Ελλάδα

Έρημη και τυλιγμένη στον φόβο ακόμη μια νύχτα η Σαντορίνη – Επτά σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε μια ώρα

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν οι ειδικοί τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε συναγερμό οι Αρχές.

Σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Οι αλλεπάλληλες δονήσεις «διώχνουν» καθημερινά κατοίκους και επισκέπτες.

Ιδίως στη Σαντορίνη παρατηρείται μια μαζική τάση φυγής, ενώ ανάλογο δρόμο (κυρίως θαλάσσιο) επέλεξαν πολλοί από όσους βρίσκονταν τόσο στην Αμοργό όσο και σε άλλα κοντινά νησιά, όπως η Αστυπάλαια και η Ανάφη.

Οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς ο Εγκέλαδος συνεχίζει τον τρομακτικό του «χορό». Έντονη ανησυχία επικρατεί και για τις συνεχόμενες κατολισθήσεις στη Θήρα, με τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, στην οποία από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 50 δονήσεις με ένταση 4 Ρίχτερ και πάνω.

Μάλιστα, την Τρίτη (4/2) καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος από όλους τους σεισμούς, ο οποίος ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ωστόσο, το διάστημα που ενδεχομένως να προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία σε κατοίκους, επισκέπτες και τους ειδικούς, ήταν αυτό μεταξύ 21:43 και 22:41, κατά το οποίο σημειώθηκαν επτά δονήσεις από 4 έως και 4,8 Ρίχτερ.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ στην Σαντορίνη, ενισχύονται και οι δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετέβη ακόμη μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Σημειώνεται ότι το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές, αλλά και κρίσεις σε ολόκληρη την επικράτεια -κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν. Κοινώς, οι Αρχές προετοιμάζονται για κάθε σενάριο.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το Blog του iEidiseis.gr:

LIVE

23:00:30

Κλειστά τα σχολεία στην Μήλο την Τετάρτη 5/2

Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στα διοικητικά όριά του και των Δημοτικών Δομών «Παιδικός Σταθμός» και «ΚΔΑΠ», την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Δήμος Μήλου.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω διάρκειας και έντασης των σεισμικών δονήσεων και την εξέλιξη του φαινομένου σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας), που καθιστά αδύνατο και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους να βρίσκονται τα παιδιά σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους.

22:50:46

Επτά σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε 1 ώρα

Είναι τόσο έντονη και συνεχής η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που έχουν καταγραφεί επτά δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε μια ώρα.

Οι σεισμοί, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κυμαίνονται μεταξύ 4 και 4,8 Ρίχτερ, το διάστημα από 21:43 έως 22:41. Το επίκεντρο εντοπίζεται 12 με 17 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αμοργού.

seismoi-astypalaia-santorinoi-mia-ora_af2bb.jpg

22:30:27

Ακυρώνονται δρομολόγια του «Blue Star 1» λόγω κακοκαιρίας

Δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης (5/2) του πλοίου «Blue Star 1» για τις Κυκλάδες λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα δρομολόγια θα επαναληφθούν όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων που προβλέπεται να επικρατούν, αύριο Τετάρτη 05.02.2025 το δρομολόγιο του πλοίου “Blue Star 1” με προγραμματισμένη αναχώρηση από Πειραιά 07:25 προς Πάρο 11:35-11:55, Νάξο 12:45-13:00, Σαντορίνη 15:10, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα».

22:15:06

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 22:00 της Τρίτης (4/2) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,3 χιλιόμετρα.

seismos-amorgos-santorini-geodynamiko-02_b13a9.jpg

Βάσει της εκτίμησης του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η δόνηση υπολογίζεται επίσης στα 4,8 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του σεισμού στα 14 χιλιόμετρα.

21:33:51

Λέκκας: Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο σενάριο θα πάμε

Στην πρωτοφανή σεισμική ακολουθία που παρουσιάζεται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, αναφέρθηκε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤNews και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό» και ότι «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο σενάριο θα πάμε. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες».

«Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά ουσιαστικά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Εξήγησε πως, «ίσως και κάποιους μήνες να διαρκέσει το σεισμικό φαινόμενο» ως ένα πιθανό σενάριο και πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και πως οι πιθανότητες για ένα ακραίο σενάριο είναι «εξαιρετικά μικρές».

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

 

21:19:47

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου

Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε Σαντορίνη, Αμοργό, Αστυπάλαια και Ανάφη, από την έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επικοινώνησε άμεσα με τους ομόλογούς του των συγκεκριμένων νησιών για να ενημερωθεί σχετικά με τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων.

Μάλιστα, ο κ. Δούκας δήλωσε έτοιμος για την παροχή βοήθειας εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, εφόσον χρειαστεί.

