Αμείωτη συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο iEidiseis έγκριτοι σεισμολόγοι, η σεισμική διέγερση μεταφέρθηκε από την Καλντέρα της Σαντορίνης όπου είχε επικεντρωθεί τα πρώτα 24ωρα, στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Πρόκειται για ένα αισιόδοξο γεγονός, καθώς όπως σχολίασαν οι σεισμολόγοι, φαίνεται να απομακρύνεται προς ώρας το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους έγκριτους επιστήμονες, είναι ο κόσμος να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να κλείσει τα αυτιά του στην κινδυνολογία.
«Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να εξετάζουμε κάθε απίθανο σενάριο»
Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis ο Διονύσης Γκούτης, διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), υπάρχει «μια έντονη σεισμική διέγερση στο χώρο. Τις πρώτες ημέρες, η διέγερση είχε εντοπιστεί στην Καλντέρα, αλλά πλέον έχει σταματήσει και έχει μετατοπιστεί εκτός του πεδίου της Σαντορίνης, στον θαλάσσιο χώρο».
Αυτό που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή, βάσει όσων σχολίασε ο ίδιος, είναι «να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, να βγουν τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα, σε περίπτωση κάποιου μεγάλου σεισμικού γεγονότος. Δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να αποσβεστεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οφείλουμε να έχουμε πάρει σαν Πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σεισμικό φαινόμενο».
Αναφορικά με το αν είναι ορατός ο κίνδυνος να επιβεβαιωθούν σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με ηφαιστειακή έκρηξη, ο κ. Γκούτης ανέφερε ότι «στην επιστήμη όλα είναι δυνατά. Παρόλα αυτά, πρέπει να σταθούμε στο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι υπάρχει επηρεασμός ή ενεργοποίηση της συσχέτισης με το ηφαιστειακό πεδίο. Επομένως, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να εξετάσουμε κάθε απίθανο ή πιθανό σενάριο. Δηλαδή, μάλλον απίθανο».
«Έχουμε έναν κίνδυνο που διαχειριζόμαστε με ψυχραιμία»
Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο κ. Γκούτης, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν εξ αρχής ιδιαιτέρως έντονη, «ακριβώς επειδή εντοπίσαμε αυτή τη δραστηριότητα μέσα στην Καλντέρα. Πλέον όμως το φαινόμενο έχει μετατραπεί σε σεισμικό, το οποίο κινείται βορειοανατολικά της Σαντορίνης και με αντίστοιχο τρόπο γίνεται η διαχείρισή του».
Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, ο κ. Γκούτης σχολίασε ότι «δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να δώσει με σαφήνεια μια τέτοια απάντηση. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πρέπει να του λέμε την αλήθεια. Δυστυχώς, τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα εκδηλωθούν και συνήθως δεν σταματάνε σύντομα. Ο κόσμος πρέπει να ακούει αποκλειστικά τις επίσημες ανακοινώσεις και να κλείνει τα αυτιά του σε διάφορα δημοσιεύματα που κινδυνολογούν. Έχουμε προφανώς έναν κίνδυνο, όμως θα διαχειριστούμε με ψυχραιμία το γεγονός, όπως έχουμε πράξει στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Αναφορικά με το αν το τωρινό φαινόμενο παρουσιάζει ομοιότητες με το αντίστοιχο που είχε σημειωθεί το 2011, ο ίδιος επεσήμανε ότι «τις πρώτες ημέρες που παρατηρούσαμε σεισμική δραστηριότητα μέσα στην Καλντέρα, υπήρχαν πράγματι ομοιότητες με το 2011. Τότε, το φαινόμενο διήρκησε 14 μήνες, μέχρι που τελικώς αποσβέστηκε. Σήμερα όμως δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, δεδομένου ότι σταμάτησε η δραστηριότητα στην Καλντέρα. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις παραμορφώσεις του ηφαιστείου για να δούμε πως συμπεριφέρεται. Έτσι κι αλλιώς, όλα τα ηφαίστεια της χώρας και ειδικά της Σαντορίνης, βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιό μας. Έχουμε εγκαταστήσει υψηλού επιπέδου και τεχνολογίας όργανα, που μας δίνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα».
Αποκλείεται το ενδεχόμενο «ντόμινο» σεισμών
Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε σε δηλώσεις που παραχώρησε στο iEidiseis και ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι «συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, η οποία κλιμακώνεται με σεισμούς μεσαίου μεγέθους έως και 4,9 ρίχτερ. Όλες οι σεισμικές δονήσεις προέρχονται από τον ίδιο εστιακό χώρο, κοντά στη νήσο Άνυδρο, σε μια διεύθυνση βορειοανατολική – νοτιοδυτική. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όλοι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί».
Στο ερώτημα αν είναι ο ορατός ο κίνδυνος ενός «ντόμινο» σεισμών, ο κ. Γκανάς ήταν κατηγορηματικός πως κάτι τέτοιο «αποκλείεται, καθώς είναι πολύ εστιασμένη η σεισμική ακολουθία». Αναφορικά με το αν η σεισμικότητα των τελευταίων ημερών σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος, ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει πως «πρόκειται για κάτι που βρίσκεται υπό διερεύνηση». Στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού το προσεχές διάστημα, ο κ. Γκανάς ανέφερε πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κι αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνονται μέτρα. Είναι ένα πιθανό σενάριο, χωρίς να λέμε όμως πως είναι το πιθανότερο». Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός και σε ότι άφορα τη χρονική διάρκεια της σεισμικής διάρκειας, καθώς ανέφερε «ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο μπορεί να διαρκέσει το φαινόμενο».
«Θετική η πρόληψη, ακόμη κι αν έχει το στοιχείο της υπερβολής»
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής Πρόληψης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, σχολίασε στο iEidiseis σχετικά με την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών πως «υπάρχουν θεσμοί και επιτροπές που αξιολογούν τους κινδύνους και πράττουν αναλόγως. Πρόκειται για μια συγκροτημένη διαδικασία. Γενικότερα, η πρόληψη είναι πάντα προς την καλή πλευρά. Ακόμη κι αν έχει το στοιχείο της υπερβολής, όπως συνέβη στο κορονοϊό ή σε άλλες κρίσεις που έχουμε ζήσει, έχει πάντα θετικά αποτελέσματα».
Σχετικά με το αν ο ίδιος ανησυχεί για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Διακάκης επεσήμανε ότι «δεν μπορεί κάποιος να μην ανησυχεί από αυτό το φαινόμενο. Πάντως, όπως φαίνεται, οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο και είναι περισσότερο τεκτονικοί. Άλλωστε, η περιοχή έχει πολλά ρήγματα, επομένως, ότι συμβαίνει δεν είναι εκτός του αναμενόμενου».