Ελλάδα

Η άγνωστη Αράχωβα με θέα μια μαγική λίμνη

Ο γραφικός προορισμός που έχει μόνο ένα μικρό ξενοδοχείο και δύο παραδοσιακά καφενεία.

Για όσους αναζητούν λιγότερο κοσμοπολίτικους προορισμούς, η Ελλάδα είναι γεμάτη με μικροσκοπικά διαμάντια, που περιμένουν τους πιο «ψαγμένους» ταξιδιώτες να τα ανακαλύψουν.

Ένα από αυτά είναι η Αράχωβα Ναυπακτίας, η οποία παρά το γνωστό της όνομα, στην πραγματικότητα είναι ένα μικροσκοπικό και καθόλου τουριστικό χωριό.

Η Αράχωβα αυτή βρίσκεται στην Ορεινή Ναυπακτία, απέχοντας περίπου 80 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο και 300 χιλιόμετρα (άρα 4 ώρες και κάτι) από την Αθήνα.

Διαθέτοντας μόνο ένα περιποιημένο ξενοδοχείο και δύο παραδοσιακά καφενεδάκια, η Αράχωβα Ναυπακτίας είναι η ιδανική επιλογή, για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την φύση.

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο που φτάνει έως και τα 1.100 μέτρα στην μεσημβρινή πλευρά του βουνού Κοκκινιά, το χωριό έχει θέα που κόβει την ανάσα, από όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς.

Στα βόρεια, προς την κατεύθυνση του νομού Ευρυτανίας, θα δείτε το βουνό Ψηλός Σταυρός. Στα δυτικά, υπάρχει ο γραφικός παραπόταμος του Εύηνου Κλεινοβίτης, το χωριό Νεχώρι και το βουνό Καρφοπεταλιάς, ενώ στα νότια οι οροσειρές Τσεκούρα και Αρδίνι, καθώς και η πανέμορφη Ευηνολίμνη.

Η Ευηνολίμνη δημιουργήθηκε πρόσφατα, μετά την κατασκευή φράγματος στον πρώην ποταμό Εύηνο, με σκοπό την υδροδότηση της Αθήνας. Είναι 7 φορές μεγαλύτερη από την λίμνη του Μαραθώνα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας. Το νερό μεταφέρεται στο φράγμα του Μόρνου μέσα από μια υπόγεια σήραγγα μήκους που ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα, και από εκεί διοχετεύεται στην Αττική.

Η Αράχωβα αυτή λοιπόν διαθέτει εξαιρετικό κάλλος, συνδυάζοντας την κατάφυτη φύση με το υγρό στοιχείο και διατηρώντας αναλλοίωτο το παραδοσιακό άρωμα του τόπου, λόγω της μικρής ροής τουριστών.

Το ελατοσκέπαστο ορεινό αυτό χωριό, όμως, θα σας χαρίσει κάτι παραπάνω από απέραντη θέα, τρεχούμενα νερά και καθαρό αέρα. Θα σας προσφέρει πραγματική γαλήνη.

Στο μοναδικό κέντρο του χωριού, θα βρείτε την πλατεία με τον επιβλητικό πλάτανο, όπου το υψόμετρο ξεπερνά τα 1.000 μέτρα. Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, οι παραθεριστές και οι κάτοικοι απολαμβάνουν υπαίθρια τοπικούς μεζέδες αλλά και το καφεδάκι τους, σε ένα από τα δύο μοναδικά καφενεία του χωριού.

Τα παλιά σπίτια χτισμένα από σχιστόλιθο στην πλειονότητά τους, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα της παράδοσης με πολλές επιρροές απ’ την αρχιτεκτονική της Ηπείρου.

Δείτε το βίντεο:

Η σημερινή θέση της Αράχωβας δεν είναι η αρχική, αλλά οι κάτοικοι κατέληξαν εκεί μετά από διαδοχικές μετακινήσεις, κυρίως λόγω άγονου εδάφους, στο πέρασμα των αιώνων. Η συνολική έκταση του χωριού υπολογίζεται περίπου στα 30 χιλ. στρέμματα και απαρτίζεται από 5 παραλίμνιους οικισμούς (την Τρανή Λάκκα, τις Κρανές, τις Βαριές, την Βαμβακιά και το Παλιοχώρι) και 2 ορεινούς (την Πουλιάνα και την Παλιαράχοβα).

Από το 1950 που άρχισε η μαζική μετακίνηση των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα, ο πληθυσμός σταδιακά μειώθηκε για να φτάσει στην απογραφή του 2011 να έχει εντούτοις 315 κατοίκους, το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Δημοτική Ενότητα Πλατάνου.

Η ερήμωση είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το Σχολείο το 2003 λόγω έλλειψης μαθητών και να μη λειτουργεί καμία δημόσια υπηρεσία στο χωριό εκτός του Αγροτικού Ιατρείου. Οι κάτοικοι του εξυπηρετούνται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες που εδρεύουν στην Ναύπακτο.

Οι εκατοντάδες πεζούλες από ξερολιθιές που συντηρούσαν με την σοδιά τους τούς κατοίκους εγκαταλείφθηκαν στο χέρι της φύσης που τα δάσωσε. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, κυρίως η κτηνοτροφία, έσβησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μαίρη Μπενέα: Ο Βαγγέλης Ρωχάμης όπως τον γνώρισα - Η πρώτη συνέντευξή του
Τελικά ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ορθόδοξος; Οι θρύλοι και η αληθινή ιστορία
Chevron Right