Ελλάδα

Self tests: Σωρεία καταγγελιών για μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας «έχει ήδη δεχθεί πολλές καταγγελίες όπου οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύψουν το κόστος» των self test. Τι λέει στο iEidiseis ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

Καταγγελίες για προσπάθεια μετακύλησης του κόστους των self tests που αναλογεί στον εργοδότη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δέχονται τα τελευταία 24ωρα οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας (στις 9 Μαΐου), από την περασμένη Δευτέρα και «μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε πως «η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης».

Ήδη από την Τρίτη (11/5), όμως, το ΕΚΑ ενημέρωνε πως έχει δεχθεί «πολλές καταγγελίες» για εργοδότες που «ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύψουν το κόστος, κάτι που είναι απαράδεκτο».

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν τα δέοντα, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των εργαζόμενων. Η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε το ίδιο δελτίο τύπου του Εργατικού Κέντρου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, κ. Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε σήμερα στο iEidiseis πως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταθέτουν ανάλογες καταγγελίες:

«Συνεχίζουμε να δεχόμαστε καταγγελίες. Υπάρχουν εκείνοι οι εργοδότες που λένε στους εργαζόμενους “βάλτα από την τσέπη σου“. Αλλά υπάρχει και μία άλλη μεγάλη κατηγορία, που τείνει να επικρατήσει. Οι εργοδότες εκείνοι που λένε “βάλτα από την τσέπη σου, κράτα τις αποδείξεις και θα στα δώσω στο τέλος του μήνα“. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, ο εργαζόμενος δανείζει στον εργοδότη. Επομένως, υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους λένε “δικό σου θέμα”, εξολοκλήρου, κι εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν τα self test των οποίων η δαπάνη αντιστοιχεί στον εργοδότη και οι οποίοι αναμένουν να “τα πληρωθούν” στο τέλος του μήνα».

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία πως η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να παγιωθεί, και πρόσθεσε πως πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά στις αρχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές από τις καταγγελίες αυτού του είδους αφορούν εργαζόμενους σε  υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης, σε υπαλλήλους των call centers καθώς και σε εργολαβικούς εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τουρισμός - «Αll you want is Greece»: Τα 6 μέτρα για ασφαλές άνοιγμα, η καμπάνια του ΕΟΤ
ΙΑΣΩ: Έγκυος με εγκεφαλική αιμορραγία σε κώμα, επανέρχεται και φέρνει στον κόσμο δύο υγιέστατα αγόρια
Chevron Right