«Η 22η Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μια ημέρα δικαιοσύνης. Είναι η ημέρα που τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5.5 χρόνια και 2 ημέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, ανάλογα και δίκαια, σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, σύμφωνα με την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ενόχους για εγκληματική οργάνωση» δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο μετά τη λήξη της τελευταίας σημερινής συνεδρίασης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπετρα», συμπληρώνοντας, «η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και της προσπάθειας παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορούμενους και φυσικά δεν μάσησε τις παιδιάστικες δικαιολογίες».
«Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο συνήγορος, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους, για την οποία ήταν αναρμόδιο το ποινικό δικαστήριο που μόλις ολοκληρώθηκε, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. «Θυμίζουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή ακόμα εκκρεμότητα την οποία το δικαστήριο αυτό δεν ήταν αρμόδιο να λύσει, γιατί είναι πλέον η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μιας νέας χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής στα αστικά δικαστήρια» επισήμανε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, καταλήγοντας «αυτό περιμένουμε να κάνουν ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δείχνοντας τη συνέπεια τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους πλέον στην πράξη».
«Ημέρα νίκης και ημέρα δικαίωσης» χαρακτήρισε την 22η Οκτωβρίου και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, σε δηλώσεις έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Είναι μια μέρα που μπορεί να κλαίμε, αλλά κλαίμε από τη χαρά μας. Είναι μέρα δικαίωσης. Στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και οι αντιφασιστικές που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κουμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματο τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους, συνδικαλιστές και κομμουνιστές» είπε ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, σχολιάζοντας αιχμηρά «σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση».
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Καμπαγιάννης είπε «εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη και ζητάμε να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανικούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».
Για την Μάγδα Φύσσα, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, συγκινημένος, δήλωσε «απέναντι στην Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον και αυτό το χρέος θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση».
Επαναλαμβάνοντας το αίτημα που είχε ήδη διατυπώσει ο συνάδελφος του Κώστας Παπαδάκης, και ο Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «τα θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και έχουν το δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπιστεί αυτό το αίτημά τους».
Κλείνοντας, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων αφιέρωσε τη νίκη «στους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή», σημειώνοντας, «Εάν δεν το είχαν κάνει, η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική».
Δικηγόροι ΠΑΜΕ: Δικαίωση για τα θύματα και για το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού
«Δικαίωση για τα θύματα» αλλά και για την «αίσθηση δικαίου» του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που είχαν δεχτεί επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, Μάνος Μαλαγάρης. «Η απόφαση του δικαστηρίου με την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων αναστολών των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, παρά και την προκλητική πρόταση της κ. εισαγγελέα, ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν και στη διαρκή εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής» υπογράμμισε ο κ. Μαλαγάρης. Ο συνήγορος επεισήμανε ότι «παρά τις χαμηλές ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν σε αρκετούς από τους κατηγορούμενους, το γεγονός ότι σήμερα οδηγούνται στη φυλακή αποτελεί μια δικαίωση για τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής και αποτυπώνει την αίσθηση δικαίου για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας», συμπληρώνοντας, όμως, χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός καθώς οι συνθήκες που γεννούν και εκτρέφουν τέτοιου είδους ναζιστικά, εγκληματικά μορφώματα είναι παρούσες και σήμερα».
Για «απόφαση με διεθνή αντίκτυπο» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, σημειώνονται ότι «είναι οδηγός για το διεθνές αντιφασιστικό κίνημα ενόψει τις ανερχόμενης δράσης των φασιστικών ναζιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο».
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Χάρης Στρατής, από την ίδια νομική ομάδα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η απόφαση «αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου και χρονοβόρου αγώνα πεντέμισι ετών κατά τον οποίο αποδείχθηκε με συντριπτικά στοιχεία τόσο η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και τα εγκλήματα στα οποία που η εφαρμογή της ιδεολογίας αυτής οδηγεί».
