Κλέφτης όπως στο Χόλιγουντ. Έκλεισε ραντεβού σε πασίγνωστο ξενοδοχείο των Αθηνών με επιχειρηματία και του άρπαξε πάνω από 240 χιλιάδες ευρώ σε κοσμήματα και ρολόγια.
Ο λόγος για τον 43χρονο Ρουμάνο, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που στόχευε στην κλοπή πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων στην Ευρώπη με τη μέθοδο «Rip Deal».
Βίντεο ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το iEidiseis καταγράφει τη δράση του 43χρονου το πρωί της 23ης Αυγούστου του 2023.
Ο δράστης εισήλθε σε γνωστό ξενοδοχείο επί της οδού Αθηνάς στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συναντήσει έναν 59χρονο έλληνα κοσμηματοπώλη και ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου. Δήθεν σκοπός του ήταν να εξετάσει και στη συνέχεια να αγοράσει τα συγκεκριμένα κοσμήματα και ρολόγια. Ο 43χρονος συστήθηκε ως εκτιμητής και όχι ως ο απ’ ευθείας αγοραστής, ενώ αφού συμφώνησε με τον 59χρονο, προέβη στην τοποθέτηση όλων των αντικειμένων εντός χάρτινης συσκευασίας με σκοπό να τα αποθέσει σε θυρίδα που υπήρχε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.
Στη συνέχεια, ο δράστης αποχώρησε προσωρινά, με το πρόσχημα ότι θα επανέλθει εντός ολίγου χρόνου φέρνοντας το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την αγοραπωλησία των κοσμημάτων.
Ωστόσο, δεν επέστρεψε ποτέ και το θύμα άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ανοίξει το πακέτο που είχαν τοποθετήσει εντός της θυρίδας. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, το θύμα διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κανένα από τα δικά του κοσμήματα, ενώ στον φάκελο βρέθηκαν άλλα ψευδοκοσμήματα μικρής αξίας.
Έμενε σε πανάκριβα ξενοδοχεία και κινούνταν με πολυτελή αυτοκίνητα
Η μέθοδος «Rip Deal» βασίζεται στην εξαπάτηση των θυμάτων χωρίς να γίνεται αντιληπτή η κλοπή την ίδια στιγμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα προς πώληση πολύτιμα αντικείμενα σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες, προσεγγίζοντας τους πωλητές ως «μεγάλοι επιχειρηματίες» με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό προφίλ. Στη συνέχεια, οργάνωναν συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπου κατά την επίδειξη των αντικειμένων έπειθαν τους πωλητές να τους παραδώσουν τα ρολόγια ή τα κοσμήματα για να τα συσκευάσουν σωστά και να τα τοποθετήσουν στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου. Αντί να παραδώσουν τα πραγματικά αντικείμενα, οι δράστες αντικαθιστούσαν την συσκευασία με τα πολύτιμα αντικείμενα με ψεύτικες συσκευασίες. Τα θύματα πήγαιναν στο ραντεβού για να πουλήσουν και όταν καταλάβαιναν την απάτη ήταν… αργά.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και τη συνεργασία της Europol και την Interpol, ταυτοποιήθηκε ένας 43χρονος Ρουμάνος, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Εμφανιζόταν ως επιφανής και εκτιμητής κοσμημάτων μπροστά στα υποψήφια θύματα τους για να παραπλανήσει και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Η εγκληματική δράση της οργάνωσης δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Η δράση της οργάνωσης επεκτεινόταν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, με τα μέλη της να μετακινούνται αεροπορικώς ή οδικώς, συχνά χρησιμοποιώντας πολυτελή οχήματα, για να διασφαλίσουν ότι θα διαφύγουν τη σύλληψη και θα ολοκληρώσουν τις κλοπές τους με απόλυτη επιτυχία. Το μυστικό της επιτυχίες για την εγκληματική τους δράσης ήταν η πολυτέλεια. Έδειχναν ότι δεν υπολογίζουν το χρήμα, μένουν σε ακριβά ξενοδοχεία και κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα. Έτσι έπειθαν τα θύματα τους για τις προθέσεις τους να κάνουν μεγάλες αγορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όλο το κόλπο τους ήτανε η εμπιστοσύνη που θα κέρδιζαν από το υποψήφιο θύμα τους έτσι ώστε να τους έδινε για λίγα λεπτά τα ρολόγια και τα κοσμήματα και να τεθεί έτσι σε εφαρμογή το σχέδιο τους με τη μέθοδο «RIP – DEAL».
Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.