Ελλάδα

Φωτιές σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια: Τα 4 «κενά» που οδηγούν στον πύρινο όλεθρο

Οι σοβαρές ελλείψεις στην εναέρια επιτήρηση και τα κενά στον σχεδιασμό που ανέδειξαν οι φωτιές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία.

Τρία πύρινα μέτωπα «έδειξαν» με ευκρινή τρόπο, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, ότι το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων πυρκαγιών.

Αν και είναι νωρίς για απολογισμό και συμπεράσματα, ήδη από χθες έγιναν ορατά τα «κενά» του σχεδιασμού, τα οποία δεν αφορούν μόνο στην Πυροσβεστική αλλά σε μία σειρά από φορείς. Μάλιστα, η «εικόνα» για την αντίδραση του μηχανισμού επιδεινώθηκε όταν μετά την φωτιά στα νότια της Αττικής εκδηλώθηκαν οι φωτιές σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Αρχικά, όπως λέει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εναέρια επιτήρηση, η οποία χθες γινόταν από δύο τράκτορες που δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε άμεση ρίψη νερού (παρότι εγκαίρως είχαν εικόνα του πύρινου μετώπου στον Κουβαρά).

Τα προβλήματα παραμένουν

«Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της εναέριας επιτήρησης έχει κενά. Τα είπαμε και στη δίκη για το Μάτι. Δυστυχώς, τα προβλήματα παραμένουν. Η εναέρια επιτήρηση είναι το «α και το ω». Το ίδιο και η έγκαιρη εναέρια ρίψη νερού. Διότι οι επίγειες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να φτάσουν γρήγορα στο σημείο εκδήλωσης, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για δύσβατες περιοχές. Η καλύτερη επιτήρηση γίνεται με Καναντέρ, που είναι σε θέση να εφοδιαστούν άμεσα νερό και να κάνουν ρίψη. Τα δικά μας Καναντέρ είναι παλιά και καταπονημένα και είναι αδύνατο να κάνουν εναέρια επιτήρηση, ακόμα και τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Στον Κουβαρά η φωτιά έγινε ορατή από τους τράκτορες, ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση ρίψη νερού από αέρος. Οι τράκτορες έπρεπε να φύγουν και να πάνε για εφοδιασμό σε αεροδρόμιο».

Ένα δεύτερο «κενό» που έγινε ορατό, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, αφορά στον σχεδιασμό της λεγόμενης «προληπτικής μετεγκατάστασης εναέριων μέσων»: «Ο μεγάλος κίνδυνος χθες αλλά και σήμερα αφορούσε στην Αττική και στην Εύβοια, όπου υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4. Υπήρχαν περιοχές όπου δεν υπήρχε το ίδιο μεγάλος κίνδυνος φωτιάς. Είχε γίνει η μετεγκατάσταση των εναέριων μέσων προληπτικά; Διότι υπήρχαν περιοχές με χαμηλές κατηγορίες κινδύνου, καθώς δεν θα έπνεαν σε αυτές ισχυροί άνεμοι. Έπρεπε λοιπόν από χθες το πρωί να υπάρχουν στην Αττική περισσότερα εναέρια μέσα από άλλες περιφέρειες, προκειμένου να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν σε Αττική και Εύβοια».

«Η φωτιά έτρεχε σαν τρελή»

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήθηκε αφορά στους τεράστιους όγκους άκαυτης ύλης, προερχόμενοι κυρίως από ακαθάριστα οικόπεδα, ακαθάριστους υπαίθριους και δημόσιους χώρους. «Η φωτιά έτρεχε σαν τρελή στα ξερά χορτάρια. Αδύνατο να την πιάσεις με τέτοιο αέρα», είναι η χαρακτηριστική φράση πυροσβέστη που επιχείρησε χθες και ο οποίος είδε μεγάλες εκτάσεις με άκαυτη ύλη που θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί εγκαίρως.

Τα ακαθάριστα οικόπεδα «βοήθησαν» τη φωτιά να φτάσει γρήγορα σε αυλές σπιτιών και να κάψει περιουσίες. Επίσης, για ακόμα μία φορά στην εξάπλωση της φωτιάς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι τα περιαστικά δάση δεν καθαρίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έρημη Χώρα: Το πρώτο teaser της νέας σειράς της ΕΡΤ
«Κάηκε» ακόμη μια φορά το επιτελικό κράτος με τις πρώτες (αναμενόμενες) φωτιές
Chevron Right