Ελλάδα

H Μαρία Καρνέση και η αδελφή της εναντίον του Σπύρου Καρνέση: Η δικαστική διαμάχη

Η διαμάχη στο εσωτερικό της οικογένειας που έγινε στόχος της δολοφονικής επίθεσης στη ναυτιλιακή εταιρεία της Γλυφάδας.

Σε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη για περιουσιακά στοιχεία που εκτιμώνται σε 1 δισ. δολάρια είχε βυθιστεί η οικογένεια Καρνέση, Η Μαρία Καρνέση και ο γαμπρός της Αντώνης Βλασσάκης, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση στη ναυτιλιακή εταιρεία European Navigation, στη Γλυφάδα, μαζί με την Δέσποινα Καρτέση (αδελφή και σύζυγος αντίστοιχα των θυμάτων), είχαν στραφεί κατά του 84χρονου αδελφού τους Σπύρου Καρνέση για υπεξαίρεση χρημάτων από το κοινό εταιρικό-οικογενειακό σχήμα.

Συγκεκριμένα στην αγωγή τους, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, κατηγορούσαν τον Σπύρο Καρνέση πως «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» πήρε από τους κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία μετέφερε σε μια δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

Κατά τους ενάγοντες πρόκειται για κεφάλαια τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από κοινού, μέσω των αδιανέμητων κερδών, από τις ναυτιλιακές δραστηριότητές τους. Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του Σπύρου Καρνέση υποστήριζαν στην αγωγή τους πως βάσει ιδιόγραφου συμφωνητικού τουλάχιστον τα 175 εκατ. δολάρια από τα επίμαχα κεφάλαια που πήρε ο εφοπλιστής τους ανήκαν. Από την πλευρά του ο εφοπλιστής υποστήριζε πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του.

Η ιστορία της οικογενειακής διαμάχης

Οι δύο αδελφές Καρνέση και ο Αντώνης Βλασσάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους συνεργασία με τον Σπύρο Καρνέση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στην αγωγή τους υπογραμμίζουν πως οι βασικοί όροι της εταιρικής σχέσης έχουν αποτυπωθεί εγγράφως. Όσον αφορά στους ρόλους, η Δέσποινα Καρνέση, ανέλαβε τη νομική υποστήριξη του ναυτιλιακού ομίλου, ο σύζυγός της Αντώνης Βλασσάκης ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι, η Μαρία Καρνέση ανέλαβε τα οικονομικά και ο Σπύρος Καρνέσης επέβλεπε το operation και το finance,  αποτελώντας επί της ουσίας και το πρόσωπο του ομίλου.

«Δημιουργήσαμε μεταξύ άλλων κοινών επιχειρήσεων, και έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιρειών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η δική μας εταιρέία European Product Carriers, εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Γλυφάδα», αναφέρουν και συνεχίζουν:

Έχοντας εκμεταλλευτεί εμπορικά όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ποντοπόρα πλοία (αρχικώς φορτηγά και στη συνέχεια τάνκερ) μέσω πλοιοκτητριών εταιρειών που είχαμε και έχουμε συστήσει. Από την πολυετή αυτή συνεργασία μας προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάναμε μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) έκαστος εξ ημών. Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τελική μεταξύ μας εκκαθάριση, δηλαδή πόσα χρήματα έχει λάβει ο κάθε εταίρος και πόσα ακόμη δικαιούται να λάβει ή να επιστρέφει. Ενώ τα περισσότερα των κερδών τα επενδύαμε στην αγορά νέων πλοίων, με τη σύσταση νέων πλοιοκτητριών εταιρειών ή άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων καθώς και λοιπών εταιρειών».

Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως VLCC και μεγάλα φορτηγά VLOC / Capesize. Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται  ένα στόλο περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers Ltd. Ο στόλος αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes, τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, αλλά και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά.

