Ελλάδα

«Ad astra, Vangelis»: Η NASA αποχαιρετά τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Η βαθιά υπόκλιση της NASA στον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Βαθύτατη θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη (17/5) σε νοσοκομείο της Γαλλίας, σε ηλικία 79 ετών.

Καλλιτέχνες, πρόσωπα της δημοσιότητας, ο εγχώριος και ο διεθνής Τύπος αλλά και χιλιάδες κόσμου θέλησαν να πουν το δικό τους «αντίο» στον «Vangelis».

Η NASA έστειλε το δικό της μήνυμα για να αποχαιρετήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, παρουσιάζοντας ένα βίντεο αφιερωμένο σε αποστολή εξερεύνησης του Δία, τη μουσική σύνθεση του οποίου έχει επιμεληθεί ο μεγάλος δημιουργός.

Η ανάρτηση ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα»), ενώ στη συνέχεια αναφέρει:

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο», παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο.

Όταν η NASA έστειλε τις νότες του Βαγγέλη Παπαθανασίου μέχρι τον Δία

Πριν από μια δεκαετία, το 2013, η NASA επέλεξε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ως «χαλί» σε ένα μοναδικό βίντεο, που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση να κινούνται στο διάστημα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή εικόνων που μετέδωσε η αποστολή Juno καθ΄οδόν για το σύστημα του Δία. Το σκάφος είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει το κοσμικό ζευγάρι στις 9 Οκτωβρίου, όταν ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη προκειμένου να αυξήσει ταχύτητα. Η απόσταση από το φωτογραφικό θέμα του ήταν 966.000 χιλιόμετρα, περίπου τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης.

«Καμία άλλη εικόνα δεν έχει συλλάβει το ουράνιο βαλς της Γης και της Σελήνης», σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Juno στο Southwest Research Institute του Τέξας.

«Η μουσική υπόκρουση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Vangelis», αναφέρει ανακοίνωση της NASA, η οποίαέχει συνεργαστεί με τον Έλληνα συνθέτη και στο παρελθόν. O Παπαθανασίου είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA.

Η λήψη των εικόνων από τις οποίες δημιουργήθηκε το βίντεο ήταν τεχνικός άθλος, δεδομένου ότι το Juno εκτελούσε εκείνη την ώρα δύο στροφές ανά λεπτό -αυτό σήμαινε ότι το σκάφος έπρεπε να λαμβάνει ένα καρέ κάθε φορά που οι κάμερες έφταναν ξανά στην ίδια ακριβώς θέση. Οι κάμερες αυτές είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν σε χαμηλό φωτισμό και κανονικά παρακολουθούν τον προσανατολισμό των επιστημονικών οργάνων.

Στη διάρκεια του κοντινού περάσματος από τη Γη, το Juno έλαβε επίσης μια σειρά από «χαιρετίσματα» που μετέδωσαν στο διάστημα ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι μεταδόσεις, κωδικοποιημένες σε σήματα Μορς, παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο της NASA.

To Juno (Ήρα) εκτοξεύτηκε το 2011 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός-meteo: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο με 31αρια
Ανεφοδιασμός και αποθέματα φυσικού αερίου: Τι προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ
Chevron Right