Ελλάδα

Μελομακάρονα: Η συνταγή με 100% επιτυχία που έγινε viral

Η πιο δημοφιλής συνταγή του σεφ Δημήτρη Μακρυνιώτη που μοιράστηκε με τους «φίλους» του είναι αυτή για τα φημισμένα μελομακάρονά του.

Η μικρή Σαρακοστή, η νηστεία του Σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα άρχισε στις 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως και την παραμονή της μεγάλης γιορτής. Στο διάστημα αυτό, οι Χριστιανοί επιτρέπεται να καταναλώνουν μόνο νηστίσιμα -εντάξει, όχι με την αυστηρότητα της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα- και τα μελομακάρονα μαζί με τις δίπλες έχουν την τιμητική τους.

Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης είναι λάτρεις των μελομακάρονων, τα οποία είναι το best seller των καταστημάτων του. Είναι επίσης η συνταγή με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο σάιτ του, που έγινε viral.

Δείτε την συνταγή, όπως την έδειξε ο σεφ στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στούντιο 4»:

Υλικά για τα μελομακάρονα:

650 γρ. αλεύρι

380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

135 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. μέλι

1 κ.γ κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

1/2 κ.γ. αμμωνία (ή baking powder)

250 ml σπορέλαιο

175 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο

100 ml νερό

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για σιρόπι:

500 ml νερό

1 κιλό ζάχαρη

250 γρ. γλυκόζη + 50 γρ. μέλι (ή 300 γρ. μέλι)

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. (η κανέλα να είναι σπασμένη)

Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ενώ ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί με ξύσμα από τα δυο πορτοκάλια, και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή με το χέρι μας.

Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας, προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Αδειάζουμε το ζυμάρι στη επιφάνεια εργασίας και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε, προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Προαιρετικά, μπορούμε να χαράξουμε την επιφάνεια του μελομακάρονου με πιρούνι ή τρυπητή κουτάλα για να δημιουργήσουμε ένα διακοσμητικό σχέδιο.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις στους 190-200 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.

Για το σιρόπιασμα:

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, όπως είναι καυτά, τα βυθίζουμε στο κρύο σιρόπι, για 1 λεπτό αν τα θέλουμε μετρίως σιροπιασμένα, για περισσότερο αν τα θέλουμε πιο μαλακά.

Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι αργίες των Χριστουγέννων 2023 - Ημερομηνίες
Η κακοκαιρία Betina «χτυπά» την Ελλάδα: Πτώση 14 βαθμοί μετά το μεσημέρι - Σφοδροί άνεμοι και χιονοθύελλες (LIVE Χάρτες)
Chevron Right