Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13 Μαΐου οι Έβδομοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων «Ρήσεις και Αντι–Ρήσεις», στα Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου στα Γλυκά Νερά, σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό–Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυκών Νερών – Παιανίας.
Οι αγώνες συνδιοργανώθηκαν από τα εξής 14 σχολεία υπό την έγκριση και εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την έγκριση του Ι.Ε.Π. (κατ’ αλφαβητική σειρά):
- 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
- 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών
- 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου
- Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού
- Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο
- Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου
- Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα
- Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή
- Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου
- Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ν. Ζαγοριανάκου
- Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά
- Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
- Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
- Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
Στους φετινούς ρητορικούς αγώνες έλαβαν μέρος συνολικά 36 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία—αφενός 29 σχολεία εντός Αττικής διά ζώσης και αφετέρου 6 επιπρόσθετα σχολεία εκτός Αττικής και ένα ακόμη σχολείο εκτός Ελλάδος διά διαδικτυακών συνδέσεων μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα των Εκπαιδευτηρίων Ν. Ζαγοριανάκου —και συμμετείχαν συνολικά 200 μαθητές/τριες, που συναθροίστηκαν για να διαγωνιστούν στα ρητορικά αγωνίσματα των Διττών Λόγων, της Εκφραστικής Ανάγνωσης και του Αυθόρμητου Λόγου.
Τις βραβεύσεις των καλύτερων ομιλητών/τριών από την 7μελή Οργανωτική Επιτροπή (επόμενη σελίδα) σε αυτά τρία αγωνίσματα, ακολούθησε η ανάδειξη των πέντε καλύτερων έργων που εξετέθησαν και κόσμησαν το σχολείο φιλοξενίας (Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου) στο πλαίσιο διαγωνισμού αφίσας των «Ρήσεων και Αντι–Ρήσεων» με συνολικά τριάντα συμμετοχές.
Την 10μελή Επιστημονική Επιτροπή, που πλαισίωσε τους αγώνες, την συναποτέλεσαν καθηγητές, συγγραφείς, διδάκτορες, κριτικοί λογοτεχνίας και σκηνοθέτες.
Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής:
- ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Καθηγήτρια Διδακτικής της Λογοτεχνίας, ΕΚΠΑ.
- ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Nicosia και επισκέπτης καθηγητής Ιόνιου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά.
- ΚΑΡΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Ρητορικής, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ.
- ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΝΕΝΑ, Κριτικός λογοτεχνίας, Συγγραφέας, Δ.Φ.
- ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Δρ. Φιλολογίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Δ΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, PhD. Eκπαιδευτικής Aξιολόγησης, φιλόλογος.
- ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Διδάκτωρ φιλολογίας, τ. Σχολικός Σύμβουλος.
- ΤΖΑΜΑΡΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ, Σκηνοθέτης – ΕΕΠ ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ).
- ΤΣΕΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Δρ. Παιδαγωγικής-Δρ. Θεολογίας, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων Β΄ Αθήνας.
- ΤΣΕΝΕ ΛΗΔΑ, PhD, Διδάσκουσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιδρύτρια Athens Comics Library.
Μέλη Οργανωτικής Επιτροπής:
- ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου)
- ΓΡΗΓΟΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου)
- ΔΡΥΛΛΗ ΚΟΡΙΝΑ (Εκπαιδευτήρια Δούκα)
- ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ (Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά)
- ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών)
- ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων)
- ΠΟΡΦΥΡΗ ΖΩΗ (5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου)
Ευχαριστούμε θερμά την υφυπουργό Τουρισμού, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κύριο Διονύση Αναστασόπουλο και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κύριο Ανδρέα Μαρίνο, αλλά και όλους τους καλεσμένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους στο πλαίσιο αυτού του ρητορικού εγχειρήματος.
Με συναπόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής και του Φιλολογικού Τομέα των Εκπαιδευτηρίων Ν. Ζαγοριανάκου η ημέρα διεξαγωγής των Ζ΄ Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων «Ρήσεις και Αντι – Ρήσεις» ήταν αφιερωμένη στον ιδρυτή του σχολείου μας αείμνηστο Νικόλαο Ζαγοριανάκο, φίλο του λόγου και μαχητή της μεταλαμπάδευσης της ελληνικής γλώσσης.