Επίσης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, ζήτησε την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης των Δήμων των Κυκλάδων που έχουν ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων θέτει άμεσα σε λειτουργία τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης), για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Η Λέσχη Φιλίας θα παραμείνει ανοιχτή για όσο διάστημα χρειαστεί, προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο, στέγη και τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την 24ωρη γραμμή του Δήμου Αθηναίων στο 1595 για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση, προτού μεταβούν στη Λέσχη.

20:43:13

Βρούτσης: Αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων σε Σαντορίνη και άλλα νησιά

Να αναστείλουν αγώνες και προπονήσεις στα σωματεία Θήρας, Ανάφης, Ίου και Αμοργού, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Με επιστολή του προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία των παραπάνω νησιών, συστήνεται «να προχωρήσουν σε αναστολή των αθλητικών τους δραστηριοτήτων (προπονήσεις, αγώνες) ιδιαιτέρως αυτών που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους».

Τα νησιά που αφορά η σύσταση είναι η Σαντορίνη (Θήρα), η Ανάφη, η Ίος και η Αμοργός. Ο κ. Βρούτσης προτείνει μάλιστα κατ’ αναλογία προληπτικά μέτρα να ληφθούν και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Η επιστολή Βρούτση αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού και των εφαρμοσμένων προληπτικών μέτρων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, συστήνουμε στις αθλητικές ομοσπονδίες και στα αθλητικά σωματεία να προχωρήσουν σε αναστολή των αθλητικών τους δραστηριοτήτων (προπονήσεις, αγώνες) ιδιαιτέρως αυτών που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους.

Προληπτικά μέτρα κατ’ αναλογία καλό θα ήταν να ληφθούν και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων».

20:16:14

Μαρινάκης: Σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό για τη σεισμική δραστηριότητα

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους σεισμούς στις Κυκλάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (5/2), στις 13:00, ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «αύριο στις 13:00 θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας παρουσία και του πρωθυπουργού, όπου θα γίνει η βασική εισήγηση, αρχικά από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για την κωδικοποίηση των βασικών ενεργειών πρόληψης-κινητοποίησης με όλα τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να συμβούν και μπορούμε να προβλέψουμε».

Στη συνέχεια θα υπάρξουν «τέσσερις σύντομες παρουσιάσεις επιστημόνων, του κ. Παπαζάχου, σεισμολόγου, της κυρίας Νομικού, ηφαιστειολόγου, του κ. Συνολάκη, του καθηγητή και του κ. Λέκκα από τον ΟΑΣΠ. Θα κάνει και ένα κλείσιμο ο πρωθυπουργός με βάση τα δεδομένα τα οποία θα του παρουσιαστούν, για να έχουν οι πολίτες μια εικόνα».

Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη: «Γίνονται καθημερινές συνεδριάσεις της επιτροπής των επιστημόνων και διϋπουργική σήμερα το πρωί. Και κάθε φορά βγαίνουν τα δεδομένα. Τα βγάζουμε κυρίως ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τους κατοίκους οι οποίοι είναι εκεί».

19:48:02

«Κινδυνεύουν τα σπίτια με θέα, στο χείλος της Καλντέρας»

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Mega, η Οία θέλει προσοχή, γιατί είναι «πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα».

«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.

Όσο για τους σεισμούς, ο καθηγητής ανέφερε πως τα επίκεντρα είναι τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα μακριά, σε υποθαλάσσιο χώρο με βάθος με εστιακό βάθος 5 και 10 χιλιόμετρα, «άρα υπάρχει μια απόσβεση από τον χώρο όπου θα εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση μέχρι τη Σαντορίνη. Επίσης είναι διαφορετικά για την Οία που είναι ακριβώς απέναντι, τα Φηρά και τη νότια πλευρά του νησιού».

Ακόμη, ο Δημήτρης Παπανικολάου τόνισε πως δεν γνωρίζουν οι ειδικοί το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει το φαινόμενο αλλά «βέβαιο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε το Σαββατοκύριακο με 4, που ήταν τεκτονικοί σεισμοί και σήμερα φτάσαμε στο 5 (Ρίχτερ).

»Με βάση τις διαστάσεις των ρηγμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Άνυδρο κοντά στο Κολούμπο, το μέγεθος είναι μεταξύ 5,5 και 6 Ρίχτερ. Είμαστε στα 5 Ρίχτερ και να μην ξεχνάμε ότι τα 6 Ρίχτερ είναι σεισμός όσο 32 σεισμοί των 5 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνουν 32 σεισμοί 5 Ρίχτερ για να φτάσουν έναν των 6 Ρίχτερ».

19:28:50

Η γη σείεται από τον σεισμό των 5 Ρίχτερ

Ένα βίντεο από τη σελίδα Meteo Greece στο Facebook, δείχνει πώς σείεται η γη, την ώρα που ο σεισμός των 5 Ρίχτερ «χτύπησε» τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

19:19:22

Νέος ισχυρός σεισμός ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (4/2) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη.

Ειδικότερα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στα 4,5 Ρίχτερ (αναθεωρημένο από 4,3 Ρίχτερ), με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και εστιακό βάθος τα 14,1 χιλιόμετρα (αρχικά εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα).

seismos-amorgos-santorini-geodynamiko-01_479e4.jpg

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 14 χιλιόμετρα.

seismos-amorgos-santorini-evromesogeiako-01_10093.jpg

19:08:38

Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει από το νησί

Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από το νησί της Σαντορίνης συνολικά 11.000 άνθρωποι.  Συγκεκριμένα, 7000 πολίτες και 1200 Ι.Χ. αναχώρησαν με πλοία, ενώ περισσότεροι από 4000 επέλεξαν να φύγουν αεροπορικώς.

19:03:30

Δ. Παπανικολάου, καθηγητής Γεωλογίας: «Η Οία θέλει μεγαλύτερη προσοχή – Τα σπίτια με θέα κινδυνεύουν περισσότερο»

18:56:26

Ανάστατοι και οι κάτοικοι της Αμοργού: Οι σεισμοί τους έβγαλαν από τα σπίτια τους

18:52:31

Κλείνουν τα σχολεία και σε Πάτμο και Λέρο

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων σε Πάτμο και Λέρο.

Η αναστολή, που θα έχει ισχύ μέχρι και την Παρασκευή, αποφασίστηκε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Λέρου: «Με απόφασή μου, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των βαθμίδων των σχολικών μας μονάδων, καθώς και των νηπιακών σταθμών, από αύριο, Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών μας, λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού».

https://www.facebook.com/lerosmunicipality/posts/pfbid02pkdu5ncP1Rje47rgAwovsa3qEDxZdCYp2FWwSVtVKnZ7Bev1sFmAhSi3GL8dE1Ggl

18:43:43

Το δράμα του ηθοποιού Παντελή Ζερβού στον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη το 1956

Με αφορμή τη μεγάλη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, οι ιστορίες από τον μεγάλο φονικό σεισμό του 1956 που άφησε πίσω του 53 νεκρούς, βγαίνουν ξανά στην επικαιρότητα. Ανάμεσά τους και το προσωπικό δράμα του ηθοποιού Παντελή Ζερβού που έχασε από την καταστροφή την 12χρονη κόρη του, Ευδοξία. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

18:30:40

«Το τσουνάμι μπορεί να συμβεί» - «Ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και το Κολούμπο»

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιο ρήγμα θα μπορούσε να προκύψει ένας μεγάλος σεισμός».

«Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο, αν σπάσει, αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ. Δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός, μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολούμπο», ανέφερε.

18:12:44

Το καλό και το κακό σενάριο από τους σεισμολόγους

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι και πόσο πιθανή είναι μια έκρηξη ηφαιστείου ή τσουνάμι. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

18:06:40

Κατολίσθηση στην Καλντέρα

18:00:34

Μαρτυρίες κατοίκων: Δεν υπάρχουν καράβια να φύγουμε, έκλεγε ο κόσμος γιατί δεν έβρισκε εισιτήριο

17:57:05

Η στιγμή των 5 ρίχτερ στη Σαντορίνη

17:45:05

Εικόνες από τη μεγάλη έξοδο - Ουρές στο λιμάνι

6454985_1_864ae.jpg6454984_1_1c55d.jpg6454981_bb64b.jpg6454983_49c11.jpg6454974_192f9.jpg6454964_1_c9c82.jpg6454963_c3e2d.jpg6454961_2_4aabd.jpgsantorini_limani_15463.jpg6454962_a6e3b.jpg6454954_0686e.jpg6454953_1_3fb7e.jpg6454950_62cd7.jpg6454952_a0a16.jpg6454956_62795.jpg6454948_2_4bf78.jpg6454927_1_d7a69.jpg

17:37:31

Ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Τουρισμού για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης υπό την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην σύσκεψη ο καθηγητής Σεισμολογίας Δρ. Κώστας Παπαζάχος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και την πορεία του φαινομένου, αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους επιστημονικούς φορείς.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Βασιλική Κουτσούκου, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ανδρέας Φιορεντίνος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Δρ. Γιώργος Παπατζανής, η διευθύντρια του ΕΟΤ, υπεύθυνη για τα γραφεία του Οργανισμού στο Εξωτερικό Άντζελα Βαρελά και η σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού Ηλέκτρα Παπαζάχου.

Νωρίτερα, η κ. Κεφαλογιάννη συμμετείχε στη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και θέμα την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κά).

