Ελλάδα

Νέος σεισμός τώρα στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέος σεισμός στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά τη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ.

Σεισμός σημειώθηκε ξανά στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά τα 5,1 ρίχτερ που «ταρακούνησαν» όλο το νησί το βράδυ της Πέμπτης (18/5). Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε ένταση 3,4 ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη προκαταρκτική λύση.

Ο σεισμός εκτιμάται ότι είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 14 χιλιόμετρα ΝΑ των Καλών Λιμένων Ηρακλείου Κρήτης.

σεισμος τωρα, σεισμος κρητη, σεισμος ηρακλειο, σεισμος σημερα

Για τον νέο σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης, δεν υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα αναφορές για ζημιές.

Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κρήτη: Χρειάζονται μέτρα προστασίας

Στον δυνατό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους του Ηρακλείου της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης 18/5, αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία», τονίζοντας ότι χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών.

Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

σεισμος τωρα, σεισμος, ριχτερ, Ηρακλειο, Κρητη, Γερασιμος Παπαδοπουλος, Παπαδοπουλος, σεισμολογος

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

σεισμος τωρα, σεισμος, ριχτερ, Ηρακλειο, Κρητη

Επιφύλαξη Τσελέντη για σεισμό στην Κρήτη: Μπορεί να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη

Για τον σεισμό στην Κρήτη που ανησύχησε αρκετούς κατοίκους του νησιού τοποθετήθηκε δημόσια ο Άκης Τσελέντης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσελέντης εξηγεί πως «αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή – Δύση.
Προσθέτει πως κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο.

Διευκρινίζει ακόμα πως «ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγω της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί».

Επιπρόσθετα, ο Άκης Τσελέντης λέει πως «Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε».

«Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς. ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ», αναφέρει.

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/6188348951231209

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σεισμός στην Κρήτη: Επιφύλαξη Τσελέντη, μπορεί να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη
Σεισμός στην Κρήτη: Έκτακτο sms στους κατοίκους του Ηρακλείου - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Chevron Right