Ελλάδα

30 Μαΐου 1941: Η νύχτα που Γλέζος και Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας έγραψαν την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη από τους ναζί Αθήνα.

Συμπληρώνονται σήμερα 82 χρόνια από την 30η Μαΐου του 1941, όταν οι δύο νεαροί, τότε, φοιτητές, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή γερμανική ναζιστική σημαία.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, το Γ’ Ράϊχ έβαζε μπρος το σχέδιο «ΕΡΜΗΣ» για την κατάληψη της Κρήτης.

Στην Αθήνα δυο νεαροί φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας πήραν την απόφαση να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα στον κατακτητή.

Το χιτλερικό σύμβολο, η γερμανική σβάστικα που μόλυνε την Ακρόπολη του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας έπρεπε να κατέβει.

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν τον ιερό βράχο.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν όλες τις λεπτομέρειες για τη μορφολογία του βράχου, στη συνέχεια κατέστρωσαν το σχέδιο τους για το πώς θα προσεγγίσουν το σημείο με τη σημαία.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει.

Το μεσάνυχτα οι δυο φοιτητές έβαλαν σε εφαρμογή την παράτολμη επιχείρηση, να κατεβάσουν από την Ακρόπολη τη μεγάλων διαστάσεων ναζιστική σημαία 4Χ2.

Τρεις προσπάθειες έκαναν μέχρι να τα καταφέρουν. Έκοψαν ένα κομμάτι γύρω από τον αγκυλωτό σταυρό και την υπόλοιπη την πέταξαν σε ένα κοντινό ξεροπήγαδο.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

Ο Λάκης Σάντας πέθανε στις 30 Απριλίου του 2011, ενώ ο Μανώλης Γλέζος στις 30 Μαρτίου το 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=A1lCBzYEHEw&ab_channel=EllinofreneiaOfficial

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός απέλυσε τον γιο του επειδή διοργάνωσε πάρτι στην επίσημη κατοικία του πατέρα του
Κολωνός: Εν αναμονή νέων συλλήψεων ανδρών που φέρονται να βίασαν την 12χρονη
Chevron Right