17:08:49

Κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία – Έκλεισε το μονοπάτι από κομμάτια βράχων

Κατολίσθηση σημειώθηκε στη διάσημη Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη. Τμήμα βράχων αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσουν στην παραλία και να κλείσει το μοναδικό μονοπάτι πρόσβασης.

17:04:54

Εγκαταλείπουν μαζικά τη Σαντορίνη - Κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στα αυτοκίνητα περιμένοντας το πλοίο της φυγής

 

16:58:26

Λέκκας: «Μικρός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ για να είναι ο κύριος»

Την εκτίμηση ότι ο πρώτος σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό «δεν είναι ο κύριος», εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΜEGA και στην εκπομπή «Live News», δήλωσε ότι «είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός». Όπως πρόσθεσε, ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 5,5 ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας», γεγονός που θα σημαίνει πως θα πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

 

16:43:21

Γ. Παπαδόπουλος μετά τα 5 ρίχτερ: «Θεωρώ ότι θα ανέβουν κι άλλο τα μεγέθη των σεισμών»

16:41:57

Γκάνας: Τα δύο σενάρια για τους σεισμούς - «Δεν είπαμε σε κανέναν να φύγει από το νησί»

Για τα δύο πιθανά σενάρια σχετικά με τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.

Μιλώντας στο Star, ο κ. Γκάνας ανέφερε πως «υπάρχουν δύο σενάρια είμαστε στο τέταρτο 24ωρο, το ένα είναι να πρόκειται για μια σμηνοσειρά ή να είναι προσεισμική ακολουθία, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα από τα δύο».

«Ακόμα υπάρχει μια εξέλιξη και μια κλιμάκωση. Έχουμε μια αρκετά ενεργητική ακολουθία. Μπορεί να φτάσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αν γίνει μεγάλος σεισμός. Υπάρχει μια μεγάλη τεκτονική τάφρος χωρίζει την Αμοργό και τη Σαντορίνη από την Αστυπάλαια και την Ανάφη. το 1956 έσπασε ένα μεγάλο ρήγμα μήκους 52 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό έφτασε μέχρι τη νήσο Άνυδρο και εκεί σταμάτησε η διάρρηξη».

«Όλη η σεισμικότητα που παρατηρείται τώρα ξεκίνησε από την Καλντέρα το φθινόπωρο, εντάθηκε τον Ιανουάριο και τώρα έχει βγει έξω από την Καλντέρα και έχει βγει προς την Άνυδρο, δεν υπάρχει ενεργοποίηση της Αμοργού».

«Εμείς και η Επιτροπή δεν είπε σε κανέναν να φύγει από το νησί. Εμείς εισηγηθήκαμε μέτρα σε περίπτωση που γίνει μεγάλος σεισμός που θεωρούμε ότι θα υπάρξει τσουνάμι και κατολισθήσεις. Θεωρώ ότι θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή».

16:38:55

Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς από τη Sky Express

Μετά το σάλο για τις υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, η αεροπορική εταιρεία SKY express ανακοίνωσε πως προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για όλες τις πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έλαβε αυτή την απόφαση ανταποκρινόμενη στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά που πλήττονται από τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

16:24:51

Σεισμοί Σαντορίνη - Αμοργός: Τι είναι το βουητό που ακούγεται

Γιατί οι ειδικοί «προτιμούν» έναν σεισμό στην Αμοργό, παρά στη Σαντορίνη. Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και το περίεργο βουητό. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
 
16:23:05

9 Ιουλίου 1956: Ο καταστροφικός σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

15:58:27

Παπαδόπουλος: Φτάσαμε τα πέντε ρίχτερ, το σύστημα επιμένει

«Σαντορίνη-Αμοργός, φτάσαμε το μέγεθος 5,0 προ ολίγου. Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει , θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει», αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον σεισμό 5 ρίχτερ.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02PXz9BTSoMVcjkBq1HhZL9odzEjLteFv3hK4QfHKox4F6mcyc9ckUrkoVEZUFBzi5l&id=100014233710134

15:17:25

Νέος σεισμός 5 ρίχτερ - Ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα

Ισχυρός σεισμός 5 ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το επίκεντρο ήταν 22 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος 13,2 χλμ.

Όπως προκύπτει και από τον σεισμό χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόκειται για τον πρώτο σεισμό 5 ρίχτερ. Οι σεισμοί εντάσεων άνω των 5 ρίχτερ καταγράφονται με «αστέρι». 

Screenshot_2025-02-04_152955_80045.png

Υπενθυμίζεται πως οι σεισμολόγοι είχαν εκτιμήσει το ενδεχόμενο ενός σεισμού 5 έως 5,5 ρίχτερ στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ο κύριος σεισμός.