Οι αποφάσεις που οδήγησαν στη ρήξη

Η κατάσταση, βάσει όσων αναφέρονται στην αγωγή, περιπλέκονται ύστερα από μια απόφαση όλων των εμπλεκόμενων στις 21 Μαΐου του 1994. Οι αποφάσεις, που κατά τους ενάγοντες αποτυπώθηκαν σε ένα κείμενο με την υπογραφή του Σπύρου Καρνέση, προέβλεπαν την ρύθμιση των διοικητικών ρόλων του καθενός στη διαχειρίστρια εταιρεία European Navigation, αλλά και την οριοθέτηση στη διανομή μερισμάτων στο 38% των καθαρών κερδών.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνται στην αγωγής τους, ο Σπύρος Καρνέσης θα είχε τα 10/38, από 5/38 θα λάμβανε η κάθε μία από τις δύο αδελφές και τα 3/38 ο γαμπρός του εφοπλιστή. Τα υπόλοιπα των μερισμάτων πήγαιναν στην άλλη αδελφή, σε πρόσωπα της οικογένειας που δεν βρίσκονται πιά εν ζωή, καθώς και σε εργαζόμενους. Μεταγενέστερα τα σε αποθεματοποίηση διαθέσιμα ανέβηκαν στο 72% των καθαρών κερδών. Και υπό τις συνθήκες αυτές το μερίδιο του Σπύρου Καρνέση ανέβηκε στο 43,48% και των τριών υπολοίπων στο 56,52%.

Ακολούθως οι εμπλεκόμενοι έλαβαν μια ακόμη επίμαχη απόφαση που προκάλεσε τη σύγκρουση. «Τα κέρδη», ανέφεραν στην αγωγή τους, «αρχικώς τα διατηρούσαμε σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπεράκτιων πλοιοκτητριών εταιρειών. Στη συνέχεια όμως (σταδιακά από το 2013- 2014) προτιμήσαμε τα κέρδη αυτά μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ναυτιλιακών μας εταιρειών (δηλαδή των πλοιοκτητριών) να διατηρούνται ως επί το πλείστον στους τραπεζικούς λογαριασμούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Και επί αυτών των κερδών έκαστος εξ ημών είχε κατά τη συμφωνία μας δικαίωμα να κάνει έναντι ανάληψη κερδών όποτε το επιθυμούσε.»

[…] «Όταν μεταγενέστερα απαιτήθηκε από το νόμο για τη διαφάνεια των εισοδημάτων των πλοιοκτητών (αποφυγή ξεπλύματος χρήματος ή χρηματοδότησης τρομοκρατών κ.λπ.) η ονομαστικοποίηση των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιρειών του ομίλου μας,  τις μεταφέραμε, για διευκόλυνσή μας, στο όνομα του αντίδικου (σ.σ. Σπύρου Καρνέση). Αφού ο αντίδικος κυρίως φαινόταν προς τους τρίτους, π.χ. τράπεζες, και του είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη». «Για τον λόγο αυτόν στις 21 Απριλίου 2022 ο αντίδικος προβαίνει στη σύσταση μίας νέας υπεράκτιας εταιρείας. Με την επωνυμία NAEK FINANCE Inc που έχει φερόμενη καταστατική έδρα στη Μονρόβια Λιβερίας».

Η  μεταφορά ποσών έως τα τέλη του 2022 συνολικού ύψους 325,519 εκατ. δολαρίων και η ιδιοποίησή τους από τον Σπύρο Καρνέση ήταν και αυτή που πυροδότησε τη σύγκρουση μεταξύ των εμπλεκόμενων μελών της οικογένειας.  

Η περιουσία του ναυτιλιακού ομίλου

Ο ναυτιλιακός όμιλος διαθέτει σύμφωνα με πληροφορίες 19 πλοία, ενώ στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας, που σημειώθηκε το σημερινό μακελειό, απασχολούνται περίπου 45 άτομα. Οι δε μισθοδοτούμενοι ναυτικοί ανέρχονται στους 350. Στα περιουσιακά στοιχεία προστίθενται και ακίνητα αλλά και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα ο Σπύρος Καρνέσης εμφανίζεται ως ο βασικός μέτοχος, με ποσοστό 63,8%, στην εισηγμένη ενεργειακή εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ, η αξία της οποίας ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διαμάχη με τον Μ. Εμπειρίκο για τις «ελληνικές Μαλδίβες»

Ο Σπύρος Καρνέσης είχε και άλλη μια μεγάλη δικαστική διαμάχη με τον εφοπλιστή Μάρη Εμπειρίκο για την ιδιοκτησιακή ταυτότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών, των ελληνικών Μαλδίβων, όπως συχνά αποκαλούνται τα 10 νησάκια που βρίσκονται απέναντι από Μαρμάρι της Εύβοιας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μακελειό στη Γλυφάδα: Αυτός είναι ο Αιγύπτιος δράστης της επίθεσης στη ναυτιλιακή εταιρεία
Πώς μπορούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να ανατινάξουν τα σχέδια του Μητσοτάκη
Chevron Right