Ελλάδα

Οι διάλογοι – «φωτιά» για το κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων στη Γεωργιανή μαφία

«Συνεργάτης» του το κύκλωμα πλαστών ταυτοτήτων ήταν αστυνομικός. Πελάτες κακοποιοί που φέρονται να ανήκουν στη μαφία «Vor V Zakone»

Αποκαλυπτικούς διαλόγους κατέγραψε ο «κοριός» της Αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το «ξήλωμα» κυκλώματος που πουλούσε πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια σε αλλοδαπούς έναντι αδράς αμοιβής.

«Συνεργάτης» του κυκλώματος ήταν αστυνομικός που υπηρετούσε στη Χαλκιδική, ενώ ανάμεσα στους πελάτες ήταν κακοποιοί που φέρονται να ανήκουν στην περιβόητη μαφία «Vor V Zakone». Οι κακοποιοί φέρονται να αγόραζαν πλαστές ταυτότητες και έτσι «διέγραφαν» το ποινικό τους παρελθόν και μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά στις συνομιλίες τους, καθώς γνώριζαν ότι μπορεί να παρακολουθούνται. Ωστόσο, υπάρχουν διάλογοι που -σύμφωνα με την Αστυνομία- «καίνε» τους κατηγορουμένους.

Το iEidiseis τους αποκαλύπτει:

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 1

Αυτοί γενικά ποιοι είναι;

Υπάρχει ένας με ψευδώνυμο… και είναι «vor v zakoni»

Μάλιστα. Δηλαδή αυτοί είναι του Ρομά οι γνωστοί;

Αν τους πάρεις, μπορείς να τους πεις ότι έμαθα για την κατάσταση, ότι η γυναίκα αυτή είπε ότι τελικά τους έδωσε τα έγγραφα, αυτός τα έγγραφα τα έχει.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 2

Βοηθάει (σ.σ. αναφέρεται σε μέλος του κυκλώματος) τέτοιους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα έγγραφά τους, έτσι και το είπα. Τέτοιους ανθρώπους, όπως και εμείς, ΄καλούς’ τους ονομάζουν. Έτσι λένε, βοηθάει ‘καλούς’ ανθρώπους. Μου λέει εμάς βοηθάει, τους λέω ναι. Και έχει πολλούς γνωστούς «vor v zakoni», με κατανόηση. Τότε μου λέει θα καταλάβουμε ο ένας τον άλλον όταν θα μιλάμε.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 3

Τι έχεις έτοιμα;

Αυτά τα κοτόπουλα, απλώς έχουν πεθάνει, δεν θέλω τώρα να σου λέω στο τηλέφωνο , μήπως δεν χρειάζεται να τα πάω κάπου, αν ταιριάζουν τα δίνω και τέλος. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.

Περίμενε! Αν έχουν φύγει αυτά τα κοτόπουλα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 4

Άρα 15 χιλιάρικα γίνεται αυτό το χαρτί;

Ε βέβαια. Αυτά δεν αξίζουν 10 χιλιάρικα. Δεν υπάρχουν τέτοιες τιμές. Μόνο 5.500 πήρε ο … για να μπει και να τα παραλάβει. Οχτώ χιλιάρικα παίρνει το αφεντικό που τα πουλάει. Και εγώ δεν πρέπει να πάρω κάτι από αυτά;

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 5

Ποιας χρονιά είναι (εννοεί την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου).

Τώρα θα σου πω λοιπόν, περίμενε, λοιπόν αυτός ο άντρας είναι του ’67 (εννοεί ημερομηνία γέννησης του ατόμου τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιήσουν). Και η κοπέλα του ’82. Αυτή είναι λίγο νεότερη

Ε, ναι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτοί ταιριάζουν ιδανικά (εννοεί ότι ταιριάζουν οι ημερομηνίες των στοιχείων που κατέχουν και επίκειται να χρησιμοποιήσουν με αυτές των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών).

