Ελλάδα

Κορονοϊός – Μένουμε σπίτι: Τι σημαίνει, τα συμπτώματα

Μένουμε σπίτι. Αυτή είναι η προτροπή – οδηγία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Δείτε τι σημαίνει και ποιοι πρέπει να ακολουθήσουν το «μένουμε σπίτι». Τα έκτακτα μέτρα.

Η ζωή των Ελλήνων με τον κορονοϊό αλλάζει και σε αυτή τη φάση, εκτός από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται, το υπουργείο υγείας τονίζει ότι έχει μεγάλη σημασία η καμπάνια «μένουμε σπίτι».

Τι σημαίνει όμως το «μένουμε σπίτι» για τον κορονοϊό; Ποιοι πρέπει να μένουν σπίτι;

«Μένουμε σπίτι». Αυτό είναι το σύνθημα του υπουργείου Υγείας που στόχο έχει τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού.

Η πορτογαλική κυβέρνηση διέταξε την Πέμπτη το κλείσιμο όλων των σχολείων πανεθνικώς από τη Δευτέρα μέχρι τις 9 Απριλίου για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας.

Κλειστά επίσης θα είναι νυχτερινά κέντρα, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί χωρητικότητας στην είσοδο σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε χθες ότι εκτός από τα σχολεία, κλείνουν δικαστήρια, κέντρα διασκέδασης, σινεμά και γυμναστήρια. Συγκεκριμένα, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Να διευκρινιστεί πως δεν θα κλείσουν, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, εστιατόρια και καφετέριες.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Το πότε θα έχουμε καλή εικόνα για το τι συμβαίνει με τον ιό στη χώρα μας θα το ξέρουμε σε 2-3 βδομάδες.

Μένουμε σπίτι

Σύσταση προς τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις τους στις αναγκαίες, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, απευθύνει το υπουργείο Υγείας με μια νέα καμπάνια στα social media με τίτλο «Μένουμε Σπίτι».

Όπως τονίζεται στην καμπάνια, αλλά και όπως ανέφερε η έκτακτη ενημέρωση που έφτασε στα κινητά μένουν σπίτι:

-Οι ευπαθείς ομάδες

-Από τον γενικό πληθυσμό, όσοι εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης

«Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. #μένουμε_σπίτι», έγραψε σχετικά στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η σχετική εικόνα αναμεταδόθηκε νωρίτερα σε αρκετά προφίλ στο twitter – συχνά με κάποια αντίστοιχη παραίνεση ως λεζάντα – ενώ παρόμοιες αναρτήσεις εμφανίστηκαν και σε χώρες που η επιδημία έπληξε ιδιαίτερα, όπως η Ιταλία.

Σημειώνεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού έφτασαν τα 117 στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, και το παιδί της, ανάρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η χώρα «μετράει» και τον πρώτο νεκρό, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε ο 66χρονος από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Τα συμπτώματα

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, γεγονός που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορονοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες.

Κυρίως αναπνευστικά είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε όσους νοσούν από κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο κορονοϊός παρουσιάζει κυρίως αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.

Ακόμη, τα βασικά συμπτώματα ακολουθούνται από σωματική κόπωση και πόνο στους μύες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως, η μόλυνση από τον covid-19 προκαλεί πνευμονία, οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού ή νεφρική ανεπάρκεια.

Τα σημάδια συνήθως εμφανίζονται 2 ή και 14 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό. Παρόλα αυτά, υπήρξε περίπτωση στην Κίνα, στην οποία ένας ηλικιωμένος άνδρας εμφάνισε τα συμπτώματα 27 μέρες μετά την προσβολή του από τον κορονοϊό.

Βεβαίως, υπάρχουν κι ορισμένα συμπτώματα, που είναι σπάνια και πλήτουν ένα μικρό μέρος από όσους έχουν μολυνθεί. Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι η συσσώρευση φλέγματος, ο πονοκέφαλος, η αιμόπτυση και η διάρροια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός - Βέλγιο: Κλείνουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα
Κορονοϊός: Γιατί μένουμε σπίτι στην Ελλάδα, πώς μεταδίδεται
Chevron Right