Πριν πλημμυρίσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ εξωτικά καλούδια τις παραμονές των γιορτών και τα ζαχαροπλαστεία γεμίζουν γιορτινές σπεσιαλιτέ όλων των ειδών, η βασιλόπιτα στα σπίτια ήταν ευθύνη της «νοικοκυράς». Η γεύση της έχει εγγραφεί στη μνήμη μας, με νότες από πορτοκάλι, και την αναζητούμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Χωρίς περιττά φτιασίδια, αυτή είναι η συνταγή της βασιλόπιτας που επιθυμούμε όλοι να γευτούμε με τον καφέ μας την Πρωτοχρονιά και τις ημέρες που ακολουθούν.
Υλικά
- 1 πακέτο βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη (225 γρ. + 25 γρ. για το άλειμμα του ταψιού)
- ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 6 αβγά
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ζάχαρη άχνη για τον στολισμό
Εκτέλεση
- Σε δύο μπολ ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Χτυπάμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τ ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το κονιάκ και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
- Με το μοτέρ αναμμένο σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 ή 4 δόσεις.
- Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα 0θα χρειαστεί να προσθέσουμε μια πρέζα αλάτι.
- Όταν η μαρέγκα αποκτήσει σύσταση σαν σαντιγί τότε με μια σπάτουλα τη μεταφέρουμε σε δόσεις στο μπολ με τη ζύμη και αναδεύουμε με προσοχή. Σκοπός μας είναι να μην «ξεφουσκώσει» η μαρέγκα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί -αν χρησιμοποιήσουμε ταψί με αποσπώμενο πάτο, καλό θα είναι να το «φοδράρουμε» με αντικολλητικό χαρτί για να αποφύγουμε ενδεχόμενα ατυχήματα- και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.