Ο χάρτης σεισμών του τελευταίου 24ωρου 

Screenshot_2025-02-04_151700_bc711.png

Ο χάρτης σεισμών της τελευταίας εβδομάδας

Screenshot_2025-02-04_153637_d1265.png

15:14:57

Νέα διυπουργική σύσκεψη - «Το καλό σενάριο να γίνει ένας σεισμός 5 έως 5,5 ρίχτερ»

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώθηκε η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ΟΤΑ, Πυροσβεστικού Σώματος, ΕΛΑΣ, Λιμενικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).

Την Τετάρτη 5/2 , στις 8 το πρωί, θα υπάρξει νέα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως η σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί για ημέρες ή και εβδομάδες και το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός, της τάξεως των 5 με  5,5 R που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο.

14:52:03

Ανακοίνωση ΕΚΠΑ: Πάνω από 2.500 σεισμοί έως την 1η Φεβρουαρίου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου.

Τον Ιούνιο του 2024 άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την περίοδο 2011-2012 που εμφανίζεται σημαντική μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στη Σαντορίνη από το 2011. Αντιθέτως, η περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, ~8 km ΒΑ της Σαντορίνης, εμφανίζεται διαχρονικά περισσότερο δραστήρια σεισμικά.

Τα μικροσεισμικά επίκεντρα στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν κυρίως στη Νέα Καμένη και στην ευρύτερη περιοχή Ημεροβιγλίου-Φηρών, κατά μήκος της «γραμμής Καμένης» με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Συγχρόνως, εμφανίστηκε μικροσεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή ανατολικά του Κολούμπο. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2024 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2025 εντοπίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους μηχανικής μάθησης (Machine-Learning) πάνω από 1,200 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο, με μεγαλύτερο εκείνον που εκδηλώθηκε στις 25 Ιανουαρίου, 08:57:25 ώρα Ελλάδος, με επίκεντρο στις NA ακτές της Θηρασιάς, με μέγεθος 3.8.

Στις 26 Ιανουαρίου εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Έως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2,500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα του 4.0. Η σεισμικότητα εξαπλώθηκε στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Άνυδρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου ώρα 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 14:17:41 και 4 Φεβρουαρίου 04:46:07 με μέγεθος 5.0. Το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο της Σαντορίνης, με σταθμούς που ανήκουν στο Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, ενισχύεται με την εγκατάσταση νεών οργάνων τόσο στην Σαντορίνη όσο και στα γύρω νησιά.

Στο πλαίσιο της πολυπαραμετρικής παρακολούθησης του Ηφαιστειακού χώρου της Σαντορίνης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη μελέτη εδαφικής παραμόρφωσης και στο πώς αυτή συνδέεται με τη σεισμικότητα. Το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει από το 2011 έναν μόνιμο δορυφορικό γεωδαιτικό σταθμό GNSS/GPS στο Ημεροβίγλι (σταθμός SANT), ενώ από το 1994 έχει εγκατασταθεί και επαναμετράται περιοδικά μη-μόνιμο δίκτυο σταθμών GPS σε 21 θέσεις στη Θήρα, Θηρασιά και Νέα Καμένη.

Η ημερήσια επίλυση των δεδομένων από τον μόνιμο σταθμό (SANT) ανάδειξε αλλαγή της κινηματικής συμπεριφοράς της περιοχής από τον Αύγουστο 2024. Μετά τη δραστηριότητα της περιόδου 2011-2012 το άνυσμα της εδαφικής ταχύτητας απεικόνιζε την τεκτονική κίνηση της ευρύτερης περιοχής στην οριζόντια διεύθυνση (ΝΑ σε σχέση με το ITRF2014) και σταθερή στην κατακόρυφη. Από τον Αύγουστο 2024 παρατηρήθηκε περιστροφή του οριζόντιου ανύσματος σε διεύθυνση Ανατολική-Βορειοανατολική, και ταυτόχρονη ανύψωση με ρυθμό συγκρίσιμο με εκείνον της περιόδου 2011-2012.

Για την καλύτερη χωρική μελέτη της εδαφικής κίνησης θα πραγματοποιηθεί επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου GPS της περιοχής. Στόχος είναι να προσδιοριστεί με ακρίβεια η χωρική κατανομή της εδαφικής παραμόρφωσης σε όλη την περιοχή Θήρας-Θηρασιάς, και να μελετηθεί πώς συνδέεται με τα δύο ηφαιστειακά κέντρα, της Νέας Καμένης και του Κολούμπο.

Η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με ολοένα περισσότερους σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.0, αν και πιθανώς να εμφανίζει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς (μεγάλο πλήθος σεισμών με παρόμοια μεγέθη), δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα υπόλοιπα Ελληνικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο με την ανάλυση των δεδομένων των σεισμολογικών σταθμών σε πραγματικό χρόνο και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων ανάλυσης.

