Ελλάδα

Πανελλήνιες 2023: Ώρα για Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική – Οδηγίες για επιτυχία

Οι Πανελλήνιες 2023 συνεχίζονται στα ΓΕΛ της χώρας, με τους υποψηφίους να «δίνουν» σήμερα Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική. Σε λίγη ώρα τα θέματα και οι απαντήσεις.

Σε ακόμα τρία μαθήματα Προσανατολισμού εξετάζονται σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στο πλαίσιο των Πανελληνίων 2023. Ακολουθεί τη Δευτέρα το τελευταίο μάθημα Προσανατολισμού και στη συνέχεια θα ανοίξει η «αυλαία» με τα ειδικά μαθήματα.

  • Δείτε ΕΔΩ τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική για τις Πανελλήνιες 2023

Σήμερα, Πέμπτη εξετάζονται στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα το υπ. Παιδείας θα δώσει τα θέματα των τριών μαθημάτων λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί. 

Το iEidiseis σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023.

Οι Πανελλήνιες 2023 συνεχίζονται για τα ΓΕΛ τη Δευτέρα, 12/6/2023, με τους μαθητές να εξετάζονται σε Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Γενικές πληροφορίες για τα μαθήματα

  • Το πρωί οι μαθητές προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο νωρίς. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
  • Πρέπει να έχετε μαζί σας το δελτίο εξεταζόμενου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας, μολύβι και γομολάστιχα. Επίσης, επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
  • Καλό θα ήταν να έχετε ένα ρολόι για να ελέγχετε το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Θα σας γλυτώσει από πολύ άγχος.
  • Την ώρα που είσαστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να μην ξεκινήστε συζητήσεις περί sos θεμάτων, ούτε να ακούτε κάποιους που υποστηρίζουν ότι έχουν «πληροφορίες», από αξιόπιστα άτομα. Αν πραγματικά είχαν δεν θα σας τις έλεγαν. Είπαμε οι Πανελλαδικές είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία. Όλα τα θέματα της εξεταστέας ύλης είναι και πιθανά θέματα στις εξετάσεις. Μόνο άγχος θα σας πιάσει και κανένα όφελος δεν θα έχετε από τέτοιες κουβέντες.
  • Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση.

Οδηγός επιβίωσης για όσους δίνουν Πανελλήνιες 2023

Οι συμβουλές της ψυχολόγου- ψυχοθεραπεύτριας Ιωάννας Θεοδωρακοπούλου στο iEidiseis.

«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε σε κάθε καινούργια ή κατά την αντίληψη μας απειλητική κατάσταση, είναι άγχος. Είναι φυσιολογικό, μας κάνει εξαιρετικά δημιουργικούς και μέγιστα αποτελεσματικούς σε προσπάθειες να διαχειριστούμε δύσκολες περιόδους μας, αρκεί να μην ξεπερνάει κάποια όρια και αρχίζει να γίνεται βλαβερό.

Στην περίπτωση των εξετάσεων, το άγχος υποδηλώνει τον βαθμό στον οποίο ο μαθητής φοβάται για πιθανή απογοήτευση των σημαντικών του άλλων, για μη-κάλυψη των προσδοκιών του. Ο ίδιος τις περισσότερες φορές κουβαλάει τις ελπίδες, τα σχέδια και τα όνειρα των γονιών του, ενώ διατηρεί στο μυαλό του και τα δικά του για την ζωή του!

Το άγχος αυξάνει υπέρμετρα, με βοηθούς τις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες τον κάνουν να φέρεται σαν να έχει ήδη αποτύχει, με μια αίσθηση ότι κάτι τον ακινητοποιεί, ωθούμενος να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Κι αυτό τις περισσότερες φορές προμηνύει την πραγματική αποτυχία, παρά τις ικανότητές του και την προετοιμασία.

Θες να πετύχεις στις εξετάσεις; Πάρε «διαζύγιο» από το στρες!

Αναφέρει η ειδική ψυχολόγος: «Το να καταφέρετε να φθάνετε στο εξεταστικό κέντρο με ελάχιστο στρες και αίσθηση πίεσης είναι σημαντικό εφόδιο για την βέλτιστη απόδοση σας.

