβάνεται και η Αττική χωρίς προβλήματα όμως).

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10162663797547790&set=a.414597172789&type=3&ref=embed_post

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Η πρόγνωση για Αττική

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού όπου αναφέρει επιδείνωση από σήμερα Δευτέρα (03-02-2025) από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Από την Τρίτη (04-02-2025) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση το επόμενο τριήμερο.

Πιο αναλυτικά:

1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • α. Σήμερα Δευτέρα (03-02-2025) μέχρι και το απόγευμα στο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κεφαλονιάς – Ζακύνθου) και τη δυτική Πελοπόννησο
  • β. Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας (03-02-2025) μέχρι και το πρωί της Τρίτης (04-02-2025) στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.
  • γ. Από τις προμεσηβρινές ώρες της Τρίτης (04-02-2025) στις Κυκλάδες, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

2. Τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι προβλέπονται την Τρίτη (04-02-2025) από νωρίς το πρωί και μέχρι και το απόγευμα στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στην ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια.

Από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο.

3. Η θερμοκρασία την Τρίτη (04-02-2025) θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια της τάξεως των 6 με 7 βαθμών Κελσίου και την Τετάρτη (05-02-2025) θα υποχωρήσει και άλλο σε όλη τη χώρα.

Πολύ κρύο, λίγα χιόνια: Τι καιρό περιμένουμε τις επόμενες μέρες

Χειμωνιάτικη αλλαγή προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τις επόμενες ημέρες με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης η αλλαγή  στο σκηνικό του καιρού «οφείλεται στην μετατόπιση πολικών αερίων μαζών από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Ο Χειμώνας επιστρέφει

Μετά και τον έντονα βροχερό καιρό που αναμένουμε να επικρατήσει σήμερα αλλά και αύριο μέχρι και το μεσημέρι περίπου, ακολουθεί έντονα χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό με κύρια χαρακτηριστικά τους τοπικά θυελλώδεις βοριάδες προς την πλευρά του Αιγαίου, την κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου αλλά και τον παγετό. Ως προς τα φαινόμενα (χιονόνερο – χιόνι), αυτά θα είναι λίγα και γενικά σε χαμηλές εντάσεις.

Ακολουθεί η ανάλυση του φαινομένου με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων.

Που οφείλεται η αλλαγή που αναμένουμε

Η προς το χειμωνιάτικο μεταβολή του καιρού οφείλεται στην μετατόπιση πολικών αερίων μαζών από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας (χάρτης 1 – μπλε αποχρώσεις).

Είναι φυσιολογική αυτή η μεταβολή

Είναι απολύτως φυσιολογική για την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι μη φυσιολογικό είναι αυτό που ζούμε τις τελευταίες αρκετές ημέρες με τον υδράργυρο να φτάνει ή και να ξεπερνά τοπικά και τους 20 βαθμούς.

Για να γίνει πιο κατανοητό το παραπάνω, αρκεί να σημειώσουμε ότι μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία για τις αρχές Φεβρουαρίου είναι οι 11 με 13 βαθμοί περίπου. Με αυτή τη μεταβολή θα οδηγηθούμε περίπου και ενδεικτικά σαν μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή κοντά στους 8 με 12 βαθμούς.

Γιατί ενώ θα κάνει κρύο τα χιόνια θα είναι λίγα

Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα είναι συνδυασμός αρκετών ατμοσφαιρικών παραμέτρων. Μία από αυτές είναι η διαθέσιμη σχετική υγρασία στις διάφορες στάθμες της ατμόσφαιρας. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα που οδηγεί στην ανάπτυξη αστάθειας στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες παραμέτρους όπως π.χ το προφίλ του ανέμου.

Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, σημειώνουμε ότι αυτές οι πολικές αέριες μάζες μέχρι και να φτάσουν στη χώρα μας, δεν έχουν διαθέσιμες πηγές υγρασίας από την επιφάνεια, δηλαδή περνούν πάνω από ξηρά κι όχι από αξιόλογες θαλάσσιες εκτάσεις. Επίσης όπως μπορούμε να δούμε στον χάρτη 2 το βαθύ μπλε χρώμα που μας δείχνει και την έντονη δυναμική της πολικής αέριας μάζας, εκτονώνεται προς την περιοχή της Τουρκίας.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω, δηλαδή η έλλειψη υγρασίας από κάτω χαμηλά, αλλά και η απουσία δυναμικού αιτίου υψηλότερα στην ατμόσφαιρα, οδηγεί σε πολύ περιορισμένης κλίμακας και έντασης φαινόμενα.

Ποιες περιοχές θα δουν έστω και λίγα φαινόμενα

Η απάντηση δίνεται από την ερώτηση 3. Αφού δεν υπάρχει αξιόλογο δυναμικό αίτιο, περιμένουμε την πολική αέρια μάζα να πάρει την όποια υγρασία από τη θάλασσα του Αιγαίου.

Έτσι λοιπόν όπως μας φανερώνουν και οι χάρτες 3,4 τα όποια φαινόμενα τα αναμένουμε σε περιοχές που “βλέπουν” προς το Αιγαίο ή που η τοπογραφία θα ευνοήσει π.χ ορεινοί – ημιορεινοί όγκοι κοντά στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε να χιονίζει έστω και με χαμηλές εντάσεις σε νησιά του Αιγαίου μας, όταν την ίδια χρονική στιγμή ψηλά βουνά της ηπειρωτικής χώρας θα απολαμβάνουν πολλές ώρες ηλιοφάνειας παρά το τσουχτερό κρύο και τον ισχυρό παγετό. Και αυτά όλα αφού η πολική αέρια μάζα θα βρίσκει την υγρασία από τη θάλασσα του Αιγαίου για να προκύψουν τα φαινόμενα.

Συνοψίζοντας λοιπόν όσο πιο κοντά στη θάλασσα του Αιγαίου μας, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες για χαμηλής έντασης χιονοπτώσεις ακόμη και χαμηλά. Όσο πιο μακριά από το Αιγαίο, τόσο περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας συνοδεία όμως έντονου κρύου.

Από πλευράς ανέμων τι να περιμένουμε

Η σύγκρουση των πολικών αερίων μαζών με θερμότερες που θα συναντήσουν στην πορεία τους, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη έντονης βαροβαθμίδας (διαφορά πίεσης). Από την πορεία κίνησης της πολικής αέριας μάζας (μπλε αποχρώσεις, χάρτες 1,2) γίνεται φανερό ότι η περιοχή με την ανάπτυξη μεγαλύτερης βαροβαθμίδας θα είναι το Αιγαίο. Εκεί οι βοριάδες θα φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θυέλλης (7-8 μποφόρ). Όσο κινούμαστε πιο δυτικά, η επίδραση των βοριάδων θα φθίνει (χάρτης 5).

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από πλευράς κακοκαιρίας

Με φθίνουσα σειρά ακολουθούν οι κίνδυνοι από αυτή την μεταβολή, ξεκινώντας δηλαδή από το πιο σημαντικό θα οδηγηθούμε στο λιγότερο σημαντικό. Για την αξιολόγηση αυτή λαμβάνονται υπόψη τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια του φαινομένου.

α. Παγετός

β. Βοριάδες

γ. Υποχώρηση θερμοκρασίας

δ. Φαινόμενα (βροχή, χιόνι κτλ).

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι το κρύο και ο παγετός θα έχουν μεγάλη διάρκεια και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους κυρίως οι αγρότες μας προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης της παραγωγής τους.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δύσκολες ώρες για τον Νίνο: Πέθανε ο πατέρας του
Σεισμολόγοι στο iEidiseis για Σαντορίνη: Μεταφέρθηκε η σεισμική διέγερση - Τα τελευταία νέα για την έκρηξη του ηφαιστείου
Chevron Right