Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: 6 βίντεο με τη Τζωρτζίνα καταθέτει στο δικαστήριο ο γιατρός Ηλιάδης

Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση Πισπιρίγκου. Με τα βίντεο αυτά ο γιατρός θέλει να αποδείξει ότι το παιδί παρουσίαζε βελτίωση στην υγεία του.

Στο επίκεντρο της κατάθεσης του Ανδρέα Ηλιάδη στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου βρέθηκαν οι υποψίες για το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, που κινητοποίησαν τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακου Νοσοκομείου Πατρών όταν έμαθε για τον αιφνίδιο θάνατο των δύο παιδιών της κατηγορούμενης και την ξαφνική ανακοπή της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Αλλά οι εξελίξεις στην υπόθεση – θρίλερ της Πάτρας είναι καταιγιστικές: Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Live News», ο κ. Ηλιάδης θα προσκομίσει στο δικαστήριο έξι βίντεο με τη μικρή Τζωρτζίνα να αλληλεπιδρά με τους γιατρούς και να παρουσιάζει εμφανή βελτίωση, καταρρίπτοντας το αφήγημα του Αλέξη Κούγια για την κατάσταση του παιδιού, (ότι δηλαδή η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε, δεν άκουγε και ότι είχε νοητική υστέρηση).

Νωρίτερα, νέα ένταση ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Ηλιάδη και τον συνήγορο της Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «προσπάθεια παγίδευσης» της εντολέως του.

Μετά την αναφορά μάλιστα του Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

«Η διαταραχή αυτή περιγράφεται στα συγγράμματα. Όπως έχω πει στη διαφορική διάγνωση ετέθη και η περίπτωση της διαταραχής Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Και επειδή η διαταραχή αυτή θεωρείται κακοποίηση παιδιού και εγώ ήμουν ο θεράπων ιατρός του παιδιού έπρεπε να ασχοληθώ με μικρούλα όπως και έκανα», είπε νωρίτερα ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα για να εξεταστεί αφού ο κ. Κούγιας του είχε πει πριν την έναρξη της δίκης: «Είστε εδώ για να καταθέσετε και όχι να δίνετε συνεντεύξεις σαν την Κατίνα. Σε λίγο θα αρχίσετε να καταθέτετε και θα κλάψετε».

«Η μικρή Τζωρτζίνα ήταν σε μια κλωστή», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα προσθέτοντας ότι «οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν».

 Απαντώντας σε έναν καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τον Αλέξη Κούγια, ο γιατρός κατέθεσε ότι «στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας» καθώς «ήταν τελείως απρόβλεπτη η πορεία της».

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν», υπογράμμισε επίσης ο κ. Ηλιάδης, ενώ υπήρξε ο εξής διάλογος με τον δικηγόρο της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με το σύνδομο Μινχάουζεν:

Κούγιας: το είπατε ότι υποψιάζεστε το σύνδρομο ;

Ηλιάδης: όχι, η προσπάθεια να αγκαλιάσεις το σύνδρομο είναι περίπλοκη. Πρέπει να έρθεις κοντά με το φροντιστή και αυτό έκανα

Πρόεδρος : Πήγε με το ζόρι η μαμά;

Ηλιάδης: όχι κλείστηκε το ραντεβού και ένιωσα ότι ήθελε να πάει μαζί με το σύζυγο.

Κούγιας : Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;

Ηλιάδης: Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Κούγιας: Κι εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;

Ηλιάδης: Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών ήμουν παρών.

Ηλιάδης: Σε ποιες;

Ηλιάδης: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μία μητέρα για παράδειγμα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.

Ηλιάδης: Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε; Το ό,τι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;

Ηλιάδης: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.

Ηλιάδης: Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος, εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;

Ηλιάδης: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι το ίδιο σύνδρομο.

Ηλιάδης: Πείτε μου έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα να έχει κάνει τέτοια διάγνωση σε μητέρα.

Ηλιάδης: Σε αυτή τη διαταραχή εμπλέκονται δεκάδες ειδικότητες. Ψυχίατροι, παιδίατροι, κοινωνικές υπηρεσίες, εισαγγελία…

Κούγιας: Ξέρετε μια περίπτωση;

Ηλιάδης: Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν ανοίξει κάποιος θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και ότι οι παιδίατροι έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μια περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή που σας ανέφερα.

Κούγιας: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Ηλιάδης: Στην πορεία των ημερών.

Κούγιας: Ενώ λένε ότι ήταν απαθής μητέρα, τι σας κινητοποίησε να της πείτε «δεν είσαι μόνη σου».

Ηλιάδης: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΠΟΥ: Δεν αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Rapid test: Πού γίνονται δωρεάν το Σάββατο 6/5
Chevron Right