«Δικαίωση της Μάγδας και του Τάκη Φύσσα, του πατέρα του Σαζλαντ Λουκμάν, των θυμάτων της ΧΑ και των οικογενειών τους, που θα δουν τους ναζιστές χρυσαυγίτες στη φυλακή» συνιστά η απόφαση, σύμφωνα με τον συνήγορο.
Σχετικά με την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ο κ. Στρατής σχολίασε ότι «παρά τη μη ορθή, κατά τη γνώμη μας, μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ, η υπόθεση αυτή παραμένει μια από τις σπουδαιότερες του κατηγορητηρίου καθώς αποκάλυψε με τον πλέον καθαρό τρόπο την καθοδήγηση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής από την ηγεσία της, το μίσος της για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τη σχέση της ναζιστικής οργάνωσης με τους εργοδότες και τον βρώμικο συστημικό της ρόλο. Είναι έτσι πολύ σημαντικό που η υπόθεση αυτή παρέμεινε στο κάδρο της εγκληματικής οργάνωσης, με την καταδίκη των επικεφαλής της επίθεσης για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».
«Η Πολιτική Αγωγή όλα αυτά τα πεντέμισι χρόνια εργάστηκε με επιμονή και συλλογικότητα, αναμετρούμενη με ένα τεράστιο αποδεικτικό υλικό, χωρίς ωστόσο να έχει τη βοήθεια από όσους όλως όψιμα, κάτω από την πίεση ενός διογκούμενου λαϊκού κινήματος που ζητούσε την καταδίκη των ναζιστών, γέμισαν με αντιφασιστικό οίστρο και καταδίκαζαν το φασισμό. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της δίκης θάφτηκε από τα ΜΜΕ, με ελάχιστες έως μηδενικές αναφορές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Επίσης, παρά τις εκκλήσεις της Πολιτικής Αγωγής να διεξάγεται η δίκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εφετείου Αθηνών και οι εφέτες δικαστές να απασχολούνται αποκλειστικά με αυτήν, η δίκη είχε εξοριστεί στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και γινόταν μη επαρκής αριθμός συνεδριάσεων κατά μήνα, λόγω της απασχόλησης των Δικαστών και με άλλα καθήκοντα» επισήμανε ο συνήγορος του ΠΑΜΕ σχετικά με την πορεία της δίκης.
«Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν χωράει κανένας εφησυχασμός» υπογραμμίζει ο κ. Στρατής, θυμίζοντας τον στίχο «μα πάλι θε να απλώσει σα χολέρα- πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου- και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα- αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου» και συμπληρώνει: «Ο φασισμός παραμονεύει στο μάντρωμα μεταναστών στις Μόριες και στα άλλα στρατόπεδα- φυλακές και σε απόψεις δήθεν έγκριτων πολιτικών και δημοσιογράφων που ζητάν τη μεταφορά τους στα ξερονήσια και στους τόπους εξορίας. Επωάζεται στις πάνω πλατείες των αγανακτισμένων που ζητούν έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα. Δυναμώνει στην αστυνομική βία που στρέφεται κατά εργατών, φοιτητών, μαθητών, που χτυπά και συλλαμβάνει στο σωρό. Θρέφεται από τη λεγόμενη θεωρία των δυο άκρων, τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό. Θεριεύει ιδίως σε συνθήκες οξείας καπιταλιστικής κρίσης και μετατρέπεται σε μαντρόσκυλο του συστήματος και μπράβο των εργοδοτών». «Η πάλη έτσι κατά του φασισμού δεν μπορεί παρά να είναι και πάλη κατά του καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά και τον αξιοποιεί, πάλη για τη δημιουργία μιας ανώτερης κοινωνίας που θα καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και τις αντιθέσεις και τα τέρατα που αυτή γεννά, πάλη για το σοσιαλισμό. Έτσι, δεν χωράει καμία συμπόρευση με δυνάμεις που υπηρετούν το σύστημα αυτό και ανοίγουν το δρόμο στο φασισμό με την πολιτική τους» καταλήγει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
- Διαβάστε επίσης: Δικηγόροι οικογένειας Φύσσα: Ο αγώνας συνεχίζεται