Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Εμβόλιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών εξετάζει η επιτροπή εμβολιασμών

Για ποιους εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον εντοπισμό ύποπτων περιστατικών της νόσου.

Το Βέλγιο, μάλιστα, έγινε η πρώτη χώρα που θα επιβάλλει καραντίνα σε όσους διαγνωστούν θετικοί στον ιό.

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία).

Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

Στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κρούσματος στην Κεφαλονιά, σήμανε λήξη συναγερμού, καθώς ο νεαρός τουρίστας που μεταφέρθηκε στο «Αττικόν» διαγνώστηκε ότι πάσχει από ανεμοβλογιά και όχι τον νέο ιό που ανησυχεί τους επιστήμανες.

Ωστόσο, στο τραπέζι της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού φαίνεται πως έπεσε το ενδεχόμενο να λάβουν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ. Στη συγκεκριμένη λίστα εντάσσονται κτηνίατροι, ερευνητές που εργάζονται σε εργαστήρια, όσοι περιλαμβάνονται στις στενές επαφές κρούσματος, καθώς και οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με περιστατικό της «ευλογιάς των πιθήκων».

Το εμβόλιο, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για μετάλλαξη του ιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά. «Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η βασική διαφορά με την ανεμοβλογιά

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι προς το παρόν καθησυχαστικοί, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά κυρία Ματίνα Παγώνη να τονίζει πως «δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός.

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

Η κυρία Παγώνη με αφορμή και το ύποπτο κρούσμα που αποδείχθηκε κρούσμα ανεμοβλογιάς είπε πως η μεγάλη διαφορά ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς είναι

«στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Υπενθυμίζεται πως τα συμπτώματα της ευλογιάς, που διαρκούν 3 με 4 εβδομάδες, είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πεκίνο κατά ΗΠΑ: Παίζουν με τη φωτιά
Σεμίνα Διγενή: «Μαύρο» στο κανάλι της στο youtube
Chevron Right