Ελλάδα

Κορονοϊός: Σφοδρές αντιδράσεις για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των νεκρών

Τα πάνω κάτω αναμένονται στην επίσημη καταγραφή των θανάτων από κορονοϊό. Οι ανακοινώσεις Ζαούτη και η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα σκληρή κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Ζαούτη για τις αλλαγές που έρχονται σε σχέση με τον υπολογισμό των θανάτων από τον κορονοϊό.

Την ώρα που η Ελλάδα ματώνει και με την σφραγίδα του ECDC στα κρούσματα, στους νεκρούς και στους διασωληνωμένους, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε, το πρωί της Πέμπτης στον τρόπο που καταγράφονται οι θάνατοι στην Ελλάδα και στις αλλαγές που έρχονται.

Μάλιστα τόνισε ότι ναι μεν ακολουθούμε τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση τις οποίες κάθε άτομο που νόσησε με covid, όποτε και αν καταλήξει, καταγράφεται στη συνέχεια ως θύμα της επιδημίας, ωστόσο κάτι ανάλογο δεν γίνεται σε άλλες χώρες ακόμη όπως της Ευρώπης. Για παράδειγμα η Αγγλία περιορίζει το χρόνο σε επίπεδο 30 ημερών, η Δανία θεωρεί θύμα του κορονοϊού μόνο τους ασθενείς που επιβεβαιώθηκαν με PCR, ενώ η Ισπανία καταγράφει τους νεκρούς από τον κορονοϊό μόνο όσους καταλήγουν σε νοσοκομεία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εάν στην Ελλάδα είχαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους και θα απευθύνει ερώτημα για ενιαία καταγραφή θανάτων σε όλες τις χώρες στο ECDC.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και αναμενόμενες

Βολές στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας από τον Ανδρέα Ξανθό. Αφορμή οι σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την αλλαγή στην καταμέτρηση των νεκρών από τον κορονοϊό, με τον τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Δεν είναι μόνο «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία».,

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ! Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση , θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών .

Η χώρα μας μέχρι τώρα ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία -εντελώς τυχαία- θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ξανθό «αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Δεν είναι μόνο «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νίκος Μουτσινάς: Βίωσα το πένθος της μητέρας μου στον «αέρα»
Ρωσία: Αυτό είναι το νέο είδος όπλου που ανησυχεί τη Δύση (Βίντεο)
Chevron Right