Ελλάδα

Σπείρα έκλεβε αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας στην Αττική – Επτά συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο αρχηγός

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές οχημάτων στην Αττική ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση συνελήφθησαν επτά άτομα μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της σπείρας ενώ εξιχνιάστηκαν 22- κλοπές και μία απόπειρα κλοπής οχημάτων καθώς και δύο κλοπές καταλυτών οχημάτων.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν 10 αυτοκίνητα, τεχνικός εξοπλισμός κλοπών οχημάτων, ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων, πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων .
Υπολογίζεται πως το όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση ξεπερνάει τις 240.000 ευρώ.

Η σπείρα επικεντρωνόταν σε αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Παλλήνη κατά την οποία συνελήφθησαν 7μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που διαπράττουν διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενωθεί σε εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση αποκομίζοντας σημαντικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:
Αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν οχήματα με τα χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.

Ακολούθως, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό έτερα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός κατά τη διάπραξη των κλοπών, ως εξής:

  • 37χρονος ήταν ο αρχηγός και αποκλειστικός ρυθμιστής της λειτουργίας της οργάνωσης. Κατείχε τις περισσότερες γνώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου έχοντας διασυνδέσεις με επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, ήταν αυτός ο οποίος διευθετούσε τις οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης και παρέδιδε στα μέλη της τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την συμμετοχή τους,
  • 37χρονος, 22χρονος, 35χρονος και 30χρονος αποτελούσαν τους επιχειρησιακούς βραχίονες της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και μεγάλη εμπειρία στις κλοπές των αυτοκινήτων, καθώς και πλούσιο ποινικό παρελθόν,
  • ο 37χρονος και ο 22χρονος παρείχαν τα αναγκαία μέσα για την τέλεση των κλοπών, καθώς διέθεταν οχήματα συγγενικών τους προσώπων για τη μετάβαση και διαφυγή τους,
  • 44χρονος συμπλήρωνε τον επιχειρησιακό βραχίονα, καθώς κατείχε το ειδικό γερανοφόρο όχημα για τη μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων, ενώ για τις «υπηρεσίες» του αμειβόταν αδρά, λαμβάνοντας το ποσό των -400- ευρώ για κάθε μεταφορά.

Τα ευρήματα των Αρχών

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων,
  • τεχνικός εξοπλισμός κλοπών αυτοκινήτων,
  • πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων,
  • διαγνωστικό εγκεφάλων αυτοκινήτων,
  • κινητήρας κλεμμένου αυτοκινήτου,
  • ηλεκτρικός εκκενωτής (taser),
  • συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM,
  • 2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
  • διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων,
  • πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων,
  • βιβλίο service κλεμμένου αυτοκινήτου,
  • ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB),
  • ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των κλοπών,
  • το χρηματικό ποσό των -2.400- ευρώ,
  • -10- οχήματα.

Οι περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -22- περιπτώσεις κλοπής και -1 απόπειρα κλοπής οχημάτων καθώς και -2- κλοπές καταλυτών οχημάτων σε Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Κερατσίνι, Πατήσια, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Πεύκη, Νέα Ερυθραία, Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Πειραιά και Νέα Σμύρνη που διαπράχθηκαν από αρχές τους έτους 2022.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηλέκτρα: Έγινε η πρώτη ανάγνωση σεναρίου για τη νέα σειρά της ΕΡΤ (φωτογραφίες)
Κύπρος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την πρόταση για Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία
Chevron Right