Τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη, τα σπίρτα από το αγαπημένο παραμύθι των γιορτών με το κοριτσάκι, τα στολίδια του δέντρου και τα φωτάκια μπορούν να φαγωθούν σε ένα ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη.
Ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Αυγέρος, βραβευμένος σε βαλκανικούς διαγωνισμούς στη γλυπτική σοκολάτας, έφτιαξε υπέροχες σοκολατένιες δημιουργίες που κοσμούν τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου του, στο κέντρο της πόλης και μαγεύουν.
«Η ιδέα ήταν κάθε Χριστούγεννα, μαζί με τα παραδοσιακά και τα πιο συνηθισμένα γλυκά, να δημιουργώ κάτι διαφορετικό, που να έχει πάνω του όλη τη μαγεία των γιορτών» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Αυγέρος, που φέτος επέλεξε ένα θέμα που αγγίζει μικρούς και μεγάλους, καθώς λιγοστοί είναι αυτοί που δεν έχουν στείλει γράμμα στον Άγιο.
«Έφτιαξα από σοκολάτα το γραμματοκιβώτιο του Αη Βασίλη. Είναι ένα κόκκινο κλασικό αγγλικού τύπου γραμματοκιβώτιο και είναι όλα σοκολατένια, από το κουτί μέχρι τα γράμματα, τα γραμματόσημα και τα στολίδια του. Τρώγεται, αλλά προς το παρόν είναι για τη βιτρίνα και για τον κόσμο. Φτιάξαμε ακόμη Χριστουγεννιάτικα δεντράκια που ακόμη και τα στολίδια τους και τα λαμπάκια τους είναι σοκολατένια και ναι μπορεί κάποιος να φάει όλο ο δέντρο και όλο το στολισμό», λέει ο κ Αυγέρος.
Κλείνοντας 17 χρόνια στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και έχοντας στήσει μερικές από τις βιτρίνες των μεγαλύτερων ζαχαροπλαστείων του κόσμου, ο κ. Αυγέρος ξεδιπλώνει τις τελευταίες μέρες το ταλέντο και την αγάπη του στη ζαχαροπλαστική για πρώτη χρόνια στην γενέτειρά του. Μετά τις συνεργασίες του σε ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί πλέον στο δικό του ζαχαροπλαστείο και κάθε μέρα φτιάχνει και κάτι καινούριο, μαζί με τα παραδοσιακά γλυκά και τις γεύσεις… μαμάς και γιαγιάς που έχουν και πινελιές από κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Ήθελα πάντα να γυρίσω στην Θεσσαλονίκη και να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση. Για μένα το εργαστήριό μου, η συναναστροφή μου με τη σοκολάτα, η τέχνη μου -έτσι το νιώθω, είναι ένας χώρος όπου δίνω το εκατό τοις εκατό της αγάπης μου και χαίρομαι που μπορώ να δημιουργώ και να εμπλουτίζω την έμπνευσή μου και μέσα από συζητήσεις και παρατηρήσεις των ανθρώπων που αγαπούν τα γλυκά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Γλυκά έργα τέχνης
Έχοντας τελειώσει ξυλογλυπτική και με εμπειρία στην κεραμική, η δημιουργία των γλυπτών από σοκολάτα γίνεται με άνεση και τα γλυκά του μοιάζουν, με κοσμήματα, με μικρά ή και μεγαλύτερα, έργα τέχνης. Όπως είπε, είχε παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ όπου διάσημοι γλύπτες σοκολάτας στο Παρίσι έκαναν γλυκά και τότε ήταν που ξεκίνησε δειλά – δειλά, αλλά με όρεξη, μεράκι και πάθος.
«Η ζαχαροπλαστική δεν είναι γλυπτική, αλλά κατάφερα να συνδυάσω τις δυο τέχνες και επιπλέον με βοήθησε ότι ήμουν και κεραμίστας. Στη σοκολάτα όταν είναι παγωμένη χρησιμοποιούμε τις τεχνικές του ξύλου ενώ όταν είναι ρευστή είναι σαν πηλός οπότε εκεί εφαρμόζω τις γνώσεις μου στην κεραμική», τονίζει.
Στο ζαχαροπλαστείο μπορεί να «κλέβει την παράσταση» το γλυπτό-γραμματοκιβώτιο, αλλά τη δική τους ταυτότητα έχουν και τα γλυκά της μαμάς με νότες Ευρώπης. Μάλιστα ο ζαχαροπλάστης που έφτιαξε πριν από μερικά χρόνια το θεματικό Χάρι Πότερ από σοκολάτα, τη Γκουέρνικα του Πικάσο, τις μάγισσες των παραμυθιών κ.α., έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και φέτος ακόμη και τα μελομακάρονα έχουν αλλάξει μορφή.
«Φέτος φτιάξαμε εκτός από τα κανονικά μελομακάρονα και άλλα σε σχήμα κουφέτων. Είναι μπουκίτσες, σαν καραμελίτσες. Επίσης για όσους θέλουν κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο, βάλαμε τα μελομακάρονα σε βαζάκια. Για την ακρίβεια φτιάξαμε το άλειμμα μελομακάρονου για χρήση πάνω σε ψωμάκι τσουρέκι ή ακόμη και «με το κουτάλι» για τους πιο φανατικούς της συγκεκριμένης γεύσης», σημειώνει. Ο γνωστός σεφ ετοιμάζει και το επόμενο γλυκό έκπληξη με πρωταγωνιστή τους… κουραμπιέδες.