Οι σεισμοί στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού συνεχίζονται και σήμερα, με τέσσερις σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ να σημειώνονται τα ξημερώματα.
Εδώ και κάποιες ημέρες, καθώς το επίκεντρο των σεισμών μετατοπίζεται προς την Αμοργό, έρχεται ξανά στο «φως» ο μεγάλος σεισμός του 1956, όπου 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα φονικά 7,6 Ρίχτερ που έδωσε το ρήγμα της Αμοργού.
Χθες, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενους στους σεισμούς, έγραψε πως « ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».
Σήμερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής στην ΕΡΤ.
Ο καταστροφικός σεισμός του 1956
Ο σεισμός της 9η Ιουλίου 1956 έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού.
Την καταστροφή ολοκλήρωσε ο μετασεισμός των 6.9 ρίχτερ που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.
Στη Σαντορίνη οι σημαντικότερες ζημιές παρατηρήθηκαν στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς.
Στο νησί καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια και πολλά σπίτια.
Εκτός της Σαντορίνης, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς.