Ελλάδα

Αποκάλυψη του iEidiseis: Ευάλωτοι άνθρωποι βορά στα «θηρία» του διαδικτύου – «Έφερες καινούργιο ΑΜΕΑ;»

Απίστευτες ιστορίες φρίκης και σαδισμού αποκαλύπτουν τα μηνύματα στο κανάλι του 42χρονου Youtuber.

Η σύλληψη του 42χρονου Youtuber που φέρεται να κακοποιούσε σε live μετάδοση μία 21χρονη και έναν 25χρονο με νοητική υστέρηση έγινε αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε σχέση με την μακροχρόνια ανεξέλεγκτη δράση «καναλαρχών» του YouTube, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα που αφήνονται βορά στα «θηρία» του διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ήταν γνωστό επί σειρά ετών, ωστόσο, κανείς δεν μιλούσε, ενώ τα «reports» των χρηστών του YouTube που ενημέρωναν για το βίαιο και ποινικά κολάσιμο περιεχόμενο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τους αδηφάγους «κυνηγούς» των views. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, εδώ και πολλά χρόνια υπήρχαν YouTuber που έστησαν «επιχειρήσεις» για να βγάλουν χρήματα μέσα από «εκπομπές» που εκμεταλλεύονταν ευάλωτα άτομα.

Youtuber-esoteriki_113f5.jpg

Το iEidiseis με σειρά δημοσιευμάτων «φώτισε» σκοτεινές πτυχές του θέματος, ενώ σήμερα αποκαλύπτει νέα ντοκουμέντα. Σε βίντεο που αναρτήθηκε πριν από έξι μήνες ευάλωτος νεαρός που κατά το παρελθόν είχε δεχτεί χτυπήματα σε live μετάδοση, στο πλαίσιο «δοκιμασίας», βρίσκεται στο στούντιο γνωστού YouTuber («αχαρτογράφητου» για τις Αρχές) και του λέει ότι πρέπει να γυρίσει σπίτι του, διότι η μητέρα του δεν τον αφήνει να παραμείνει εκεί περισσότερο. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

  • Θα αργήσεις έτσι και αλλιώς σήμερα. Θα πας και στριπτιτζάδικο μετά, οπότε. Θα σε πάνε στο σπίτι σου λες και είναι ταξί; Όχι θα πας μαζί τους για παρέα
  • Δεν με αφήνει η μητέρα μου
  • Δεν πειράζει να σε αφήσει. Τι είσαι πεντάχρονο; Εικοσιπέντε χρονών παλικάρι είσαι
  • Από το πρωί είμαι, από το πρωί λείπω
  • Δεν πειράζει. Έτσι είναι οι άντρες, φεύγουν το πρωί γυρνάνε το άλλο πρωί, αντρικός.

Youtuber-esoteriki2_a5922.jpg

Μετά τον παραπάνω διάλογο ο YouTuber του δίνει 20 ευρώ και ο νεαρός αποχωρεί. Στα σχόλια κάτω από το βίντεο ένας από τους «θεατές» γράφει, απευθυνόμενος στον δημιουργό του περιεχομένου: «…. (σ.σ. γράφει το όνομα του YouTuber) ο δίπλα ποιος είναι, πρώτη φορά τον βλέπω, έφερες καινούργιο ΑΜΕΑ;». Ο συντάκτης του σχολίου αφήνει να εννοηθεί ότι ο YouTuber συνήθιζε να φέρνει ευάλωτα άτομα στην εκπομπή του.

Dialogos YOUTUBER 8dc8e

Ο νεαρός που πήρε τα χρήματα και αποχώρησε είναι ο ίδιος ευάλωτος άνθρωπος που απεικονίζεται σε φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες το iEidiseis να παλεύει με άλλο άτομο μέσα σε «στούντιο» κατ’ εντολή του YouTuber. Δεν πρόκειται για τον 42χρονο που προφυλακίστηκε γιατί κατηγορείται ότι κακοποιούσε άτομα με νοητική υστέρηση αλλά για άλλο γνωστό YouTuber που περιγράφεται ως «ανταγωνιστής» του 42χρονου.

Youtuber-esoteriki3_cf7e0.jpg

Οι εικόνες φανερώνουν ότι τα δύο θύματα που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα από την ΕΛ.ΑΣ. ως άτομα με νοητική υστέρηση που κακοποιούνταν, δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν και άλλα θύματα κακοποίησης που παραμένουν άγνωστα για τις Αρχές και συνεπώς απροστάτευτα και αβοήθητα, όπως και άλλοι κακοποιητές.

Ο YouTuber που εμφανίζεται στις εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες ήταν από τους πρώτους -αν όχι ο πρώτος- που ξεκίνησε να κάνει εκπομπές τέτοιου είδους στο YouTube, με «καλεσμένους» ευάλωτους ανθρώπους που έκαναν challenges (δοκιμασίες) προς… τέρψη του διαδικτυακού κοινού . Στα ντοκουμέντα εμφανίζεται να βάζει δύο νεαρά άτομα -που είναι εμφανώς ευάλωτα- να παλέψουν. Το ένα χτυπάει δυνατά το άλλο, μέχρι που οι γυμνές τους πλάτες κοκκινίζουν. Μετά τη μάχη ο YouTuber ανακοινώνει στο «κοινό» τον νικητή. Τον παίρνει αγκαλιά, του δίνει το «έπαθλο» (20 ευρώ) και ποζάρει στην κάμερα.

Ο YouTuber φέρεται να έδινε χρήματα προκειμένου να «δελεάζει» νεαρούς να κάνουν «σόου», από τα οποία επιδίωκε να αποκτήσει ακολούθους στο κανάλι του και χρήματα από τα λεγόμενα «donates» (φιλοδωρήματα χρηστών που επιδοκιμάζουν το «θέαμα»).

Youtuber-esoteriki5_85829.jpg

12 εκατ. προβολές

Σε αντίθεση με τον YouTuber που φέρεται να διέπραττε όλες τις παραπάνω πράξεις και παραμένει αταυτοποίητος από τις Αρχές, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες πριν από μία εβδομάδα σε 42χρονο που κακοποιούσε άτομα με νοητική υστέρηση.

Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να κέρδιζε χρήματα από τις προβολές των βίντεο που ανέβαζε και των «live» που έκανε, δηλαδή τις ζωντανές μεταδόσεις από το «στούντιο» του. Ενδεικτικό είναι ότι το κανάλι του στο YouTube είχε συγκεντρώσει συνολικά 12.413.700 προβολές.

Όπως έγραφε στην σχετική περιγραφή επρόκειτο για «ένα κανάλι ψυχαγωγίας video και live». Ωστόσο, ντοκουμέντο που δημοσιεύει το iEidiseis αποκαλύπτει ότι το κανάλι του στο YouTube (από το οποίο οι αστυνομικοί συνέλεξαν το υλικό για να του ασκηθούν στη συνέχεια οι ποινικές διώξεις από τη Δικαιοσύνη) δεν ήταν το μόνο που είχε δημιουργήσει ο 42χρονος.

Μηνύματα που είχε γράψει δείχνουν ότι παρότρυνε τους περίπου 20.000 εγγεγραμμένους στο κανάλι του στο YouTube να παρακολουθούν και άλλο live streaming, το οποίο ξεκινούσε μετά το τέλος ορισμένων εκ των εκπομπών του στο YouTube. Οι Αρχές δεν εξέτασαν το υλικό που προβαλλόταν εκεί, ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία ότι μπορεί ο 42χρονος να χρησιμοποιούσε το εκτός YouTube κανάλι του για να κάνει πιο «σκληρές» πράξεις που δεν θα μπορούσαν να παίξουν στο Youtube λόγω των προβλεπόμενων απαγορεύσεων.

Τα μηνύματα που αποκαλύπτουν το «κρυφό» κανάλι του 42χρονου είναι τα παρακάτω και γράφτηκαν πριν από τέσσερις μήνες:

«Καλησπέρα αλάνια. Ανεβάσαμε τρία βίντεο σχετικά με το πως θα συνδεθείτε στο…. Com Παρακολουθείστε τα είναι πολύ εύκολο. Για να μπορείτε να μας παρακολουθείτε κάθε μέρα μετά το stream (σ.σ. εννοεί μετά την εκπομπή στο Youtube) σε εκείνη την πλατφόρμα».

Youtuber-esoteriki6_8498d.jpg

Σε δεύτερο μήνυμά του και πάλι πριν από τέσσερις μήνες επισυνάπτει λίνκ και γράφει:

«Κάντε όλοι εγγραφή στο καινούργιο μου κανάλι (σ.σ. εκτός YouTube) στο …com. Για περισσότερο content (περιεχόμενο) μετά το stream».

Οι έρευνες

Ατελέσφορη παραμένει προσώρας η προσπάθεια να βρεθεί δομή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την 21χρονη και τον 25χρονο με νοητική υστέρηση που φέρονται να έπεσαν θύματα του 42χρονου Youtuber.

Αυτό σημειώνουν στο iEidiseis πηγές με γνώση της υπόθεσης. Η κοπέλα και ο νεαρός ζουν μαζί σε ένα σπίτι στη Νίκαια, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο υποστηρικτικό περιβάλλον. Καλά πληροφορημένες πηγές θέτουν ωστόσο και μία άλλη σημαντική παράμετρο. Το γεγονός ότι ζουν μόνοι τους στο σπίτι της Νίκαιας εγκυμονεί κινδύνους, καθώς θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απειλών προκειμένου να μην «κάψουν» με τις καταθέσεις τους (όταν κληθούν από τον αρμόδιο Ανακριτή) είτε τον 42χρονο είτε κάποιον άλλον που μπορεί να τους έχει κακοποιήσει.

Youtuber-esoteriki7_ff9b2.jpg

Σημειώνεται ότι από τα βίντεο που μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών προκύπτει ότι υπήρχε ολόκληρη ομάδα ατόμων στο «στούντιο» όπου γυρίζονταν οι «εκπομπές». Έτσι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το σενάριο κάποιοι από την ομάδα αυτή να προσπαθήσουν να διατηρήσουν επαφές με τον 21χρονη και τον 25χρονο, με σκοπό τον «επηρεασμό» τους.

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια να βρεθεί μία δομή για να τους φιλοξενήσει, ωστόσο, αυτό ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστεί η έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο 42χρονος που προφυλακίστηκε αναρτούσε ακόμα πιο σκληρό και βίαιο υλικό σε άλλες πλατφόρμες livestreaming που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές. Εάν δηλαδή πρότεινε στους «θεατές» να πληρώσουν για να τους «προσφέρει» βιντεοληπτικό υλικό που δεν θα μπορούσε να προβληθεί στο Youtube λόγω των προβλεπόμενων απαγορεύσεων. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν πάντως ότι ο 42χρονος φέρεται να βιοποριζόταν από τα βίντεο που ανέβαζε στο Youtube, καθώς εκατοντάδες ακόλουθοί του έκαναν τα λεγόμενα «donates», δηλαδή έδιναν «φιλοδωρήματα» (συνήθως από 5 έως 50 ευρώ) για να «επιδοκιμάσουν» το περιεχόμενο ή για να ζητήσουν κάποια «χάρη» (για παράδειγμα μία σφαλιάρα).

Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτουν στο iEidiseis ότι εκτός από τον 42χρονο υπάρχει ακόμα ένα πολύ γνωστό «όνομα» με κανάλι στο Youtube που αναρτά ανάλογο περιεχόμενο. Μάλιστα, φαίνεται ότι μεταξύ των δύο ανδρών υπήρχε ανταγωνισμός σε σχέση με το ποιος θα έχει τα πιο πολλά views.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του 42χρονου, «από τις 18 Οκτωβρίου 2023 έως και την 1 Νοεμβρίου 2023 προέβει κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιελάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις, χτυπήματα με συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας (taser gun), ξύρισμα κεφαλής, γιαούρτωμα, υπονοούμενες πράξεις πεοθηλασμού έναντι αμοιβής, σε βάρος δύο νεαρών με εξασθενημένοι τη διάνοια (ενός άντρα και μίας γυναίκας) και τη μετάδοση των πράξεων σε πραγματικό χρόνο στο Youtube».

Ο 42χρονος αναζητήθηκε, συνελήφθη στο Κερατσίνι και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ως προς τις κατηγορίες που βαραίνουν τον 42χρονο, ο οποίος αρνείται από την πρώτη στιγμή τα πάντα, αφορούν στα αδικήματα: παράβαση των άρθρων 308 π.κ. «σωματική βλάβη», 361 π.κ. «εξύβριση», 349 παρ. 2 π.κ. «μαστροπεία», με την επιβαρυντική περίσταση του αρθρου 82α π.κ. «έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά», καθώς και του ν. 2168/1993 «ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ζητά προστασία των δικαστικών λειτουργών από τρομοκρατικές επιθέσεις
Chevron Right