Το εγχείρημα φέρει τη «σφραγίδα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, που, με τα μεθοδικά βήματα των μελών του, κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας στον οικισμό Κόμπελο, στο Φανάρι του δήμου Μουζακίου.
Το εργοστάσιο «καθετοποιημένης» παραγωγής στέβιας (χωράφι - μεταποίηση - διανομή) αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες.
Η στέβια, το φυσικό γλυκαντικό με τις μηδέν θερμίδες, που (δικαίως) αποκαλείται από πολλούς «η ζάχαρη του μέλλοντος», κερδίζει συνεχώς έδαφος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά γλυκαντικών ουσιών, αρχίζει να κατακτά σιγά σιγά σημαντικό μερίδιο στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ η καλλιέργειά της «υπόσχεται» κέρδη για τους παραγωγούς.
Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού.
Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρντ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας.
Η προέλευση
Η στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη και έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται λοιπόν ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από τη ζάχαρη.
Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής, που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.
Η αξία της στέβιας είναι σημαντική, καθώς μπορεί να γίνει βιομηχανική εκμετάλλευσή της, αλλά ακόμη και οικιακή παραγωγή. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια, αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά. Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη, χάρη στη μεγάλη γλυκαντική της δύναμη, οπότε ουσιαστικά δεν προσθέτει θερμίδες στο σκεύασμα ή στο αφέψημα στο οποίο προστίθεται.
Στέβια δια πάσα νόσον
Η στέβια έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.
Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διάφορων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και στην πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.