Μόνο με μία «επιχειρησιακή υπέρβαση» θα μπορούσε να ανακοπεί το μέτωπο της φωτιάς στον Βαρνάβα, πριν το μέτωπο «ανοίξει», γίνει ανεξέλεγκτο και φτάσει μέχρι τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.
Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του iEidiseis στην περιοχή και τις μαρτυρίες των κατοίκων. Γυναίκα που ζει πολύ κοντά στο σημείο έναρξης της φωτιάς (στην οδό Αμάλθειας) κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο την πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής της. Όπως φαίνεται από τη σχετική φωτογραφία, στις 15.08 η φωτιά ακόμα δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση. Δεν έχει φτάσει στο ρέμα, ωστόσο, οι καπνοί είναι απολύτως ορατοί. Αμέσως έστειλε τη φωτογραφία στους δικούς της ανθρώπους για να καταλάβουν που είναι ο καπνός και να κινητοποιηθούν.
Ακριβώς 15 λεπτά μετά, στις 15.23, τραβάει ξανά βίντεο και το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Οι καπνοί έχουν γιγαντώσει και η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της οικογένειάς της και του πατέρα της. Λίγη ώρα αργότερα το σπίτι του πατέρα της γίνεται στάχτη και το δικό της σώζεται χάρη σε κάποιες ηρωικές προσπάθειες.
Οι κάτοικοι του Βαρνάβα γνωρίζουν από πυρκαγιές και ήξεραν ότι εάν το πύρινο μέτωπο περάσει το ρέμα, τότε τα πράγματα θα τεθούν εκτός ελέγχου. Ο αέρας ήταν φοβερά δυνατός, ενώ οι κηλιδώσεις «άπλωναν» τις φλόγες δεξιά και αριστερά. Όπως λένε άνθρωποι της περιοχής, με τέτοιο καιρό μόνο με μία «επιχειρησιακή υπέρβαση» θα σωζόταν η κατάσταση. Δηλαδή με το άμεσο στήσιμο μιας δυνατής «γραμμής άμυνας» στην περιοχή του ρέματος και με διαδοχικές ρίψεις νερού από αέρος. Χωρίς ισχυρά αναχώματα στο «σημείο-μηδέν», κατά την πρώτη ώρα εξέλιξης της φωτιάς, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η φωτιά.
Ο Στασινός Στασινόπουλος είναι ο κάτοικος του Βαρνάβα που έζησε την πυρκαγιά από τα πρώτα λεπτά μέχρι την εξέλιξή της. Περιγράφει στο ieidiseis πως έγιναν όλα, αρχίζοντας από την οδό Αμάλθειας από όπου ξεκίνησαν όλα.
«Η φωτιά ξεκίνησε από το χωράφι της οδού Αμάλθειας. Το πρώτο όχημα μπήκε μέσα σε λίγα λεπτά μέσα στο χωράφι. Μετά τα πυροσβεστικά έκαναν τον κύκλο για να πάνε από τον κάτω δρόμο και να πιάσουνε τη φωτιά. Ωστόσο, η φωτιά είχε ήδη περάσει προς τα κάτω, είχε φτάσει δηλαδή στη χαράδρα και προχωρούσε προς το ρέμα. Το πρώτο ελικόπτερο ήρθε επίσης αμέσως. Η ρίψη δεν έκανε κάτι. Αυτό το κομμάτι θα καιγόταν σε κάθε περίπτωση. Δε σωζόταν. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να έρθουν γρήγορα τα αεροπλάνα, γιατί τα αεροπλάνα -μετά τις πρώτες δύο ρίψεις των ελικοπτέρων- άργησαν να έρθουν (το πρώτο αεροπλάνο ήρθε μετά από περίπου μία ώρα, μπορεί και παραπάνω), εάν είχαν έρθει γρήγορα και είχε στηθεί γραμμή άμυνας στο ρέμα μόνο τότε θα μπορούσε να έχει ανακοπεί η φωτιά. Είπα εγώ, όπως και άλλοι κάτοικοι, στους πυροσβέστες να πάνε στην άκρη του ρέματος, εκεί υπάρχει δρόμος. Αν υπήρχαν εδώ πυροσβεστικά μέσα στο ρέμα, από όπου περνάει δρόμος, ίσως να υπήρχε πιθανότητα να έχει ανακοπεί η φωτιά. Δεν είμαι πυροσβέστης αλλά ίσως κάτι να γινότανε διαφορετικό».
Κάτοικοι του Βαρνάβα τονίζουν ότι υπήρχε πρόβλημα και με τα ακαθάριστα οικόπεδα: «Όπου υπήρχε καθαρισμένο οικόπεδο δεν έπιανε φωτιά. Ή εάν έπιανε με ένα λάστιχο την έσβηνες. Με τα ακαθάριστα γινόταν το ακριβώς αντίθετο».
Ο Παναγιώτης, κάτοικος της περιοχής, ζει εδώ και δύο χρόνια στον Βαρνάβα. Το σπίτι του δεν «έβλεπε» προς το σημείο έναρξης της φωτιάς, ωστόσο, είναι σε πολύ κοντινή απόσταση:
«Μετά τη φωτιά μιλήσαμε με τον παλιό ιδιοκτήτη του σπιτιού και του είπαμε ότι ένας γείτονάς μας λέει ότι έγινε βραχυκύκλωμα στα καλώδια της κολώνας ηλεκτροδότησης. Ο παλιός ιδιοκτήτης -που ζούσε 20 χρόνια εδώ- μας είπε ότι και στο παρελθόν είχε πιάσει φωτιά με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή. Το πρόβλημα στον Βαρνάβα είναι γνωστό, εμείς όταν ήρθαμε εδώ ακούσαμε για ένα σχέδιο υπογειοποίησης των καλωδίων για να γλιτώσουμε από τις φωτιές. Από εκεί και πέρα εγώ μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το πρώτο πυροσβεστικό ελικόπτερο ήρθε μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Όταν καταλάβαμε τη φωτιά ήταν μία μικρή εστία σε ένα οικόπεδο. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στο χωριό».