14:49:30

Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να μελετήσει το ηφαίστειο του Κολούμπου της Σαντορίνης

Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.

Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

«Η ερευνητική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή είμαστε παρόντες και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα για να ενημερώνουμε τις Αρχές και τους κατοίκους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.

Θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα

Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.

«Ο στόχος μας με αυτές τις μετρήσεις είναι να συλλέξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής, τα οποία θα συνδυαστούν με τους χερσαίους σεισμογράφους, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση των σεισμών», τονίζει η κυρία Νομικού.

Από τις 27 Ιανουαρίου και μετά οι σεισμοί που σημειώνονται εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή η οποία γειτνιάζει με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Νομικού, «κατά την κρίση του 2011-2012, η σεισμική δραστηριότητα που είχαμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης για 14 μήνες, δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα δίπλα σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο μπορεί να εξασθενήσει χωρίς να οδηγηθεί σε μία υποθαλάσσια έκρηξη. Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου με την τοποθέτηση ειδικών οργάνων που να μετρούν τις αλλαγές της χημικής σύστασης των αερίων και υγρών που εκλύονται από τις υδροθερμικές καμινάδες στα 500 μέτρα βάθος».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, το οποίο έχει συλλέξει δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2022, και θα αναλυθούν για να βρεθούν διαφορές στη συμπεριφορά του ηφαιστείου. Η ψηφιακή πλατφόρμα του SANTORY παρέχει στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό πολύτιμες πληροφορίες για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

 Η κυρία Νομικού υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της συνέχισης παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου από το SANTORY. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2024 και, όπως διευκρινίζει η κυρία Νομικού, είχε ζητηθεί η χρηματοδότησή του από τον δήμο Θήρας, αίτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Η κυρία Νομικού έχει ζητήσει εκ νέου από την Πολιτεία τη συνέχιση της χρηματοδότησης του SANTORY.

14:45:10

Νέος σεισμός 4,7 ρίχτερ

Νέα σεισμική δόνηση 4,7 ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο καταγράφεται στα 27 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 14.9 χλμ.

Screenshot_2025-02-04_150502_1b80d.png

14:41:11

Ερημώνει η Σαντορίνη

Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζει η Σαντορίνη, με χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί, λόγω της εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Στα Φηρά οι δρόμοι δείχνουν έρημοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται. Τα μόνα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται μικρές ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Ταυτόχρονα, οι Αρχές στη Σαντορίνη παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, για παν ενδεχόμενο, με την ΕΜΑΚ, σε πρωταρχικό ρόλο, να διατηρεί την εγκατάστασή της με τις σκηνές. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη διατύπωση ασφαλώς συμπερασμάτων για την πορεία του φαινομένου, ωστόσο εκτιμούν ότι η σεισμική διέγερση θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, τις επόμενες ημέρες.  

14:37:39

«Πυρά» της αντιπολίτευσης για το κόστος των εισιτηρίων «εξόδου» από τη Σαντορίνη

Δριμεία κριτική ασκεί η αντιπολίτευση για τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια από τη Σαντορίνη, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση μετά το μπαράζ σεισμών. Πρόσθετα προληπτικά μέτρα ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

14:27:18

Σύγχυση και ανησυχία από τo «overdose» σεισμολόγων - Τι ισχύει τελικά με τους σεισμούς

Οι πολλές και – κατά περίπτωση – αντικρουόμενες παρεμβάσεις σεισμολόγων είναι πρόβλημα και όχι λύση. Διαβάσε ΕΔΩ
 
14:01:05

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η αλήθεια για τη Σαντορίνη - «Μια πραγματική πρόκληση»

Μία ψύχραιμη ανάλυση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στη Σαντορίνη. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
 
13:20:34

Παπανικολάου «ακυρώνει» Τσελέντη: «Να μην μπλέκουμε τη σημερινή δραστηριότητα με το '56»

Ο καθηγητής Γεωλογίας & Γεωπεριβαλλόντος και πρώην πρόεδρος ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον Σκάι για την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση με τον γεγονός του 1956 και το τσουνάμι που είχε προκληθεί.

Ο κ. Παπανικολάου έκανε αυτό το σχόλιο ύστερα από σχετική ερώτηση για την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως «έχει ενεργοποιηθεί το ρήμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956».

Όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου το γεγονός του 1956 προήλθε από «μια περιοχή που είναι πολύ πιο βορειοανατολικά από την περιοχή που έχει σήμερα δραστηριοποιηθεί». «Μεσολαβεί μια απόσταση 10 χλμ και εν συνεχεία ήταν το ρήγμα 40 χλμ που έδωσε τον σεισμό του 1956. Και βεβαίως να πούμε πως τα μεγάλα αυτά γεγονότα θέλουν πολλούς αιώνες για να επαναληφθούν, πάνω από 2 με 3 αιώνες».