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 6

Από την παρακάτω φράση οι αστυνομικοί συμπεραίνουν ότι έγιναν πάνω από 100 ελληνοποιήσεις ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, κάποιοι εκ των οποίων «vor v zakone».

Σύμφωνα με αναφορά του Εσωτερικών Υποθέσεων, το κύκλωμα είχε «σύνδεσμο» που έστελνε πελάτες, ανάμεσά τους κακοποιούς.

«Μου έστειλε 100 πελάτες και όλοι τους έχουν φύγει από εδώ. Μόνο ο συγκεκριμένος έχει πρόβλημα γιατί δεν ξέρει τι του γίνεται».

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 7

Πόσο χρονών είσαι;

Εεε, δεν θέλω για μένα, για τον άντρα μου θέλω

Για τον άντρα σου θέλεις;

Για τον άντρα μου. Ναι. Είναι 57 ετών

Μπορείς να το στείλεις μία φωτογραφία για να δω πως είναι;

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 8

Γ… τη μάνα του, κάνει έτσι που να του στείλεις να του κόψουν το κεφάλι και να το πετάξουν… Τα στοιχεία θα σου τα δώσει ναι. Τα στοιχεία τι είναι

Θα του πω δώστε μου επώνυμο , όνομα και διεύθυνση, εγώ φεύγω στην Κύπρο. Και πες του χωρίς εμένα κανείς δε θα σου φέρει λεφτά.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 9

Αυτός θέλει να μείνει μόνιμα εδώ;

Ναι, ναι.

Αν θέλει να μείνει εδώ, τότε υπάρχουν κάποια τα οποία ‘δεν υπάρχουν’, έχουν φύγει στον παράδεισο και εδώ δεν φαίνονται πουθενά. Καταλαβαίνεις;

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 10

Αν μας πει ότι θα μας τα δώσει την επόμενη εβδομάδα, θα του πω να μας επιστρέψει 40 αντί για 36 (εννοώντας 36.000 ευρώ για ανεύρεση στοιχείων ομογενών που θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση τριών ταυτοτήτων).

Πελάτες κακοποιοί

Κακοποιοί με πλούσιο ποινικό παρελθόν συγκαταλέγονται στο «πελατολόγιο» του κυκλώματος που προμήθευε αλλοδαπούς με πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια, με τη «συνδρομή» αστυνομικού που υπηρετούσε σε γραφεία έκδοσης ταυτοποιητικών εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis, οι «αδιάφθοροι» του Εσωτερικών Υποθέσεων κάνουν ειδική μνεία στο γεγονός αυτό σημειώνοντας στη δικογραφία που σχημάτισαν:

«Πολλοί εκ των επωφελούμενων αλλοδαπών, τυγχάνουν άτομα που διαθέτουν ποινικό παρελθόν στη χώρα τους για σοβαρά αδικήματα και με την έκδοση των ελληνικών ταυτοτήτων στην ουσία «διαγράφεται» το υφιστάμενο ποινικό μητρώο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αλλοδαπός ο οποίος είχε συλληφθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης στη χώρα του (Γεωργία) -μεταξύ άλλων- για παράνομη κατοχή και πώληση πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών μηχανισμών».

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι οι κακοποιοί έπαιρναν νέες ταυτότητες με καινούργια ονόματα και έτσι σε τυχόν έλεγχό τους δεν φαινόταν πουθενά το ποινικό τους παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό γίνονταν «φαντάσματα» για τις διωκτικές Αρχές.

Εν συνεχεία, με τις καινούργιες τους ταυτότητες εξέδιδαν ελληνικό διαβατήριο, με το οποίο μπορούσαν να ταξιδέψουν σε χώρες όπως ο Καναδάς και σε χώρες της Ευρώπης. Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από τους πελάτες του κυκλώματος (δεν διευκρινίζεται εάν είχαν ποινικό παρελθόν ή όχι) ταξίδεψαν με τα πλαστά έγγραφά τους στις ΗΠΑ, μέσω χωρών της λατινικής Αμερικής (για παράδειγμα μέσω Βραζιλίας).

