Για χαμηλής στάθμης αντανακλαστικά κατά την έναρξη της φωτιάς στον Κουβαρά κάνει λόγο ο αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Μιλώντας στο iΕidiseis αναφέρει πόσο σημαντική είναι για την πρόληψη της εξάπλωσης της φωτιάς η εναέρια επιτήρηση, ενώ διερωτάται εάν αυτή έχει άρτια σχεδιαστεί και οργανωθεί για να καλύψει τις επικίνδυνες δασικές εκτάσεις της Αττικής.
«Φέτος η χώρα μας έχει νοικιάσει 20 τράκτορες, οι οποίοι είναι δύο κατηγοριών. Αυτοί που παίρνουν νερό από τη θάλασσα, οι λεγόμενοι αμφίβιοι, και οι σταθερής υδροληψίας, δηλαδή αυτοί που δε μπορούν να πάρουν νερό από τη θάλασσα και εφοδιάζονται με νερό από τα αεροδρόμια. Δεδομένου ότι σήμερα έχουμε κατηγορία κινδύνου 4, σηκώθηκαν δύο τράκτορες, όπως φαίνεται σε σχετική εφαρμογή, στις 12.00 το μεσημέρι για να κάνουν περιπολία.
Πήγαν στην Αττική, πέρασαν στην Εύβοια και μόλις έφτασαν στα Γεράνεια Όρη, έκαναν αναστροφή, περίπου στις 12.30 για να πάνε στον Κουβαρά, μετά από εντολή που έλαβαν.
Έκαναν περιστροφή πάνω από την πυρκαγιά, δεν έριξαν νερό γιατί ήταν τράκτορες σταθερής υδροληψίας, άρα δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από τη θάλασσα. Σημειώνεται ότι οι τράκτορες περιπολούν άδειοι, για να είναι ελαφριοί. Έτσι οι δύο τράκτορες έφυγαν από τον Κουβαρά για να πάνε για εφοδιασμό στο αεροδρόμιο στο Τατόι. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί χρόνος.
Όταν ξέσπασε η φωτιά στον Κουβαρά, εάν οι τράκτορες ήταν αμφίβιοι και όχι σταθερής υδροληψίας, δηλαδή μπορούσαν να πάρουν νερό -από τρεις τόνους ο καθένας- μπορεί να την προλάβαιναν την πυρκαγιά».
Ο κ. Γκουρμπάτσης εκφράζει το φόβο ότι υπάρχει αδυναμία διαχείρισης πολλών ταυτόχρονων πύρινων μετώπων. «Η φωτιά στο Λουτράκι περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Φοβάμαι ότι υπάρχει αδυναμία διαχείρισης ταυτόχρονων σοβαρών συμβάντων. Και αυτό παρότι φέτος έχουμε περισσότερα μισθωμένα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά. Συνολικά έχουμε 51 μισθωμένα εναέρια μέσα».