Ελλάδα

Έπος του 1940: Πώς ο καιρός διαμόρφωσε την έκβαση του πολέμου

Ο καιρός στο έπος του 1940 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του μετώπου, άλλοτε ως σύμμαχος κι άλλοτε ως εχθρός του Ελληνικού Στρατού.

Το έπος του 1940 δεν φημίζεται μόνο για τις ιστορικές μάχες των Ελλήνων με τους Ιταλούς, αλλά και για τον καιρό, ο οποίος εν τέλη ήταν ο πιο αμείλικτος εχθρός.

Μάλιστα, σε όλη την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών, είτε ως σύμμαχος, είτε ως εχθρός των δύο στρατών.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα του 1940-41, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τον πιο κρύο χειμώνα, όχι μόνο των Βαλκανίων, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης εκείνη την εποχή.

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει τις πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις από την μέση τιμή που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες σε τοπικό επίπεδο ξεπερνούσαν και τους 4 βαθμούς Κελσίου, κάτω από την μέση κλιματική τιμή.

ena epos tou 1940 kairos

Χαρακτηριστικά, από τις αρχές του αιώνα υπήρξαν άλλες τρεις περίοδοι με τόσο βαρύ χειμώνα και αυτές ήταν το 1904-05, 1908-09 και 1928-29.

Επίσης, στις δύο εικόνες που ακολουθούν γίνεται μια σύγκριση των χειμώνων που προηγήθηκαν του 1940 οι οποίοι ήταν πολύ ήπιοι, ενώ αντίθετα αυτοί που ακολούθησαν (1940-45) ήταν ιδιαίτερα ψυχροί.

duo epos tou 1940 kairos

Επιπλέον, ο Δεκέμβριος του 1940 είναι ο ψυχρότερος μήνας του ιστορικού χειμώνα 1940-41. Αυτό αποτυπώνεται στον επόμενο χάρτη που ακολουθεί, ο οποίος δείχνει ότι οι αποκλίσεις από τις μέσες τιμές του χρονικού διαστήματος 1900-39 ξεπερνούσαν τους 4 βαθμούς κάτω από την μέση κλιματική τιμή.

Σχεδόν όλη η Ευρώπη έχει τιμές κατά 2 βαθμούς κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές, ενώ στα βορειοδυτικά Βαλκάνια και την Ιταλία η απόκλιση αυτή κυμαίνεται από 4 εως 4.7 βαθμούς Κελσίου κάτω από την μέση τιμή.

tria epos tou 1940 kairos

Ακόμη, για τις συνθήκες που επικράτησαν στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων, σημαντικές πληροφορίες αποκαλύπτει η σχετική μελέτη του μόνιμου υπαλλήλου της ΕΜΥ Στέφανου Παπαγιαννάκη ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου, επιστρατεύτηκε ς ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και εκτελούσε καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ του Α Σώματος Στρατού και της Κεντρικής Υπηρεσίας της Μ.Υ .

Ο Παπαγιαννάκης, είχε υπό την εποπτεία του όλους τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς Εκστρατείας του Α Σώματος Στρατού, ερεύνησε αργότερα τις συνοπτικές καταστάσεις που επικράτησαν τη χειμερινή περίοδο 1940-41 στη ζώνη των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα συγκέντρωσε τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις από τους σταθμούς που υπήρχαν κοντά στα πεδία των μαχών (Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Κορυτσά, Μοσχόπολη και Καλογοραντζή (σταθμός εκστρατείας Α’ σώματος) και αναλύοντας τους σχετικούς μετεωρολογικούς χάρτες ετοίμασε την μετεωρολογική ιστορία εκείνης της εποχής.

ΠΗΓΗ: kolydas.eu

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ιωάννινα - Σέρρες: Τι αλλάζει σε εστίαση, συναθροίσεις και χρήση μάσκας
28η Οκτωβρίου: Το Αλβανικό μέτωπο - Πώς η Ελλάδα νίκησε την Ιταλία
Chevron Right