Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή των ειδικών για τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων. Στο επίκεντρο είναι οι μετακινήσεις εκτός νομού, το τελυεταίο SMS στο 13033, η νέα ώρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Νωρίτερα, μέχρι τις 12:00, προηγήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων με αντικείμενο την αξιολόγηση του επιδημιολογικού αποτυπώματος των εορτών του Πάσχα στη χώρα.
«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν μόνο τη σταθεροποίηση που θα θέλαμε, αλλά δείχνουν και βελτίωση. Μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν 3200, αλλά οι θάνατοι ήταν λιγότεροι όπως και οι εισαγωγές. Γίνονται περισσότερες αποσωληνώσεις από διασωληνώσεις. Ο δείκτης θετικότητας ήταν κάτω από 4 πράγμα πολύ σημαντικό διότι χθες είχαμε 80.000 τεστ που σημαίνει ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι κοντά στην πραγματικότητα. Η εικόνα είναι αξιόπιστη» είπε στην ΕΡΤ η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου.
Οι εισηγήσεις της κυβέρνησης αφορούν στο άνοιγμα της μετακίνησης εκτός νομού – στις οποίες αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για απελευθέρωσή τους από το πρωί της Παρασκευής – με έμφαση στις μετακινήσεις προς τα νησιά καθώς ανοίγει ο τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή θα θέσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα προτείνοντας ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test στις χερσαίες μετακινήσεις. Για την επιβίβαση στα καράβια η διενέργεια self test θα είναι υποχρεωτική, ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει με τους εμβολιασμένους και όσους έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε εμβολιασμένους πολίτες να κινούνται απρόσκοπτα η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» είπε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση ωστόσο ένα τέτοιο προνόμιο δεν μπορεί να δοθεί μέχρι τουλάχιστον να κλείσουν όλοι οι πολίτες ένα τουλάχιστον ραντεβού για εμβολιασμό, καθώς δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί αυτή η δυνατότητα, οπότε -χωρίς να προεικάζω- θα δούμε και τη σχετική εισήγηση των ειδικών, είπε.
Παράλληλα θα τεθεί και η διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τα μεσάνυχτα, και το τέλος αποστολής SMS για κατηγορίες δραστηριοτήτων, η κατάργηση των ραντεβού για τις αγορές στα καταστήματα, ενώ θα συζητηθεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων και των κέντρων ευεξίας, μασαζ κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου γίνεται και το πρώτο βήμα και στον χώρο του Πολιτισμού καθώς τα μουσεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους στο κοινό.
Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας.