Νέα καταγγελία για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ήρθε στο φως, με έναν νεαρό, πρώην τρόφιμο της ΜΚΟ, να διηγείται τις δυσκολίες που βίωσε τα χρόνια που φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού.
Μετά τον 19χρονο που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση, ολοένα και περισσότερα παιδιά μιλούν ανοιχτά για άσχημες καταστάσεις που αντιμετώπισαν στο Ίδρυμα.
Σοκάρει μάλιστα το γεγονός, ότι το αγόρι που έζησε στις δομές Κολωνού, Ιωαννίνων και Χίου, υποστηρίζει ότι ο ίδιος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από εργαζόμενο στη δομή, τον οποίο κατονόμασε, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι ο πατέρας Αντώνιος δεν επέτρεπε σε πολλά παιδιά να πάνε σχολείο. Όπως είπε μάλιστα, η Κιβωτός έκαιγε τα ρούχα που λάμβανε από τις δωρεές.
«Μπήκα στη δομή για ένα καλύτερο αύριο», είπε ο Παΐσιος (σσ αυτό είναι το όνομα που του έδωσαν όταν τον ξανά βάπτισα στη δομή, όπως είπε, παρά το ότι είχε ήδη χριστιανικό όνομα) μιλώντας στην εκπομπή «Live News».
Ο ίδιος εξήγησε ότι εκείνος και οι αδερφές του μπήκαν στη δομή όχι λόγω κακοποίησης, αλλά επειδή η οικογένειά τους αδυνατούσε να τους συντηρήσει οικονομικά.
«Γύρω στα 12 – 13 έτη μου, με βάφτισαν ξανά. Ενώ είχα ήδη όνομα μέχρι τότε, έλεγαν «σου έχουμε κρυμμένο όνομα, δε θα σου το πούμε», μέχρι να με βαφτίσουν. Μπήκα στη δομή του Κολωνού το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις αδερφές μου. Θυμάμαι είχα χαρεί πολύ γιατί είχα δει πολλά παιδιά και κάποια τα ήξερα από έξω».
Ήμουν ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα μέχρι που μου είπαν ότι θα πάω στα Γιάννενα», συνέχισε.
«Έφαγα πάρα πολύ ξύλο»
Όπως περιέγραψε ο Παΐσιος στη συνέχεια, στη δομή της Πωγωγιαννής έπεσε δέχτηκε ξυλοδαρμό από κάποιον παιδαγωγό, ονόματι «Πασχάλη».
«Πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος, και αρχίζανε και μου την έμπαιναν πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθιές και κλωτσιές. Αυτό το έλεγαν «συνέπεια».
Με έβαλαν να δουλέψω και δεν πήγαινα σχολείο. Ο Πασχάλης και η γυναίκα του ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί».
Μάλιστα, ο νεαρός αποκάλυψε ότι αυτά συνέβησαν εν γνώσει του πατέρα Αντωνίου. «Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Μια βδομάδα έγινε αυτό, μέχρι να με στείλουν στη Χίο.
Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγανα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρόνων.
«Καίγαμε τα ρούχα από τις δωρεές»
Ερωτηθείς για το τι δουλειές τον έβαζαν να κάνει, ο Παΐσιος αποκάλυψε μεταξύ άλλων, ότι από τη δομή γινόταν καταστροφή των δωρισμένων προς την Οργάνωση ρούχων.
«Πετάγαμε και καίγαμε τα ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος επειδή ήταν πολλά. Μπορούσε να τα φόραγε όλη η Ελλάδα τόσα ρούχα. Έγινε πολλές φορές αυτό».
Έπειτα πρόσθεσε το εξής: «Θέλω να πω ότι έχω δει πολλά παιδιά που βγαίνουν και λένε ότι δεν ισχύουν αυτά. Αυτοί δεν καθόντουσαν όμως 24 ώρες μαζί με τον πατέρα, δεν έμεναν μέσα σε δομή. Το τι έχουν δει τα ματιά μου, δεν το έχουν δει αυτοί».
Ο Παΐσιος – που το 2017 χωρίστηκε από τις αδερφές του – είπε στη συνέχεια ότι στην Κιβωτό δεν του επιτρεπόταν η επικοινωνία με τους γονείς του. «Μια φορά ήρθε στο πάρκο της δομής στον Κολωνό ο πατέρας μου, με κοίταξε και δεν κατάλαβα ποιος ήταν, είχα ξεχάσει το πρόσωπό του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δούλεψα στην Κιβωτό στη Χίο για δέκα λεπτά του ευρώ την ώρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή κατάφερε να αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνεί πιο συχνά με τους γονείς του, το οποίο όμως ελεγχόταν από εργαζόμενους της δομής.
«Ο πάτερ Αντώνιος μου είπε ότι κάνω για οικοδομή»
Τέλος, αναφερόμενος στον πατέρα Αντώνιο, αποκάλυψε πως δεν τον άφησε να πάει σχολείο, λέγοντάς του μάλιστα ότι κάνει μόνο για… οικοδομή.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «με ρώτησε τι θέλω να γίνω και του είπα κομμωτής γιατί είναι εύκολο και τα βγάζω πέρα. Μου είπε ότι αυτό είναι για γυναίκες, ότι δεν είναι για το σώμα μου γιατί είμαι ογκώδης και ότι είμαι για την οικοδομή. Μου είπε «ο Θεός σου έδωσε αυτό το σώμα, για να κάνεις αυτό», εξήγησε.