Ένα «κόλπο» που έκαναν, κατόπιν «συμβουλής» του κυκλώματος, ήταν να κλείνουν εισιτήρια μετάβασης από την Ελλάδα στον Καναδά, με επιστροφή, χωρίς ωστόσο η επιστροφή να πραγματοποιείται, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να κινήσουν υποψίες προς τις Αρχές του Καναδά, καθώς εμφανίζονταν να διαμένουν εκεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το «ξήλωμα» του κυκλώματος έγινε σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Δράμα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 48χρονος υπαστυνόμος και μία γυναίκα ανθυπαστυνόμος (που φέρεται να βοήθησε μία φορά το κύκλωμα).

Τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν άνεργα και μάλιστα φαινόταν ότι ζουν από τα κοινωνικά επιδόματα του κράτους, ωστόσο από την παρακολούθησή τους προέκυψε ότι είχαν πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλης αξίας.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, η έρευνα ξεκίνησε όταν οι Εσωτερικές Υποθέσεις έλαβαν γνώση για περιστατικό σύμφωνα με το οποίο το Δεκέμβριο του 2022 προσήλθε στο Γραφείο Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής άτομο που κατέθεσε αίτημα έκδοσης διαβατηρίων λόγω απώλειας του προηγούμενου. Στο πλαίσιο της εξέτασης του αιτήματός του διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικό άτομο σε σχέση με αυτό που εξέδωσε το διαβατήριο που χάθηκε, καθώς δεν προέκυψε ταύτιση των αποτυπωμάτων με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την έκδοση του χαμένου διαβατηρίου.

Επίσης από την αντιπαραβολή του ατόμου που εμφανιζόταν στη φωτογραφία δεν προέκυψε φωτογραφική ταύτιση. Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους είχαν γίνει ακόμα έξι παρόμοια αιτήματα από πρόσωπα που μετέβησαν στο τμήμα «παρέα» με το ίδιο άτομο (μέλος του κυκλώματος) ενώ η έκδοση των εγγράφων γινόταν από τον ίδιο αστυνομικό (που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα).

Το Μάρτιο του 2023 ο αστυνομικός απομακρύνθηκε από το Γραφείο Έκδοσης Ταυτοτήτων όπου υπηρετούσε για 20 συναπτά έτη, ενώ τρεις μήνες αργότερα συνταξιοδοτήθηκε.

Το χρονικό

Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα, από τα οποία εφτά ήταν μέλη της οργάνωσης, μεταξύ τους και απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 24 άτομα, μεταξύ των οποίων και εν ενεργεία αστυνομικός, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση ξεπερνά τις 210.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, 5 Οκτωβρίου 2023,σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Δράμα, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, συνελήφθησαν -5- άτομα, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και παρέμεναν παράνομα στη χώρα μας και για τα οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προχωρήσει ήδη στην έκδοση μίας ταυτότητας και επρόκειτο να εκδώσουν τα υπόλοιπα, ωστόσο η πράξη τους διακόπηκε από την αστυνομική επιχείρηση.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα -24- άτομα, ανάμεσα στα οποία και εν ενεργεία αστυνομικός.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε ενημέρωση από Τμήμα Ασφαλείας στη Βόρεια Ελλάδα, σχετικά με αίτημα επανέκδοσης διαβατηρίου, λόγω απώλειας, πλην όμως από την μακροσκοπική εξέταση και από την αντιπαραβολή βιομετρικών στοιχείων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του αιτούντος με τον πραγματικό κάτοχο. Παράλληλα, εντοπίστηκαν σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών ακόμα -6- παρόμοιες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας.

