Με μία αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε το Μουσείο Ακρόπολης στον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης.
«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Οι κατηγορίες του Σούνακ κατά Μητσοτάκη για «μεγαλομανία» και η απάντηση της Αθήνας
Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «μεγαλομανία» και «αθέτηση διαβεβαιώσεων» με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα εξαπέλυσε χθες, Τετάρτη (29/11) ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και μάλιστα από το βήμα της βρετανικής βουλής.
Ειδικότερα, η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για την ακύρωσης της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη ξεκίνησε μετά από τις επικρίσεις του ηγέτη των Εργατικών Κρι Στάρμερ, ο οποίος είπε: «Αφήστε το Βρετανικό Μουσείο. Ο πρωθυπουργός είναι που τα έχει χαμένα (σ.σ Lost his Marbles). Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ. Ένας οικονομικός σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την συνάντηση την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», είπε.
Απαντώντας στον Στάρμερ, σύμφωνα με το Sky News, ο Σούνακ επέμεινε στη στάση του, λέγοντας:
«Φυσικά, είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή, μάλιστα, η ενίσχυση της ασφάλειάς μας.
Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, δεν θα ήταν πρέπον.
Επιπλέον, όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα δόθηκαν από αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».
«Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει», ήταν η απάντηση πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, μετά τα όσα είπε εκείνος στο κοινοβούλιο της χώρας του.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (29/11), κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το εξής: «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει».
Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου» και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».