Ακόμη ένα δελφίνι βρέθηκε νεκρό σε ακτή στο βόρειο Αιγαίο, λίγες ημέρες μετά την εύρεση του πρώτου σε παραλία στη Σάμο.
Την είδηση και για τα δύο νεκρά θηλαστικά έκανε γνωστή η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» μέσω ανακοίνωσής της στο Facebook.
Σε σημερινή ανάρτηση της η οργάνωση αναφέρει πως βρέθηκε και δεύτερο δελφίνι νεκρό στην ίδια περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες κατέληξε το πρώτο δελφίνι. Και αυτό φέρει σημάδια ηθελημένης θανάτωσης.
Όσον αφορά στο πρώτο δελφίνι, η οργάνωση είχε αναφέρει πως το θηλαστικό είχε εντοπιστεί με κομμένη την ουρά και σημάδια από αιχμηρό αντικείμενο σε όλο του το σώμα.
Δείτε την ανάρτηση:
«Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε στο ανοιχτό πέλαγος δεύτερο νεκρό ζωνοδέλφινο, στην ίδια περιοχή όπου τις προημέρες ημέρες κατέληξε το θανατωμένο δελφίνι με κομμενη ουρα και τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο. Και το δεύτερο δελφίνι φέρει εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης.
Τα σκάφη δραστηριοποιούνται καθημερινά στην περιοχή, για τη μελέτη και την καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και για τον εντοπισμό και άλλων θανατωμένων δελφινιών – σε αυτή την εκτεταμένη θαλάσσια έκταση και ακτογραμμή.
Κύριο μέλημά μας είναι η καθημερινή υπεράσπιση των θαλασσών μας και των σπάνιων ειδών που ζουν σε αυτές».
Η πρώτη ανάρτηση:
«Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών. Η ουρά του δελφινιού ήταν κομμένη και ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο – γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση του.
Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχο περιστατικό στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη – μηχανότρατες– τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο σκάφος, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα συνεχίζουμε την παρατήρηση στις ακτές με στόχο τον εντοπισμό άλλων δελφινιών που είναι πιθανό να έχουν εκβραστεί, δεδομένου ότι στα περιστατικά θανατώσεων και ακρωτηριασμών συχνά εντοπίζουμε περισσότερα από ένα δελφίνια».