Σχετικά με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα και το μέγεθος των σεισμών που μπορεί να δοθεί από το συγκεκριμένο ρήγμα, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως σε περίπτωση που έχουμε πλήρη δραστηριοποίηση θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως και τα 6 ρίχτερ. «Το πιθανότερο όμως είναι πως θα δραστηριοποιηθούν επιμέρους μικρότερα κομμάτια, οπότε η ένταση θα είναι χαμηλότερη από 5 έως 5,5. Έτσι όπως βλέπω τα στοιχεία το πιο πιθανό είναι να μείνουμε κοντά σε αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, στο 5 ή 5,1 ή 5,2 και να μη σπάσει μεγάλο κομμάτι ώστε να πάμε στο 5,5 – 6.

13:01:37

Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων είναι στην Άνυδρο - Πού βρίσκεται και σε ποιον ανήκει

https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/posts/pfbid0BSkNE7YytLtN3ooqSM2wUeWn3EgbpTrUgYa9fAi7fypKuDFADbbQ18DSWxED7t63l

12:38:51

Υφ. Ναυτιλίας για καταγγελίες αισχροκέρδειας: Καμία αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Σαντορίνη

«Υπάρχουν τα προπαρασκευαστικά μέτρα τα οποία σύμφωνα με τα σχέδια συμβαίνουν όταν υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο και όλες οι υπηρεσίες έχουν δηλώσει ετοιμότητα εάν συμβεί. Όλοι είναι έτοιμοι» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος διέψευσε τις καταγγελίες για αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών.

«Δεν ισχύει αυτό. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχουν καμία αύξηση. Έχουμε βάλει με συνεννόηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και επιπλέον δρομολόγια. Δεν έχει αυξηθεί ούτε μισό ευρώ το εισιτήριο. Δεν ξέρω τι γίνεται στα αεροπορικά, άλλα στα ακτοπλοϊκά δεν υπάρχει αύξηση» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom της ΕΡΤ o κ. Γκίκας.

Όπως τόνισε υπάρχει άμεση επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για να υπάρξουν επιπλέον ακτοπλοϊκά δρομολόγια, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει. Αναφορικά με τα επιχειρησιακά σχέδια που υπάρχουν(το Τάλως, το Εγκέλαδος) για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης σεισμικής δόνησης δήλωσε ότι «υπάρχει μια λίστα με μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν για την περίπτωση της εκκένωσης», αν και είναι κάτι που απεύχεται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και όχι πανικός προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί το κράτος είναι εδώ να συμβάλει». Και όπως συμπλήρωσε «αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι στην Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ίο και στην Ανάφη. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα σε όλες τις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα».

12:31:35

«Δεν πιστεύουμε πως αυτό θα τελειώσει εύκολα..» - Τους 9.000 φτάνουν οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη

12:22:19

«Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στη Σαντορίνη» τονίζει ο Τσελέντης

Στην ανάρτησή του για τη σεισμική δραστηριότητας στην περιοχή της Σαντορίνης, στην οποία ανέφερε πως έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έχει δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956 (δείτε προηγούμενη δημοσιοποίηση στο Live Blog), ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε και τους κινδύνους στην Σαντορίνη εξαιτίας «πολεοδμικών εγκλημάτων».

«Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων. Δόθηκαν  οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν  στά Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/pfbid02DyR9JJuF6SKYUqSwFU8DA4FgfG2cEjrZ1UgS62ruCTFqmeJUTdnJxiGt3qZTXrxMl

12:20:16

Το απόλυτο κοντράστ στη Σαντορίνη: Ερημιά στα σοκάκια, ουρές στα εκδοτήρια

Η ζωή στη Σαντορίνη σήμερα μέσα από 19+1 «κλικ». Δείτε ΕΔΩ τις φωτογραφίες. 
 
12:09:38

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Είμαστε σε προσεισμική ακολουθία

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε άρθρο του στα ΝΕΑ, επισημαίνει δύο βασικά χαρακτηριστικά της σεισμικής δραστηριότητας, που όπως αναφέρει καταγράφεται σε μια σεισμική ζώνη που έχει μήκος περίπου 30 χλμ και πλάτος 17 χλμ: Πρώτον πως οι εκατοντάδες των σεισμών που έχουν καταγραφεί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακή. Και δεύτερον, με την πάροδο των ημερών η σεισμική ακολουθία έδειξε τις ιδιότητες των προσεισμών, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και σεισμών ισχυρότερων του μεγέθους 4.9 που έχει μέχρι τώρα μετρηθεί.

