Την Τρίτη 15 Μαΐου πραγματοποιείται μια ευρεία συνάντηση στην Ελευσίνα με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε τεχνικό επίπεδο, υπό την επίβλεψη του αστεροσκοπείου Αθηνών. Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η παρουσία της αφρικανικής σκόνης.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με καθαρό ουρανό, η σκόνη επιστρέφει από την Αφρική, συνοδευόμενη από υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να ανέβουν έως και δέκα βαθμούς από την Παρασκευή και έπειτα, φθάνοντας ακόμη και τους 30 βαθμούς.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δημιουργείται
Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με προβλεπόμενη μεγάλη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα θα διαρκέσει από την Πέμπτη έως και τη Δευτέρα 20 Μαΐου.
Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις ευάλωτες ομάδες.
Είναι αναγκαία η προσοχή και η προφύλαξή τους κατά τις μετακινήσεις τους τις επόμενες ημέρες, να κυκλοφορούν μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο και να φορούν ειδικά μάσκα προστασίας.
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Αναστασία Τυράσκη, το κύριο στοιχείο που θα επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική, η οποία θα συνοδεύεται από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Ήδη η μεταφορά της σκόνης έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τα νότια, με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να αναμένονται την Πέμπτη 16/5 στα δυτικά και τα νότια, ενώ βαθμιαία αναμένεται να επηρεάσει όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας μέχρι περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Που θα φτάσει 35 βαθμούς η θερμοκρασία
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, με τις μέγιστες να πλησιάζουν τους 30 βαθμούς την Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια και να διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα τις επόμενες ημέρες, κυρίως στις περιοχές του κεντρικού και νότιου τμήματος της χώρας.
Τοπικά, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 35 βαθμούς, ιδίως στη βόρεια Κρήτη, την Πελοπόννησο και ίσως στη Στερεά, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Η αναμενόμενη υψηλή θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια αναμένεται μια σταδιακή μείωση των θερμοκρασιών.
Ποιος ενδέχεται να κινδυνεύει από την αφρικανική σκόνη
Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:
- Παιδιά και μωρά
- Άτομα >65 ετών
- Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις
Συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη
Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με:
- Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια)
- Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα)
- Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος)
- Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα)
Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για:
- Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος
- Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
- Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα
Live χάρτης δείχνει την Μάζα Σκόνης που υπάρχει στην Ελλάδα
Η μέτρηση είναι με Μικρογραμμάρια, από το 0 -που είναι το καθόλου- μέχρι το 800 που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό.
Επίσης μπορείτε να το προχωρήσετε και να δείτε πότε θα φύγει.
Επιπλέον πάνω δεξιά στο χάρτη -εκεί που γράφει Μάζα Σκόνης- αν το κλικάρετε θα δείτε αμέσως όλες τις παραπάνω επιλογές που αναφέρονται (NO2 – Διοξείδιο του αζώτου, τα Σωματίδια PM2.5, τα Αερολύματα, το SO2 – Διοξείδιο του θείου, το CO – κοβάλτιο κλπ).