Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά 2024, η οποία αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για εκδρομή σε έναν από τους πανέμορφους προορισμούς της Ελλάδας.
Καθώς φέτος η πρωτοχρονιά πέφτει Δευτέρα, αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ευκαιρία για μια απόδραση τριών (ή και περισσότερων, εάν πάρετε άδεια) ημερών.
Παρακάτω θα δείτε τους ομορφότερους προορισμούς για την εορταστική περίοδο, με τα πιο ξεχωριστά έθιμα στην Ελλάδα.
Τα κάλαντα με φωτιές – Καβάλα
Στην Καβάλα υπάρχει ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο που επιβιώνει από την εποχή της Τουρκοκρατίας: τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες τη νέα χρονιά, συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και ψέλνουν τα κάλαντα.
Με το που ο δείκτης δείξει δώδεκα, ξεκινά το παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά. Σε άλλες περιοχές της Καβάλας, το μικρότερο μέλος της οικογένειας μεταφέρει μια πέτρα στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο και γερή η οικογένεια, ενώ τα μικρότερα παιδιά κάνουν «ποδαρικό» σε όλα τα σπίτια του κάθε οικισμού, μπαίνοντας με το δεξί. Για την καλή τύχη που φέρνουν, ανταμείβονται από τους ιδιοκτήτες με δώρα και γλυκά.
Το σκόρπισμα των φύλλων – Θάσος
Στη Θάσο την πρωτοχρονιά τηρείται ένα πολύ παλιό έθιμο κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι κάθονται γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ’ αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Ανατολική Μακεδονία – Οι «Μωμόγεροι»
Με ρίζες από τον Πόντο, οι «Μωμόγεροι» αναβιώνουν κάθε χρόνο στους Σιταγρούς και στα Πλατανιά της Δράμας. Πρόκειται για ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, όπου οι πρωταγωνιστές μιμούνται γεροντικά πρόσωπα (εξ΄ου και η ετυμολογία της λέξης «μωμόγερος» από τις λέξεις μίμος + γέρος).
Με ρίζες από τον Πόντο, οι Μωμόγεροι αναβιώνουν κάθε χρόνο στους Σιταγρούς και στην Πλατανιά της Δράμας, αλλά και σε διάφορα άλλα χωριά. Το έθιμο των Μωμόγερων θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, λόγω της ομοιότητάς του με τον διθύραμβο.
Πελοπόννησος – Το σπασμένο ρόδι
Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, με το που οι αλλάξει ο χρόνος, οι κάτοικοι πετούν ένα ρόδι στην εξώπορτα του σπιτιού τους με δύναμη, έτσι ώστε να σπάσει. Το ρόδι συμβολίζει την αφθονία, την καλή τύχη και την γονιμότητα και σπάει στην πόρτα του σπιτιού ώστε να τα φέρει όλα δεξιά και καλότυχα σύμφωνα με την παράδοση.
Υπάρχει βέβαια και παραλλαγή όπου το πρωί της Πρωτοχρονιάς η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης έχει στην τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει και επιστρέφοντας στο σπίτι, το σπάει για να φέρει την ευλογία στο σπιτικό του.