Καθώς ο καύσωνας συνεχίζεται, οι Αθηναίοι αναζητούν μερικές στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης στις κοντινές παραλίες.
Όπως έχουμε δει, όμως, η τιμή της ξαπλώστρας έχει φέτος ξεφύγει και πολλοί είναι οι Έλληνες που δε μπορούν να διαθέσουν τα υπέρογκα πλέον ποσά που ζητούν οι καταστηματάρχες.
Τα καλά νέα είναι ότι το καλοκαίρι του 2024 στη λίστα των ελεύθερων ακρογιαλιών, χωρίς beach bar, δυνατή μουσική και ακριβές ξαπλώστρες, προστέθηκε μια ακόμη αγαπημένη παραλία της Αττικής.
Η παραλία Χάρακας
Λίγο πριν το Σούνιο και μόλις 50 περίπου λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένας παραδοσιακός οικισμός, δίπλα στον οποίο βρίσκεται η μαγευτική παραλία του Χάρακα.
Η παραλία Χάρακας είναι στρωμένη με χρυσαφένια αφράτη άμμο και προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα στην καταπράσινη νησίδα του Πατρόκλου.
Πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες και απλωμένες παραλίες στην ακτογραμμή της Αττικής, η οποία ωστόσο συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος κόσμου, λόγω της ομορφιάς της και της καθαρότητας των νερών της.
Αν και πλέον στην παραλία δε λειτουργεί κάποιο beach bar, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν καταστήματα από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα, ενώ θα βρείτε και μερικά ωραιότατα ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.
Τα καταγάλανα νερά του Χάρακα είναι ιδανικά για παιδικά παιχνίδια, καθώς είναι αρκετά ρηχά και στην τοποθεσία δεν υπάρχουν επικίνδυνα βράχια.
Πανοραμικά πλάνα από την παραλία Χάρακας:
Το «μυστικό» του Χάρακα
Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το πανέμορφο νησάκι «Πάτροκλο» (ή αλλιώς «Γαϊδουρονήσι»), ωστόσο ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν την τραγική ιστορία του.
Πρόκειται για μια ακατοίκητη, καταπράσινη νησίδα, που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το Σούνιο και 850 μέτρα από την ακτή, με τα κρυστάλλινα νερά και την άγρια ομορφιά του να μαγεύουν τους επισκέπτες. Έχει έκταση περίπου 2.800 στρέμματα, ύψος 240 μέτρα και υπάγεται στο Δήμο Λαυρεωτικής, αν και είναι ακατοίκητο.
Η τοποθεσία αυτή έχει, επίσης, ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στον Πάτροκλο διασώζονται ακόμα ερείπια από την Ελληνιστική εποχή, ενώ εκεί συνέβη και ένα μεγάλο ναυάγιο που έμεινε στην ιστορία ως ο «Τιτανικός της Ελλάδας».
Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στην «Ελλάδος Περιήγησις», η νησίδα πήρε το όνομά της από τον ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου, Πάτροκλο.
Ο ίδιος είχε επιλέξει αυτό το νησί για να στήσει το στρατόπεδό του, κατά τη διάρκεια του Χρεμωνίδειου πολέμου, τον 3ο αιώνα π.Χ. Τότε, ο Πτολεμαίος είχε στείλει στην περιοχή το στόλο του, προκειμένου να βοηθήσει τους Αθηναίους, που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο τις επιδρομές του Αντιγόνου.
Περισσότερα από 2.000 χρόνια αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1944, η τοποθεσία σημαδεύτηκε εκ νέου από τον θάνατο, όταν το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» ναυάγησε στις ακτές του Πατρόκλου.
Το πλοίο αυτό είχαν επιτάξει τότε οι Γερμανοί κατακτητές των Δωδεκανήσων, προκειμένου να μεταφέρουν περίπου 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους από τη Ρόδο στον Πειραιά.