Ελλάδα

Η Αττική σε συναγερμό για νέες φωτιές: Τα τελευταία νέα για Σταμάτα, Κερατέα, Ριτσώνα – Εικόνες καταστροφής

Χωρίς ενεργά μέτωπα οι φωτιές που ξέσπασαν την Κυριακή στην Αττική. Και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, κάηκαν σπίτια και περιουσίες, ένας νεκρός από ανακοπή καρδιάς.

Όλο το βράδυ συνέχισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές το έργο της κατάσβεσης των δύο μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν την Κυριακή στην Αττική. Το θετικό είναι πως από χθες αργά το απόγευμα τα δύο εξαιρετικά επικίνδυνα πύρινα μέτωπα σε Κερατέα και Σταμάτα δεν έχουν ενεργό μέτωπο.

Η επόμενη ημέρα, ωστόσο, βρίσκει εκατοντάδες πολίτες να μετρούν πληγές, αφού η φωτιά έκαψε σπίτια και περιουσίες, αφήνοντας πίσω ένα μαύρο τοπίο.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων λίγο μετά τις 9 το βράδυ δεν είχε ενεργό μέτωπο. Δυστυχώς, ένας 45χρονος κάτοικος βρήκε τραγικό, αφού έπαθε ανακοπή.

stamata2_290aa.jpg

stamata3_e78eb.jpg

6262945_6a9f1.jpg

Παράλληλα, στη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Πλάκα Κερατέας, οι δυνάμεις αντιμετωπίζον διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές. Επίσης, χθες ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

6262605_7820d.jpg

6262602_57b83.jpg

keratea2 798b5

Και στις δύο πυρκαγιές, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σε εξέλιξη παραμένει η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε κοντά σε εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το μεσημέρι της Κυριακής. Η επιχείρηση κατάσβεσης αναμένεται διαρκέσει αρκετές ώρες ακόμη καθώς στο σημείο που έχει ξεσπάσει φωτιά στη Ριτσώνα υπάρχει εύφλεκτο υλικό, κάτι το οποίο δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής. Πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας, ενώ αργά το βάδυ της Κυριακης εκκενώθηκε και δομή μεταναστών της περιοχής.

fwtia-ritswna-3-1_9c16f.webp

Κοπάζουν σήμερα οι άνεμοι

Και σήμερα, Δευτέρα υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ωστόσο, οι άνεμοι σιγά – σιγά κοπάζουν.

Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, σε νέα του πρόγνωση παρουσιάζει την εβδομαδιαία εξέλιξη του καιρού, υπογραμμίζοντας πως από τη Δευτέρα θα υπάρξει βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων που θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο και πρόσκαιρα τα 6 με 7 μποφόρ στα νοτιοανατολικά.

Συνθήκες αστάθειας θα παρατηρηθούν από την Πέμπτη σ’ όλα τα ηπειρωτικά με πιθανόν ισχυρές καταιγίδες ενώ από πλευράς θερμοκρασιών, μετά τους 37 με 38 τοπικά στα ηπειρωτικά έως την Τρίτη, θα καταγραφεί πτωτική πορεία του υδραργύρου με επάνοδο κοντά στα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  στην Κρήτη.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μηχανογραφικό 2024: Τα επαγγέλματα του 2030 - Συμβουλές για έξυπνη επιλογή σχολών
Γαλλία: Ιστορική νίκη της Λεπέν - H ακροδεξιά γιορτάζει την πρωτιά, οι προοδευτικές δυνάμεις καλούν σε συστράτευση
Chevron Right