Με την μετάλλαξη Ομικρον να επελαύνει ολοένα και περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι (ακόμη και με την τρίτη δόση) νοσούν με κορονοϊό. Οι εμβολιασμένοι διαθέτουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το οποίο δεν έχουν περιορισμούς.
Τι γίνεται όμως με το πιστοποιητικό αυτό αν ένας εμβολιασμένος νοσήσει; Αρχικά, και ο εμβολιασμένος εφόσον νοσεί πρέπει να τηρεί το πρωτόκολλο νόσησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καραντίνα πέντε ημερών και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας παντού για άλλες πέντε μέρες.
Ακόμη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιώργο Γεωργαντά οι εμβολιασμένοι που νοσούν δεν χρειάζεται να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα παύεται και θα τίθεται σε ισχύ μετά τη λήξη της καραντίνας. Εδώ φαίνεται να υπάρχει και η «τρύπα» στο σύστημα καθώς η αναστολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού γίνεται θεσμικά αλλά όχι και τεχνικά.
Με απλά λόγια λοιπόν εφόσον κάποιος ασυνείδητος και ανεύθυνος θελήσει για παράδειγμα την τρίτη μέρα της νόσησης να κυκλοφορήσει κανονικά κάνει χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του προκειμένου για παράδειγμα να εισέλθει σε ένα κατάστημα αυτό θα βγαίνει έγκυρο από την εφαρμογή ελέγχου.
«Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε τεχνική εφαρμογή, η οποία να το επαναφέρει εξατομικευμένα για τον καθένα με τη διακοπή της νόσησης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Έτσι λοιπόν επαφίεται καθαρά στον καθένα και την υπεύθυνη στάση του η μη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τις ημέρες της νόσησης.