Το πρώτο που θα βοηθήσει να είστε μυαλό και σώμα παρώντες την ώρα των εξετάσεων, είναι ένα φροντισμένο σώμα. Πολύ συχνά βλέπουμε έφηβους να εγκαταλείπουν σημαντικά την βασική φροντίδα της υγείας τους αυτές τις περιόδους.

Περιορισμένος ύπνος και σωματική άσκηση, ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες, υπερκατανάλωση καφεΐνης και ποτών ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι να τους βλέπουμε εξαντλημένους τις ημέρες αυτές. Μοιάζει να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς αλλά είναι καθοριστικό για την υγεία και την επίδοσή τους να συνεχίσουν να γυμνάζονται, να κοιμούνται επαρκώς και να σέβονται τις διατροφικές τους ανάγκες.

Η παραμέληση του σώματός τους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επίδοση, καθώς επηρεάζει την διαύγεια του μυαλού ιδιαιτέρως αυτές τις απαιτητικές ημέρες. Συχνά ακούμε τους μαθητές να υποστηρίζουν ότι αν δεν γράψουν με βάση το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τότε τα πλάνα και οι στόχοι της ζωής τους διαλύονται.

Θεωρούν ότι η ζωή τους εξαρτάται από τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Όμως η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με αυτή την άποψη. Η ανάγκη τους να δώσουν τόσο μεγάλη έμφαση στην επιτυχία στις εξετάσεις είναι και ο λόγος που μπορεί να μην αποδώσουν στο επίπεδο της προετοιμασίας που έκαναν.

Σαφώς και είναι λογικό να θέλουν να τα πάνε καλά, αλλά οι σκέψεις ότι αν δεν περάσουν θα είναι η απόλυτη καταστροφή όχι μόνο δεν τους ηρεμεί ώστε το μυαλό να μπορέσει να αποδώσει την καίρια στιγμή, αλλά το θολώνουν με το βάρος απόρριψης εαυτού και απογοήτευση, σε περίπτωση αποτυχίας. Όταν η ανάγκη τους για τροφή και νερό, αντικαθίσταται από συνεχείς σκέψεις φορτισμένες με την πιθανότητα μη-επίτευξης του στόχου τους κι όχι στον στόχο τους, μόνο ωφέλιμο δεν θα είναι το αποτέλεσμα.

Κάποιοι έφηβοι αποφασίζουν να σκοτωθούν στο διάβασμα μέχρι και μερικές ώρες πριν φθάσουν στο εξεταστικό κέντρο. Όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσουν το άγχος τους. Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής είναι κάτι ανώφελο και όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την κάλυψη κενών αλλά μπορεί να σαμποτάρει και τις υπάρχουσες γνώσεις. Κι όμως πολλά παιδιά και γονείς θεωρούν ότι τα τελευταία λεπτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μαθητές πείθουν τον εαυτό τους ότι θα βοηθήσει για να γράψουν καλύτερα, σαν ένα ακαδημαϊκό placebo.

Θα πρότεινα να επωφεληθούν με λίγο περπάτημα, μικρές συνομιλίες με φίλους στο τηλέφωνο χωρίς να αναφερθούν στις εξετάσεις αντιθέτως ίσως για να προγραμματίσουν πότε θα πάνε στη θάλασσα ή στον κινηματογράφο τις επόμενες ημέρες. Έχουν μεγάλη ανάγκη από κάτι που θα καθαρίσει το μυαλό τους, θα το κρατήσει συγκεντρωμένο και ξεκούραστο 1-2 ώρες πριν τις εξετάσεις.

Φθάσατε στην πηγή με τον καταλληλότερο εξοπλισμό. Δεν θα ήταν λυπηρό λόγω αμέλειας φροντίδας του εαυτού σας να χαλάσετε όλη τη δουλειά που κάνατε μες στην χρονιά ή και την προηγούμενη ; Συνειδητός προγραμματισμός, φροντίδα του σώματος, διατήρηση προοπτικής, και αρκετή χαλάρωση. Τα βασικά συστατικά για να αποφύγετε την επιπλέον φόρτιση που μόνο χρήσιμη δεν θα αποδειχθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο εφησυχασμός και οι απειλές για τρίτες κάλπες
Φράγμα Καχόβκα: Tρεις νεκροί, χιλιάδες άστεγοι και απόγνωση στην πλημμυρισμένη Χερσώνα
Chevron Right