Με εντατικούς ρυθμούς λαμβάνει χώρα η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από τα στελέχη της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού που χειρίστηκαν την υπόθεση με την υπερπολυτελή θαλαμηγό και τη φωτιά που κατέκαψε 300 στρέμματα δάσους στην Ύδρα.
Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν στο iΕidiseis.gr ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στα όσα έκανε (ή δεν έκανε) το κλιμάκιο αξιωματικών της Πυροσβεστικής που προΐστατο της διερεύνησης της υπόθεσης. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι ενέργειες του Λιμεναρχείου Ύδρας που έλαβε τις πρώτες καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες.
Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν τα έμπειρα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων είναι τα παρακάτω:
1. Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για το γεγονός ότι οι ενοικιαστές τους σκάφους (7 Καζακστανοί, 2 Πολωνοί και ένας Άγγλος –ανάμεσά τους ισχυρός Καζακστανός ολιγάρχης) θα αποχωρήσουν για την πατρίδα τους μεσούσης της έρευνας; Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν στο iEidiseis.gr ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης γίνεται σαφές ότι ο εισαγγελέας δεν έδωσε ποτέ εντολή να αποχωρήσουν οι Καζακστανοί. Η έρευνα των «Αδιάφθορων» θα δείξει τι υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.
2. Γιατί η Πυροσβεστική δεν πήρε καταθέσεις από τους 10 υπηκόους Καζακστάν; Ακόμα και ποινική εμπλοκή να μην είχαν, θα έπρεπε να καταθέσουν ως μάρτυρες, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Αντ’ αυτού εξετάστηκαν πολύ γρήγορα προφορικά και αποχώρησαν για την πατρίδα τους.
3. Γιατί δεν ελέγχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των Καζακστανών; Στις συσκευές θα μπορούσαν να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που θα φώτιζαν ποιος ήταν αυτός που έριξε τα βεγγαλικά. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει μία μαρτυρία που δείχνει ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε στην ακτή, όπου ενδεχομένως είχαν μεταβεί με το τέντερ οι Καζακστανοί.
4. Οι υπήκοοι Καζακστάν πράγματι είχαν προγραμματίσει την αναχώρησή τους για το Σάββατο, ή αυτό ειπώθηκε ως δικαιολογία για να φύγουν από την Ελλάδα μετά τη φωτιά; Αυτό είναι κάτι που θα το φωτίσει η έρευνα. Οι πρώτες πληροφορίες που είχαν οι Αρχές, έκαναν λόγο για προγραμματισμένη πτήση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
5. Μετά την πυρκαγιά έλαβε χώρα επαρκής αυτοψία στο καμένο δάσος; Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν έγινε επαρκής έρευνα στο χώρο και γι’ αυτό δόθηκε εντολή από τη Δικαιοσύνη για να επαναληφθεί η αυτοψία.
6. Το Λιμεναρχείο Ύδρας, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα, έπρεπε να μπλοκάρει τη θαλαμηγό πριν αυτή αποπλεύσει από την Ύδρα για τη Βουλιαγμένη, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμα στοιχεία; Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι το σκάφος πήρε έγκριση να φύγει από την Ύδρα, έδωσε άπλετο χρόνο στους επιβαίνοντες να προχωρήσουν σε όποια ενέργεια εκείνοι έκριναν ότι ήταν προς όφελός τους (εάν φυσικά υπάρχει πράγματι εμπλοκή τους στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς). Είναι εξακριβωμένο, πάντως, ότι ο καπετάνιος της θαλαμηγού δεν έφυγε από το σημείο μετά την εκδήλωση της φωτιάς. Παρέμεινε εκεί, ενημέρωσε τις Αρχές, όπως επίσης ενημέρωσε για την αποχώρησή του από την Ύδρα για την Αττική.