Συγκροτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (9/2), στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η επιτροπή των αγροτών, που θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό να του παραθέσει τα αιτήματά της.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα εξής:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
«Μπορεί να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας»
Την ίδια ώρα, οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι και δεν κάνουν πίσω, ενώ ετοιμάζονται και για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.
«Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα», διαμήνυσε ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
«Συζητήσαμε για τα αιτήματα τα οποία θα πούμε τον πρωθυπουργό και καθορίστηκε η 15μελής επιτροπή που θα ανακοινωθεί σε λίγο. Βασικά αιτήματα που αφορούν όλους τους αγρότες είναι το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, υπάρχει το θέμα της νέας αγροτικής πολιτικής, η οποία δεν θέλουμε να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ χειρότερη απλό την προηγούμενη και δεν υπάρχουν ότι και προϋποθέσεις η Ελλάδα να καλύψει τους όρους που θέτει η ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ. Θέλουμε αποζημίωση για τα προϊόντα και υπάρχει και το θέμα με τις ελληνοποιήσεις με αμφιλεγόμενα προϊόντα που εισάγονται. Δεν μπορούμε εμείς να πουλάμε πάμφθηνα και να φτάνουν σε εσάς πανάκριβα. Υπάρχουν ζημιές στη Θεσσαλία και θέλουμε και εκεί κάποιες λύσεις», είπε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:
«Θα κάνουμε μία προσπάθεια πηγαίνοντας προς τη συνάντηση, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είχαμε βάλει. Οι δρόμοι έκλειναν συμβολικά όλο αυτό τον καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα. Θέλουμε να λυθούν βασικά ζητήματα για να συνεχίσουμε να παράγουμε. Όπως η κυβέρνηση έχει χρήματα για άλλες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να ‘’σκύψει’’ και πάνω από τους αγρότες. Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες αυτό που έχουν πάρει οι αγρότες είναι μία μικρή προκαταβολή στα προϊόντα και το 60% των αγροτών τις 2.000 στην πρώτη αρωγή, τίποτα άλλο».
Κινητοποίηση αγροτών στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες από μπλόκα της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Οι αγρότες έφθασαν κοντά στη γέφυρα με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς τα διόδια, όπου άνοιξαν τις μπάρες, για να περνούν ελευθέρα τα οχήματα.
Αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους τη Σερρών – Θεσσαλονίκης στο Στρυμονικό
Γύρω στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, αγρότες από το μπλόκο των Σερρών, απέκλεισαν με τρακτέρ τους την Εθνική Οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού. Ο αποκλεισμός του δρόμου είναι συμβολικός και αναμένεται να διαρκέσει για μερικά λεπτά.
Παράλληλα, οι αγρότες άναψαν φωτιά και έκαψαν άχυρα.