Όχι πολύ δύσκολη, ούτε εξαιρετικά χρονοβόρα. Μία εναλλακτική πρόταση για φέτος είναι η αλμυρή βασιλόπιτα, που την κάνουν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και την προτιμούν αντί για το παραδοσιακό μας τσουρέκι, ή το κέικ και τις διάφορες παραλλαγές του.
Η συνταγή του Δημήτρη Μιχαηλίδη έχει τα εξής υλικά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 200 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 250 γρ. γάλα
- 75 γρ. τραχανά
- 300 γρ. φέτα
- 150 γρ. μυζήθρα
- μαυροπίπερο
Εκτέλεση
- Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και μόλις βράσει προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει.
- Βάζουμε το μείγμα σε 1 μπολ και το ανακατεύουμε με τη φέτα, τη μυζήθρα και το μαυροπίπερο.
- Βουτυρώνουμε μία φόρμα (22-24 εκ) και βάζουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε.
- Τα μισά φύλλα θα μπουν διπλωμένα, σταυρωτά κάτω… στη συνέχεια η γέμιση και το φλουρί και έπειτα τα άλλα μισά βουτυρωμένα.
- Κόβουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 για περίπου 50 λεπτά.
Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα:
Η παραδοσιακή βλάχικη αλμυρή βασιλόπιτα
Δείτε παρακάτω πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή βλάχικη βασιλόπιτα (πιτερόνια). Βέβαια, ιδανικά, φτιάχνεται σε ξυλόφουρνο, ωστόσο, την παραθέτουμε γιατί είναι πεντανόστιμη και γιατί μπορεί να γίνει και στον ηλεκτρικό φούρνο.
Αλμυρή βασιλόπιτα-κρεατόπιτα Θράκης
Στα έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή θρακιώτικη αλμυρή βασιλόπιτα.
Η συνταγή του icookgreek:
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο (χονδρό φύλλο)
- 6 μέτρια πράσα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- αλάτι, πιπέρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό για 5′ και τα στραγγίζουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το καρύδι. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
- Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 2 φύλλα λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω απλώνουμε ένα λαδωμένο φύλλο, ξαναβάζουμε γέμιση και ξαναστρώνουμε λαδωμένο φύλλο. Στο τέλος καλύπτουμε με δύο λαδωμένα φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ραντίζουμε ελαιόλαδο και νερό για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45′, ή μέχρι να ροδίσει καλά.