Ακολούθησε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, όπου κατόπιν συλλογής και συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε η συγκρότηση και λειτουργία επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία τοποθετούνταν χρονικά από τον Οκτώβριο του 2021, με σκοπό την παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα που τυγχάνουν άνεργα, χωρίς νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων υπηρετούσε σε αστυνομική υπηρεσία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έρχονταν σε επαφή με «πελάτες», οι οποίοι είτε εισέρχονταν νομίμως στην ελληνική επικράτεια από θεσμοθετημένα σημεία ελέγχου της Χώρας κάνοντας χρήση των γνήσια εκδοθέντων διαβατηρίων τους, είτε παράνομα σε άγνωστο χρόνο.

Στη συνέχεια, προχωρούσαν στην εύρεση των κατάλληλων στοιχείων ατόμων, τα χαρακτηριστικά των οποίων προσομοίαζαν με αυτά των ενδιαφερομένων αλλοδαπών και πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. να κατέχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά να μην είχαν εκδώσει ποτέ ελληνικό δελτίο ταυτότητας,να κατέχουν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας, οπότε δε θα γίνονταν ιδιαιτέρως αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των χαρακτηριστικών των προσώπων τους,
  2. να διαμένουν μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού ή να έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό, χωρίς να δηλωθεί ο θάνατός τους στην Ελλάδα.

Ακολούθως, μεθόδευαν την έκδοση του δελτίου ταυτότητας μέσω του απόστρατου αστυνομικού, ο οποίος ως αρμόδιος για την παραλαβή των δικαιολογητικών και την έκδοση ταυτοτήτων, προέβαινε σε πράξεις ή παραλείψεις των καθηκόντων του ώστε να διασφαλίζεται η τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τα εχέγγυα ασφαλείας που απαιτούνται για την συνέχιση της διαδικασίας.

Μάλιστα, η μετάβαση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών γινόταν παρουσία των μελών της οργάνωσης, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας και διερμηνείς, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης προγενέστερου δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου πάντα προέβαιναν σε δήλωση απώλειας αυτών και έπειτα αιτούνταν την έκδοση νέων (ταξιδιωτικών εγγράφων).

Μετά την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν τους αλλοδαπούς στη μεταφορά τους και εν τέλει στην έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια, μεταφέροντάς τους σε αεροδρόμιο της επιλογής τους.

Μέσα από τη δράση της οργάνωσης, οι επωφελούμενοι αλλοδαποί αποκτούσαν την ελληνική υπηκοότητα με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, πετύχαιναν την επ’ αόριστον διαμονή τους στη Χώρα, τη δυνατότητα μετάβασής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, καθώς και τη «διαγραφή» του ποινικού τους μητρώου, καθώς στην πλειονότητά τους επρόκειτο για άτομα με πλούσιο ποινικό παρελθόν στις χώρες τους.

Χαρακτηριστικό της ευελιξίας των μελών της οργάνωσης ήταν ότι, όταν για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους ο απόστρατος αστυνομικός απομακρύνθηκε από τη θέση του, επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο δράσης τους προχωρώντας στην στρατολόγηση νέων μελών και επιδιώκοντας την αρχική έκδοση δελτίων ταυτότητας με τη χρήση πιστοποιητικού απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας που ανήκει σε άλλο πρόσωπο και το οποίο δεν έχει εκδώσει δικό του δελτίο ταυτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε η εμπλοκή στην υπόθεση και εν ενεργεία αστυνομικού, η οποία σε μία περίπτωση προέβη σε πράξη που παρέβαινε τα καθήκοντά της, διευκολύνοντας τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι κάθε επιτυχής έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας κοστολογούνταν στα 15.000 ευρώ, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 210.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θόδωρος Τσίκας: Η αφορμή δεν βρίσκεται στο Παλαιστινιακό, αλλά στο Ιράν
Μισή ασφάλιση, αλλά πλήρες ωράριο εργασίας: Η «παγίδα» της ανεργίας πριν τη σύνταξη
Chevron Right