«Η πολιτεία καλώς έλαβε σειρά προληπτικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Ορισμένοι ίσως θεώρησαν ως υπερβολικά αυτά τα μέτρα. Άλλοι φοβήθηκαν και αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη Σαντορίνη. Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα υπερβαίνουν το χαμηλό επίπεδο «κουλτούρας πρόληψης» που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη χώρα μας».

«Ίσως αυτή η εξέλιξη βοηθήσει στην περαιτέρω καλλιέργεια μιας τέτοιας κουλτούρας. Οι επιστήμονες καλούμαστε να επικαιροποιούμε καθημερινά τις αξιολογήσεις μας και να ενημερώνουμε την πολιτεία και τους πολίτες. Τα ΜΜΕ καλούνται να ενημερώνουν χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες. Οι προκλήσεις  είναι πολλές για όλους. Ίσως τελικά να βγούμε σοφότεροι από αυτή τη μοναδική εμπειρία».

12:01:31

Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956

Ο Άκης Τσελέντης, σεισμολόγος και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, υποστήριξε σε ανάρτησή του πως «είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».

Σημείωσε δε πως η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και «δυστυχώς όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθός του».

Κατά τον Άκη Τσελέντη, «το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/pfbid02DyR9JJuF6SKYUqSwFU8DA4FgfG2cEjrZ1UgS62ruCTFqmeJUTdnJxiGt3qZTXrxMl

11:36:37

41 σεισμοί άνω των 4,5 Ρίχτερ σε 72 ώρες

Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών είναι έντονη, καθώς μέσα σε διάστημα 72 ωρών έχουν καταγραφεί περισσότερες από 41 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος άνω των 4,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς, η διάρκεια του φαινομένου παραμένει άγνωστη:

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

11:12:52

Κάτοικοι της Σαντορίνης φτάνουν μαζικά στον Πειραιά

«Δεν έχουμε που να πάμε» λένε στην κάμερα: 

11:11:30

Σκορδίλης: Πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί κάτι πολύ μεγάλο στην περιοχή

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.

«Το 1956 είναι πολύ πρόσφατο για τη Σεισμολογία» είπε μεταξύ άλλων:

10:42:42

Σε εξέλιξη διυπουργική σύσκεψη για τις Κυκλάδες

Από τις 9 το πρωί συνεδριάζουν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Συνεχίζονται οι δονήσεις. 

09:53:54

«Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1956 σε τόσα λίγα χρόνια δεν μπορεί να δώσει έναν ισχυρό σεισμό»

Ο Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, μίλησε στο MEGA, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη και θα συνεχιστεί για μέρες»:

09:51:44

Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστά

Ένα άτυπο lockdown επικρατεί στο νησί καθώς έχουν τεθεί έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια κατοίκων και εργαζόμενων: 

6454620_5ae2f.jpg

09:50:59

Κόσμος συρρέει για ένα εισιτήριο από νωρίς το πρωί

Σημερινή εικόνα αποτυπώνει την κατάσταση στο νησί, με τα τουριστικά πρακτορεία να υποδέχονται από νωρίς κατοίκους και επισκέπτες που θέλουν να φύγουν. 

6454621_4c0d9.jpg

09:50:01

Άδειασαν όλες οι πισίνες στην Καλντέρα

Η φωτογραφία της Ευρωκίνησης: 

6454613_64005.jpg

09:42:43

Όλα τα έκτακτα μέτρα για τη Σαντορίνη

Τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας. Αναλυτικά:

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,

Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,

Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:

  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
  • να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),

Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),

ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,

Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025, ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

09:40:42

AEGEAN: Νέες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα

Οκτώ πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά, έχουν προγραμματισθεί για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, από την Aegean. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.

Χθες, Δευτέρα, η Aegean, εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1.294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα. «Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας», αναφέρει η Aegean σε ενημέρωσή της.

Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες. Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα). Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2».

09:34:06

Φόβοι για πλιάτσικο στη Σαντορίνη

Αυξάνονται τα μέτρα αστυνόμευσης: 

09:33:16

Σεισμοί ίσως και για εβδομάδες ακόμα

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες.

09:32:47

Εκατοντάδες σεισμοί τις τελευταίες 3 μέρες

Έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9.

09:32:18

Δύο ισχυροί σεισμοί στην Αμοργό μέσα σε λίγα λεπτά

Δύο ισχυρές δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά ανοικτά της Αμοργού το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο πρώτος σεισμός είχε επίκεντρο 18 χλμ. νότια της Αμοργού, ενώ στις 8:53 σημειώθηκε νέα δόνηση στην περιοχή, που ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φωτιά τώρα σε αποθήκη στην Ηλιούπολη - Δείτε εικόνες και βίντεο
Καιρός για πραγματικό χειμώνα: Ολική μεταβολή με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια
Chevron Right