Ελλάδα

Σέρρες: Ο high tech κτηνοτρόφος – Ρομπότ αρμέγει αγελάδες

Ένα πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο βρήκε ένας κτηνοτρόφος από τις Σέρρες για να αρμέγει τις αγελάδες του, αφού ένα ρομπότ είναι αυτό που κάνει αυτή τη δύσκολη δουλειά.

Σε κτηνοτροφική μονάδα στις Σέρρες έχει εισέλθει η τεχνολογία, καθώς τις αγελάδες πλέον δεν αρμέγουν άνθρωποι αλλά ένα προηγμένο ρομποτικό σύστημα.

Αναγκαστικά γινόμαστε και high tech λέει ο Γιώργος Κλιάμπας, κτηνοτρόφος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του ΟΡΕΝ.

«Πρόκειται για αυτόματο ρομποτικό σύστημα άρμεξης. Δεν επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι καθόλου και η αγελάδα μπαίνει μόνη της και αρμέγεται από το μηχάνημα».

Όπως εξηγεί ο κ. Κλιάμπας «το ρομπότ γνωρίζει ποια αγελάδα είναι από τον αισθητήρα που έχει επάνω της, ενώ υπάρχει αρχείο από το προηγούμενο άρμεγμα». Μάλιστα το ρομπότ «ελέγχει την ποιότητα και την ποσότητα καθώς και τη ροή του γάλακτος αλλά και τη θερμοκρασία».

Η παραγωγή πάντως έχει παρουσιάσει αύξηση, ενώ οι αγελάδες φαίνεται πως έχουν δεχθεί το νέο αυτό σύστημα καθώς πηγαίνουν μόνες τους για το άρμεγμα.

Ο κτηνοτρόφος λέει παράλληλα ότι το ρομπότ έχει βοηθήσει πολύ και στην πρόληψη, «καθώς μέσα από τον αισθητήρα ελέγχεται και η συμπεριφορά του ζώου και προλαμβάνεται έτσι μία δυσάρεστη κατάσταση για την αγελάδα».

Σε ερώτηση ωστόσο για τον λόγο που τα γαλακτοκομκά είναι πλέον τόσο ακριβά για τους καταναλωτές, ο κ. Κλιάμπας σημείωσε ότι δεν εξαρτάται από τους παραγωγούς.

Για σχετικά μεγάλες μονάδες το κόστος είναι γύρω στα 0,50 ευρώ και στο ράφι φτάνει γύρω στο 1,5 ευρώ, αυτό έχει να κάνει καθαρά με την αύξηση κόστους από βιομηχανίες, σούπερμαρκετ και τη γενική διαδικασία logistics, ενώ επεσήμανε ότι «είμαστε ήδη πιεσμένοι από αυτό το κοστολόγιο».

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηλέκτρα spoiler - Έμιλυ Κολιανδρή «Ήξερα την κατάληξη της ηρωίδας και του έρωτά της» - Επόμενα επεισόδια
Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Ούτε ο ΣΚΑΪ με άδειασε, ούτε η Βάσω Λασκαράκη, ούτε κανείς»
Chevron Right