Πέθανε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, γιος του Σπύρου Μαρκεζίνη, μετά από μακροχρόνια μάχη με σοβαρή ασθένεια. Την είδηση έκανε γνωστή ο ομότιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής στο King’s College London, Νίκανδρος Μπούρας.
Ο διενθής νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Ελαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα.
Μετά το 2008 ήταν φίλος με τον Χρήστο Λαπράκη και τον Γιώργο Μπόμπολα, οι οποίοι του φιλοξενούσαν τα βιβλία του, τα άρθρα και τις διαλέξεις του.
Κατά την κρίση του 2009 ήταν ένα από τα πιθανά ονόματα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και θα μπορούσε να έχει ενεργό πολιτικό ρόλο, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Τι έλεγε για την Τουρκία και την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ
Ο εκλιπών είχε τιμήσει με την παρουσία του την εκπομπή «Αντιθέσεις» δύο φορές σε δύο συνεντεύξεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση για την πολιτική, γεωπολιτική αλλά και την ανάλυση του πάνω στα Εθνικά Θέματα.
Το 2012, σε μία από αυτές είχε αναφερθεί στην Τουρκία και – μεταξύ άλλων – στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ: «Πιστεύω ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να είναι και να παραμένουν καλές, να είναι ισχυρές και να γίνονται ισχυρότερες.
Εκείνο το οποίο δεν δέχομαι, είναι ότι η πολιτική του 1999 της Ευρωπαϊκής εξέλιξης της Τουρκίας είναι πειστική τώρα. Το 1999 ήταν πολύ καλή ιδέα διότι παραμέριζε την κριτική που μας ασκούσε η Ευρώπη και εμείς απαντούσαμε πως «δεν είμαστε εναντίον, αν θέλετε εσείς να το καθυστερήσετε, κάντε το μόνοι σας».
Ήταν εξαιρετικά ευφυής κίνηση, γιατί μας επέτρεψε πολύ εντέχνως να βάλουμε την Κύπρο στην ΕΕ», είχε δηλώσει ο κ. Μαρκεζίνης.
Τα έργα του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και κινεζικά. Είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, της Ολλανδικής και της Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Από το 1997 φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel), ενώ από το 2000 είναι Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρώτου Προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού (Cour de Cassation). Από το 2007 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».