Ελλάδα

Περίεργο βουητό στον σεισμό στη Λέσβο: Τι είναι; Η απάντηση από τον Ευθύμιο Λέκκα

Πώς εξηγείται το περίεργο βουητό που άκουγαν οι κάτοικοι στον σεισμό στη Λέσβο.

Για ένα περίεργο θόρυβο, που πολλοί περιέγραψαν ως βουητό, μίλησαν οι κάτοικοι αναφερόμενοι στον σεισμό στη Λέσβο. Τι ήταν αυτό; Το άκουσαν στον σεισμό της Τρίτης (10/1) και όχι στον προηγούμενο σεισμό που είχε γίνει, λίγες ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο.

Ο νέος σεισμός είχε ένταση 4,8 Ρίχτερ και ταρακούνησε το νησί.  Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για μια περιοχή που δεν μπορούν εύκολα να χαρτογραφήσουν και να «διαβάσουν» οι επιστήμονες.

«Το σημερινό φαινόμενο θεωρώ ότι εκτονώνει την όλη κατάσταση είμαστε πιθανότατα σε μετασεισμική ακολουθία, όμως κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη γιατί στην περιοχή είχαμε έναν ισχυρό σεισμό πριν από 150 χρόνια, το 1867. Με βάση το δυσμενές παρελθόν κρατάμε επιφύλαξη που είναι κρίσιμη και για την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Οι πιθανότητες όμως είναι πάρα πολύ μικρές να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο OPEN.

Τι είναι το περίεργο βουητό στον σεισμό στη Λέσβο

«Ο σημερινός σεισμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον σεισμό του Σαββάτου», εξήγησε ο κ. Λέκκας. Αναφερόμενος στο περίφημο βουητό που άκουσαν στη Λέσβο εξήγησε: «Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι και οι φορείς, είχε περισσότερη βοή, πράγμα που σημαίνει πως έγινε σε πιο μικρό βάθος. Τα πετρώματα ευνοούν αυτή τη βοή, τον ήχο που ακούν οι κάτοικοι, ενώ σε ορισμένες περιοχές έγινε πιο έντονος και σε άλλες δεν ήταν τόσο».

«Τα δεδομένα τείνουν πως εισερχόμαστε σε μια σεισμική ακολουθία αλλά μπορεί σε ακραία περίπτωση αυτό να μην ισχύει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα: «Έχουμε γνώση της περιοχής σε σχέση με τα πετρώματα και τα ρήγματα. Είναι μια περιοχή που δεν αποκαλύπτεται εύκολα στους επιστήμονες. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ρηγμάτων. Είναι πρόκληση για μας να παρακολουθήσουμε επιστημονικά την περιοχή».

Ο ίδιος απηύθυνε συστάσεις στους κατοίκους να μην κατοικηθούν τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα από την πρώτη αυτοψία καθώς και τα σπίτια που ενδεχομένως έχουν ζημιές ή ρωγμές από τον δεύτερο σεισμό. Επίσης να μην διέρχονται από αυτά ενώ μεγάλη προσοχή θέλει και στο οδικό δίκτυο, να αποφεύγουν σημεία που γίνονται κατολισθήσεις.

Στη Λέσβο κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 100 μετασεισμοί.

Στον σεισμό στη Λέσβο αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Όπως εξήγησε, το τελευταίος σεισμός είχε σχετικό μικρό εστιακό βάθος και έγινε πιο αισθητός από τον προηγούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σεισμικές έρευνες στην Κρήτη: Το ΥΠΕΞ απαντά στη Λιβύη με ρηματική διακοίνωση
Κάτια Δανδουλάκη: Όσα είπε για τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Χρήστο Πολίτη
Chevron Right