Συνθήκες καύσωνα είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας την Πέμπτη 13/6 με τον υδράργυρο να σπάει τα κοντέρ και να φτάνει ακόμα και τους 44,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι καταγραφές του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιβεβαιώνουν πως την Πέμπτη η χώρα ήταν πραγματικό καμίνι.
Ειδικότερα, ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας τους 43 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44.5 °C. Η μέτρηση αυτή αναφέρεται με επιφύλαξη μέχρι να γίνει έλεγχος του συστήματος αερισμού του σταθμού. Έπεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43.9 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.3 °C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.
Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Άνω Λιόσια με 42.7 °C.
Meteo: Ο καιρός την Παρασκευή 14/6
Υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια. Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κυρίως σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα κεντρικά και βόρεια. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική και Μακεδονία και στη Θράκη, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα και θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με τάση μείωσης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 35, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 35, στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από 22 έως 37-39 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 34, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 35-37 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις και πολλή ζέστη. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν με πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 32 βαθμούς.
Τι προβλέπει η ΕΜΥ – Οι χάρτες με τις θερμοκρασίες
Η ΕΜΥ στο επικαιροποιημένο δελτίο καιρού της αναφέρει:
Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
- α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
- β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
- γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
Οι θερμοκρασίες την Παρασκευή 14/6:
Οι θερμοκρασίες LIVE – Δείτε το Windy:
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-06-2024
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στα βορειοανατολικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο και τη Κρήτη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει γενικά μικρή πτώση. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου τα φαινόμενα θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που πρόσκαιρα στα νότια τις πρωινές ώρες θα είναι πιο πυκνές. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 με 34 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στην Κρήτη έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 36 και στην Κρήτη έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 36 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στις Σποράδες έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και από το μεσημέρι γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-06-2024 Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στο ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-06-2024 Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες βροχές ή όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-06-2024 Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις θα παραμείνουν στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία με εκδήλωση λίγων τοπικών βροχών και πιθανόν μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-06-2024 Στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με εκδήλωση τοπικών βροχών με γρήγορη βελτίωση τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση.