Ελλάδα

Ψάρι μπιάνκο: Η πανεύκολη συνταγή από την Κέρκυρα

Το ψάρι μπιάνκο είναι ένα πανεύκολος και γευστικός τρόπος να μαγειρέψει κανείς ψάρι που έχει την καταγωγή του από την Κέρκυρα, όμως τον συναντάμε σε πολλά μέρη της δυτικής Ελλάδας.

Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη εδώ και μερικές μας ταξιδεύει στα νησιά μέσα από παραδοσιακές συνταγές, εύκολες και υγιεινές, που δείχνει καθημερινά στο «Πρωίαν σε είδον»

Το ψάρι μπιάνκο είναι μια από αυτές τις συνταγές που θα λύσει τα χέρια εκείνων που θέλουν ένα φαγάκι νόστιμο και υγιεινό που γίνεται με ελάχιστα υλικά σε πολύ λίγη ώρα.

Οι Κερκυραίοι που αγαπάνε στην κουζίνα τους τις πικάντικες γεύσεις, συνηθίζουν να προσθέτουν στο συγκεκριμένο πιάτο κόκκινο πιπέρι, που του δίνει ένα χαρακτηριστικό χρώμα. Μια λεπτομέρεια που παραλείπεται στη συγκεκριμένη συνταγή.

Υλικά:

4 φιλέτα μπακαλιάρου ή φέτες από φαγκρί / συναγρίδα / σφυρίδα / ροφό κ.λπ.

800 γρ. πατάτες

1 κρεμμύδι

4 – 5 σκελίδες σκόρδο

200 ml ελαιόλαδο

χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κλωνάρια θυμάρι

χοντρό αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια μέτριου μεγέθους.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να σοτάρουμε τις πατάτες που πρέπει να είναι σε μονή στρώση.

Ενώ οι πατάτες σοτάρονται ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

Όταν το κρεμμύδι γίνει διαφανές και οι πατάτες έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και νερό, τόσο όσο να καλυφθούν οι πατάτες, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά.

Σε ένα εικοσάλεπτο περίπου οι πατάτες θα έχουν μαλακώσει. Τσεκάρουμε με το πιρούνι και, αν βρούμε αντίσταση, μαγειρεύουμε λίγο ακόμα. Όταν οι πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες, τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα ή τις φέτες του ψαριού τα οποία έχουμε αλατοπιπερώσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της φέτας.

Η σάλτσα θα πρέπει να έχει δέσει ελαφρά από το άμυλο της πατάτας. Αν το φαγητό είναι ακόμα υδαρές, αφαιρείτε το ψάρι -για να μην διαλυθεί- και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του ματιού για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» για πυρκαγιές - Μεγάλη προσοχή στην Αττική
«Σύντομα η απόφαση για ολοκληρωτικό πόλεμο»: Ισραηλινές απειλές κατά Χεζμπολάχ και Λιβάνου
Chevron Right